Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ: Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

113

Με κεντρικό σύνθημα «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί-Ενώνουμε Δυνάμεις-Τερματίζουμε τη Βία», η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης), συμμετέχει στον  εορτασμό για την «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» .

Στο πλαίσιο των δράσεων φωταγωγησε χθες  το απόγευμα, το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας, με «πορτοκαλί», το παγκόσμιο χρώμα αλληλεγγύης.

Η «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών» καθιερώθηκε επίσημα το 2000 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου. Γυναίκες ακτιβίστριες, ήδη από το 1981, είχαν ορίσει την ημέρα αυτή ως ορόσημο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, προς τιμήν των δυο αδερφών Mirabal, πολιτικών ακτιβιστριών της Δομινικανής Δημοκρατίας, που δολοφονήθηκαν το 1969 από το δικτάτορα της χώρας.

«Για την Περιφέρεια Κρήτης, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι πολιτικές ισότητας των φύλων παραμένουν στους στρατηγικούς μας στόχους. Σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, με τη λειτουργία της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης, στηρίζουμε δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η ενδυνάμωση, άλλωστε, της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία αποτελεί την αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας για τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι αφορμή για να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα. Απαιτείται να διαχυθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας η αντίληψη της ισότητας και της μη διάκρισης λόγω φύλου. Νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει. Πρέπει να το κάνουμε «κτήμα» μας και καθημερινή πρακτική «για να σπάσει η σιωπή».

Όπως επεσήμανε  μεταξύ άλλων  ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής-Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: « Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία δημιουργίας ενός κοινού μετώπου στον αδιάλειπτο αγώνα κατά της έμφυλης βίας και της ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Στέλνουμε ένα ηχηρό και διαχρονικά αδιαπραγμάτευτο μήνυμα: Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών. Σπάμε τη σιωπή-Ενώνουμε δυνάμεις-Τερματίζουμε τη βία».

Η χθεσινή  «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών» σηματοδοτεί την έναρξη της Παγκόσμιας Εκστρατείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNiTE Campaign), η οποία διαρκεί 16 ημέρες και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου, «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Σκοπός της εκστρατείας αυτής είναι η προώθηση της παγκόσμιας δράσης για τη συνένωση δυνάμεων με τις γυναίκες θύματα βίας, με τις κοινωνικές οργανώσεις, τους εθελοντικούς φορείς, τους θεσμικούς παράγοντες και όλους όσοι εμπλέκονται στην προστασία και την υποστήριξη των γυναικών. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕΠΙΣ Κρήτης πρόκειται να υλοποιήσει σειρά δράσεων για την ενίσχυση της επίγνωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για τη βία κατά των γυναικών, την αναγκαιότητα πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς και την ενθάρρυνση, κινητοποίηση των γυναικών να προχωρήσουν στην καταγγελία φαινομένων βίας αναζητώντας βοήθεια και στήριξη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει