Ισορροπία τρόμου στο φράγμα Αποσελέμη

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΝΕΡΟΥ

2,183

Σχέδια διαχείρισης του φράγματος Αποσελέμη  ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου εξετάζει ο Οργανισμός Ανάπτυξης  Κρήτης (Ο.Α.Κ.) , μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν στην περιοχή, τα οποία ανέδειξαν την ισορροπία του τρόμου που συνθέτει η διαχείριση των τόνων νερών του Οροπεδίου που μετέτρεψαν σε λίμνη μια έκταση 20 χιλιάδων στρεμμάτων.

Πως θα γίνεται η ομαλή απορροή των νερών του Οροπεδίου από ένα φράγμα που πρέπει να αντέξει την υπερχείλιση, χωρίς να πληγούν περιοχές του Αβδού και των Ποταμιών προς τις οποίες κατευθύνονται οι ποσότητες νερού που απελευθερώνονται από το φράγμα; Είναι το κρίσιμο ερώτημα που καλείται να απαντήσει ο ΟΑΚ που παράλληλα ανοίγει το κεφάλαιο της ενίσχυσης του Μαλεβιζίου με νερό του φράγματος, ενώ το Ηράκλειο καλύπτει μόνο το 40% της τροφοδοσίας του από τον Αποσελέμη.

Το επίμαχο θέμα της άντλησης των νερών του Οροπεδίου ήταν αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης με τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ιωάννη Στεφανάκη , τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Γουλιδάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Το θέμα της άντλησης των νερών του Οροπεδίου ήταν αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης με τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ιωάννη Στεφανάκη
Από την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη

Από πλευράς Ο.Α.Κ. στην σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων, κ.  Βαγγέλης Μαμαγκάκης και ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων, κ. Γιώργος Αγαπάκης. Στην διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν οι προτεραιότητες, προκειμένου η περιοχή  του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου που επλήγη από τα έντονα φαινόμενα της πρόσφατης θεομηνίας , να «θωρακιστεί» για την χειμερινή περίοδο.

Ο Δήμαρχος Γ.Στεφανάκης ζήτησε να μεγαλώσει το θυρόφραγμα του Χώνου που οδηγεί με φυσική ροή τα νερά στο φράγμα Αποσελέμη και παράλληλα να γίνουν μια σειρά εντατικών έργων καθαρισμού όλων των αποστραγγιστικών δικτύων ώστε να απελευθερώνονται και να έχουν ροή και να μη λιμνάζουν τα νερά που πέφτουν στην περιοχή. Το κρίσιμο ζήτημα είναι όπως συμφώνησαν η συνεργασία όλων των πλευρών, προκειμένου η περιοχή «ν’ αντέξει» απέναντι στα έντονα φαινόμενα που έπονται, για τα οποία πήραμε μια πρόγευση στην πρόσφατη πλημμύρα που σάρωσε την περιοχή.

Ο Διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων, κ.  Βαγγέλης Μαμαγκάκης με δηλώσεις του στην «Π» σημειώνει ότι επειδή θα ακολουθήσουν και άλλες κακοκαιρίες είναι κρίσιμο ζητούμενο να διαχειριστούμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου ελέγχοντας την υπερχείλιση του φράγματος έχοντας πάντα την προσοχή μας στραμμένη στις Ποταμιές και το Αβδου όπου κατευθύνονται τα νερά  της υπερχείλισης.

 

Σχέδιο υδροδότησης Γαζίου από το φράγμα

Μέχρι το Γάζι σχεδιάζεται να απλωθούν τα δίκτυα υδροδότησης του Αποσελέμη με σκοπό να τροφοδοτηθεί το Μαλεβίζι με το εξαιρετικής ποιότητας νερό που διυλίζεται στο φράγμα.

Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συζητήσεις του Δήμου Μαλεβιζίου με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, προκειμένου το φράγμα Αποσελέμη να τροφοδοτήσει με τις ποσότητες νερού που συγκεντρώνει, μια νέα γεωγραφική ενότητα του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για το Δήμο Μαλεβιζίου, που από τα προηγούμενα χρόνια είχε προκρίνει την αφαλάτωση για να διαχειριστεί τις ανάγκες ύδρευσης της τοπικής κοινωνίας.

Στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται σενάρια εξετάζοντας τις πιθανές οδεύσεις που μπορούν να επιλεγούν από τις οποίες θα περάσουν οι αγωγοί που θα μεταφέρουν νερό στο Μαλεβίζι. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην «Π»  ο διευθυντής διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ  Βαγγέλης Μαμαγκάκης μας πρόλαβε η καραντίνα του κοροναϊού και δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε τις προγραμματισμένες συζητήσεις που είχαμε δρομολογήσει με το Δήμο Μαλεβιζίου και τη ΔΕΥΑΜ, που εκτιμούμε ότι θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ο ίδιος εξηγεί ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός για να κατασκευαστεί μια δεξαμενή στην περιοχή του ΠΑΓΝΗ, για λογαριασμό της ΔΕΥΑΗ με σκοπό να καλυφθούν οι υδροδοτικές ανάγκες της περιοχής που αναπτύσσεται εντός των διοικητικών ορίων του Ηρακλείου. Η όδευση που θα ακολουθηθεί για το σκοπό αυτό, μπορεί να επεκταθεί και προς το Μαλεβίζι, προκειμένου να φτάσει στην περιοχή το νερό του φράγματος Αποσελέμη.

 

Το Οροπέδιο “πνίγεται” και το Ηράκλειο διψά

Ενώ το φράγμα Αποσελέμη υπερχειλίζει και το Οροπέδιο βουλιάζει στο νερό το Ηράκλειο εξακολουθεί να καλύπτει μόλις το 40% της υδροδότησης του από τη συγκεκριμένη τροφοδοτική πηγή. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι η δημοτική επιχείρηση έχει επαναφέρει το ζήτημα της εγκατάστασης ενός αγωγού ο οποίος θα καλύψει τις ανάγκες του δυτικού τμήματος της πόλης ώστε το φράγμα Αποσελέμη να τροφοδοτεί σε ποσοστό 60% το Ηράκλειο.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η μελέτη αυτή είχε γίνει στο παρελθόν από τον ΟΑΚ και είναι σημαντικό να επικαιροποιηθεί και να ενταχθεί το ταχύτερο δυνατό σε ένα χρηματοδοτικό  πρόγραμμα για να προχωρήσει η υλοποίηση της. Ο κ. Βουρεξάκης σημειώνει ότι είναι πραγματικά  τραγικό το γεγονός ότι ενώ το νερό χάνεται από την υπερχείλιση του φράγματος Αποσελέμη εμείς δεν καλυπτόμαστε.

Όπως εξηγεί η ΔΕΥΑΗ  παράλληλα με την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης που προχωρά σε όλη την πόλη, κινείται στην κατεύθυνση της αντικατάστασης των δεξαμενών της με μεγαλύτερες ώστε να γίνεται μεγαλύτερη απόληψη νερού. Παράλληλα προσπαθεί να δρομολογήσει συνθήκες για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος τροφοδοσίας νερού ώστε οι ποσότητες νερού που αντλούνται από τον Αποσελέμη να φτάνουν σε όσο το δυνατό περισσότερα τμήματα του Ηρακλείου.

Δηλαδή  ο στόχος μας είναι να μπει ένα οριστικό τέλος στην φιλοσοφία της διανομής νερού, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια παρωχημένη διαδικασία, η οποία με κάθε τρόπο θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Οι άμεσα οφελούμενες περιοχές από το σημαντικό αυτό έργο που δρομολογείται είναι η  Αγία Τριάδα η λεωφόρο Πλαστήρα, η Χρυστόμου, η Εθνικής Αντιστάσεως…».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει