Κοινωνική πολιτική με τα λιόφυτα της Λότζια: Μπόνους και ημερομίσθια για τους απόρους που θα μαζέψουν τις ελιές

1,811

Πού θα πάει το παραγόμενο προϊόν και ποιοι θα ωφεληθούν

«Της γης το χρυσάφι» στα χέρια των απόρων των αστέγων και των αδύναμων οικονομικά ομάδων με μια «κίνηση ματ» της Λότζια, που ανοίγει το δρόμο για τη διάθεση της συγκομιδής του λαδιού από τα αγροτεμάχια του Δήμου Ηρακλείου στις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Για την ακρίβεια το σχέδιο είναι όχι απλά να μοιραστεί το λάδι, αλλά  να το μαζέψουν άπορες οικογένειες που βρίσκονται στο φάσμα της ανεργίας και έχουν εκφράσει επιθυμία να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή. Το εγχείρημα αφορά στην ελαιοσυγκομιδή σε εκατοντάδες ρίζες ελιές που βρίσκονται σε τεράστιας έκτασης αγροτεμάχια του Δήμου Ηρακλείου τα οποία είναι ικανά να θρέψουν εκατοντάδες οικογένειες.

Το όλο θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η όλη διαδικασία που εκτός των άλλων βάζει τέλος στη λεηλασία που για χρόνια γίνεται στα δημοτικά αγροτεμάχια, όπου τη συγκομιδή των ελαιόδεντρων νέμονται αετονύχηδες.

ελαιοσυγκομιδή
Εκατοντάδες τόνοι λαδιού αναμένεται να συγκεντρωθούν από τις δημοτικές ελαιοκαλλιέργειες η συγκομιδή των οποίων θα διατεθεί σε ανθρώπους άπορους

Το σχέδιο για την ελαιοσυγκομιδή προβλέπει ότι στα δημοτικά αγροτεμάχια ωφελούμενοι των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, θα αναλάβουν να ραβδίσουν τις ελιές και να μαζέψουν τον καρπό τους. Όσοι εργαστούν θα πληρωθούν κανονικά και θα μοιρασθούν ως bonus το 15% του ελαιολάδου, που θα παραχθεί, με την προοπτική στο μέλλον να συγκροτήσουν τον πυρήνα μιας κοινωνικής επιχείρησης. Οι υπόλοιπες ποσότητες του λαδιού που θα συγκεντρωθεί, θα μοιραστεί σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Η σφραγίδα του σχεδιασμού αυτού φέρει την υπογραφή της αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής Ρένας Παπαδάκη Σκαλίδη και του πολιτικού προϊστάμενου  της δημοτικής περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη, που δεν θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας το σχεδιασμό αυτό χωρίς τη συνδρομή της προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ Ευαγγελίας Σχοιναράκη που αναλαμβάνει όλη την οργάνωση του εγχειρήματος.

Ρ. Παπαδάκη: «Το πιο κρίσιμο ζητούμενο είναι να ενεργοποιήσουμε τους ωφελούμενους των κοινωνικών υπηρεσιών από την επιδοματική πολιτική στην παραγωγή έργου

Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, Μανόλης Βασιλάκης, Ευαγγελία ΣχοιναράκηΜε δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη, το σχέδιο της δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού είναι όχι απλά να ενισχύσουμε τους ωφελούμενους των κοινωνικών υπηρεσιών με ένα αγαθό πρώτης ανάγκης, γνωρίζοντας τις ανάγκες τους.

Το πιο κρίσιμο ζητούμενο είναι να ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που σήμερα είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τα επιδόματα, χωρίς τα οποία δε ζουν, και να κάνουν ένα βήμα μπροστά στη διαδικασία της παραγωγής έργου. Για τους ανθρώπους αυτούς είναι κρίσιμο ζητούμενο να εργαστούν όχι μόνο για το μισθό τους αλλά για να νιώσουν ότι στέκονται στα πόδια τους και μπορούν μόνοι τους να πάρουν στα χέρια τους την επιβίωση τους.

Στην κατεύθυνση αυτή δρομολογούμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες εναρμονισμένες σε αυτή ακριβώς τη λογική. Να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν βυθιστεί στη δύνη των προβλημάτων της ανεργίας να ξανασταθούν στα πόδια τους να ξαναβρούν δυνάμεις και αντοχές για να στηρίξουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Μ. Βασιλάκης:  Αξιοποιούμε την αγροτική περιουσία για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας

Αντίστοιχα ο πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης δεν κρύβει την ικανοποίηση του για την αποδοχή της σχετικής πρότασης που κατατέθηκε από το  Δημοτικό Συμβούλιο, αφού όπως τονίζει μέσα από τη διαδρομή αυτή ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των αγροτεμαχίων του Δήμου Ηρακλείου, στα οποία βρίσκονται εκατοντάδες ελαιόδεντρα, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Ηρακλείου έχει την πλήρη κυριότητα ενός μεγάλου αγροτικού ακινήτου 90 περίπου στρεμμάτων, γνωστού ως «μετόχι Γρυλλιωνάκη», στον Μέσα Καρτερό της Κοινότητας Καλλιθέας, εντός του οποίου υπάρχουν 1300 περίπου ελαιόδενδρα, που φέτος έχουν βεντέμα.

Αυτό είναι ένα από τα αγροτικά ακίνητα που θα αξιοποιηθούν, και γίνεται αντίστοιχη προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή και για την υπόλοιπη αγροτική περιουσία του Δήμου, στην οποία υπάρχουν εκατοντάδες ρίζες ελιές.

Ελαιοσυγκομιδή με την οργάνωση και τη σφραγίδα της ΔΕΠΑΝΑΛ

Το εγχείρημα της συλλογής του ελαιοκάρπου δεν είναι καθόλου απλό, καθώς ανακύπτουν μια σειρά από τεχνικής φύσεως ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν, τη φόρμουλα για την επίλυση τους ανέλαβε η ΔΕΠΑΝΑΛ. Η δημοτική επιχείρηση, παίρνει πάνω της την οργάνωση του εγχειρήματος και για πρώτη φορά στην ιστορία της ανοίγει το βηματισμό της και στο κεφάλαιο της ελαιοσυγκομιδής.

Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΠΑΝΑΛ θα προσλάβει για την ελαιοσυγκομιδή άτομα, τα οποία θα υποδείξει Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας  από τους στηριζόμενους από τα προγράμματά της.

Στόχος  του εγχειρήματος  είναι ν’ αποτελέσει  το πρόπλασμα για τη zημιουργία μιας κοινωνικής επιχείρησης

Τα άτομα αυτά θα αμειφθούν κανονικά με ημερομίσθιο από τη ΔΕΠΑΝΑΛ και θα μοιρασθούν ως bonus το 15% του ελαιολάδου, που θα παραχθεί ενώ απώτερος στόχος είναι να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας κοινωνικής επιχείρησης. Η ΔΕΠΑΝΑΛ θα κρατήσει όσο ελαιόλαδο αντιστοιχεί στα έξοδά της και το υπόλοιπο θα διατεθεί σε συμπολίτες, που το έχουν ανάγκη.

Με δηλώσεις της στην «Π» η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη τονίζει ότι για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι σημαντικοί θεσμοί για τη στήριξη των Δήμων και μέσα από τις δράσεις τους μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά στην κοινωνία και να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στις ανάγκες των πολιτών.

Με αυτή την έννοια ως εταιρεία έχουμε χαράξει μια τέτοια διαδρομή ώστε να μπορούμε να απαντούμε και να ανταποκρινόμαστε σε κάθε αίτημα του Δήμου. Στη σημαντική προσπάθεια μας αυτή έχουμε ισχυρούς συμμάχους τους εργαζόμενους που δίνουν  τον καλύτερο εαυτό τους σε κάθε νέα δραστηριότητα που αναπτύσσουμε ως δημοτικής επιχείρηση.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει