Εργολαβία-μαμούθ από τη ΔΕΥΑΗ για την αποκατάσταση των δικτύων

546

Αύριο αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ την ανάθεση του μεγαλύτερου έργου αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης στο Ηράκλειο μέσα από το οποίο εκτιμάται ότι θα μπει οριστικά φραγή στο 40% της απώλειας του νερού που χάνει καθημερινά. Πρόκειται για μια εργολαβία – «μαμούθ» ύψους 13.800.000 ευρώ μέσα από την οποία θα αντικατασταθούν 152 χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης και θα τοποθετηθούν 20.000 νέα υδρόμετρα.

Η δημοπράτηση του έργου έρχεται μετά από μια πολύμηνη διαδρομή αναβολών που σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης Γιώργο Βουρεξάκη ήταν αναγκαίες προκειμένου να διευθετηθούν μια σειρά από τεχνικά θέματα.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η προκήρυξη αφού εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, θα προωθηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αφού πάρει το πράσινο φως και από εκεί το έργο θα δημοπρατηθεί. Πρόκειται για ενιαία δημοπρασία όπως τονίζει ενός έργου που έρχεται να αλλάξει την πραγματικότητα του Ηρακλείου σε ό,τι αφορά το σύστημα υδροδότησης.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί, πρόκειται να αντικατασταθούν τα δίκτυα ύδρευσης σε σημαντικές περιοχές εντός του σχεδίου πόλης.

Συγκεκριμένα, θα αλλάξουν όλα τα δίκτυα στο Κορώνι Μαγαρά, στην Αγία Αικατερίνη (δίπλα στον Κατσαμπά), στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στην περιοχή της  Κηπούπολης, στη Νέα Αλικαρνασσό.

Επίσης στην περιοχή των Τριών Βαγιών, στον Εσταυρωμένο και στην περιοχή του Λίντο στα δυτικά προάστεια.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, ταυτόχρονα με την αντικατάσταση των δικτύων θα αλλάξουν και 20χιλιάδες υδρόμετρα στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα αλλάξει και η εικόνα και το πλαίσιο της υδροδότησης του Ηρακλείου, καθώς θα έχει κατασταλεί σε ποσοστό 40% το οξύτατο πρόβλημα των διαρροών, που ταλανίζει τους δημότες.

Όπως εξηγεί, δυστυχώς στο μεγαλύτερο μέρος τους τα δίκτυα της πόλης δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα να χάνονται άδικα τεράστιες ποσότητες νερού. Είναι πραγματικά σημαντικό το γεγονός ότι η σημερινή δημοτική Αρχή κατάφερε να διαχειριστεί με τρόπο αποτελεσματικό ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα του Ηρακλείου, το οποίο δεν είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες.

Εκτός όμως από την αντικατάσταση των δικτύων, είναι σημαντικό γεγονός και η αντικατάσταση των υδρομέτρων, αν λάβει κανείς μάλιστα υπόψη του ότι 10% είναι απενεργοποιημένα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές στους οποίους αντιστοιχούν να πληρώνουν ουσιαστικά μόνο τα πάγια του λογαριασμού, αφού δεν καταγράφεται η πραγματική κατανάλωση που έχουν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει