Καλοκαιρινού Ηράκλειο lockdown
Όλοι, κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες, αποκλείουν το ενδεχόμενο να αρχίσει σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων την 1η Δεκεμβρίου

Διανύουμε τη δεύτερη καραντίνα για φέτος και όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να έχουμε σταδιακή άρση των μέτρων από την 1η Δεκεμβρίου, τόσο αισθανόμαστε σαν τον πρωταγωνιστή στην ταινία «Το εξπρές του Μεσονυχτίου».

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, είπε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να εξεταστεί ο σχεδιασμός για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, ανέφερε ωστόσο πως «αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1η Δεκεμβρίου».

«Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, λέγαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου» σημείωσε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς η πρώτη εβδομάδα του lockdown κύλησε μάλλον χαλαρά».

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπήρξε μια χαλάρωση που τροφοδότησε τα κρούσματα και επεσήμανε ότι «δεν είδαμε τόσο γρήγορα την επιπέδωση της καμπύλης».

«Θα δούμε μέσα στην εβδομάδα που έρχεται ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων» συνέχισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πάντως ότι «σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε τη μάχη να περιορίσουμε τον κοροναϊό».

Ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός ξεκινά από το πεδίο με το χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως τα σχολεία, ακολουθεί το λιανεμπόριο και εν συνεχεία βρίσκεται η εστίαση.

«Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά» είπε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ερωτηθείς για το πότε θα αρθεί το lockdown.

Όπως είπε, η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας.

«Σταδιακά και προσεκτικά με απόλυτο σεβασμό στην κατάσταση που επικρατεί θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή άρση του lockdown» πρόσθεσε.

«Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση, αλλά αυτό θα αξιολογηθεί με τα δεδομένα που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα. Ας κάνουμε όλοι υπομονή και να μην κάνουμε καμία έκπτωση στην προσπάθεια που κάνουμε. Ας περιμένουμε την εξέλιξη των δεδομένων για να έχουμε πιο σίγουρες ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις μας» τόνισε.

Η 1η Δεκεμβρίου δεν είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με τους  επιστήμονες

Τη λήψη μέτρων τύπου Κίνας και την επιβολή αυστηρότερου lockdown για δύο εβδομάδες πρότεινε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ.

Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού» τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν», επισήμανε ο κ. Βατόπουλος.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού παρουσιάστηκε απαισιόδοξη για την αναχαίτιση του κοροναϊού παρά τη λήψη επιπρόσθετων μέσων δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Εύχομαι να βγω ψεύτρα, αλλά φοβάμαι ότι ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να κρατήσουμε τα 3.200 κρούσματα. Αυτός είναι ο στόχος να σταθεροποιηθούμε τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Δεν υπάρχει ελπίδα για μείωση, φοβάμαι» τόνισε.

Η κ. Λινού ήταν κάθετη και θεωρεί αυτονόητο ότι η 1η Δεκέμβρη δεν υπάρχει καν στο τραπέζι ως ημέρα επανεκκίνησης της οικονομίας και κυρίως της εστίασης. «Να μην υπάρξει καμία συζήτηση να ανοίξουν τα εστιατόρια πριν από τα Χριστούγεννα. Αν ανοίξουμε παραμονές και έχουμε δημόσια ρεβεγιόν και γιορτές θα είναι δύσκολα, το λιανεμπόριο μπορεί να ελεγχθεί. Το 80% των κρουσμάτων είναι σε δημόσιους κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ σύμφωνα με μελέτες» σημείωσε.

Παράλληλα, έκανε έκκληση, καθώς «δεν γίνεται αυτή τη στιγμή καμία προσπάθεια να στηρίξουμε τους λειτουργούς υγείας ψυχολογικά. Θα έχουμε κατάρρευση από επαγγελματική εξουθένωση και όπως δεν βρίσκουμε τώρα κλίνες, δεν θα βρίσκουμε γιατρούς».