Έναν κόσμο “πορτοκαλί” και χωρίς βία θέλει η “Αρετούσα”

152

«Πες «όχι» στη βία! Χρωμάτισε τον κόσμο πορτοκαλί!», είναι το μήνυμα που στέλνει για την Ημέρα Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου «Αρετούσα».

«Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου, μαζί με τις Σοροπτιμίστριες στην Ευρώπη, ως Οργάνωση γυναικών για τις γυναίκες, δουλεύουμε όλες μαζί χρησιμοποιώντας το σύνθημα “Στηρίζουμε τις Γυναίκες ( We stand up for Women)” και οργανώνουμε προγράμματα για την ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας και του κοριτσιού σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο

. Για τον λόγο αυτό από το 2009 στηρίζουμε  την πρωτοβουλία της UN-Woman, της Οργάνωσης γυναικών των Ηνωμένων Εθνών, για την εκστρατεία των 16 ημερών δράσεων ενεργών πολιτών που στόχο έχει την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η οποία ξεκινά από τις 25 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προκειμένου να προσελκύσουμε την προσοχή σε αυτό, οι Σοροπτιμιστικοί Όμιλοι σε όλη την Ευρώπη από το 2009 φωτίζουν με πρωτοβουλία τους τα κεντρικά κτήρια και μνημεία των πόλεων με πορτοκαλί χρώμα, το οποίο συμβολίζει ένα μέλλον πιο φωτεινό και αισιόδοξο και απαλλαγμένο από την έμφυλη βία και μετέχουν ενεργά σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Και βέβαια, δεν ξεχνάμε, πως για να εξαλειφθεί ένα πρόβλημα, πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του, κάτι που δεν είναι άλλο από την πρόληψη. Βασικός πυλώνας γι αυτό είναι η παιδεία, η οποία πρέπει να ξεκινά από τις πολύ τρυφερές ηλικίες, προκειμένου να εξαλειφθούν πρωτίστως τα διάφορα κοινωνικά στερεότυπα.

Μέχρι όμως να επιτευχθεί αυτό, ας θυμόμαστε ότι η… σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός! Κανένα ανθρώπινο ον, καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται την καταπάτηση των βασικών δικαιωμάτων της! Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η Πολιτεία έχει δημιουργήσει δομές και εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στις δύσκολες περιστάσεις, όπως οι δομές και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων.

Οι κοινωνίες μας, παγκόσμια, τότε και μόνο θα είναι δίκαιες, όταν το μισό της ανθρωπότητας θα μπορεί να είναι ισότιμο με το άλλο μισό και ελεύθερο και ασφαλές στην καθημερινότητά του.  Όμως, υπάρχει δρόμος μακρύς και δύσβατος, μέχρι να μπορούμε να αναφωνήσουμε αυτό το επαναστατικό που διακήρυξε ο Απόστολος των Εθνών, πριν από 2000 χρόνια, «ουκ ένι άρσεν ή θήλυ, πάντες υμείς έν εστέ»!», αναφέρει ο Όμιλος, σε ανακοίνωσή του.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει