“Εχουμε πόλεμο, αν έπεφταν σφαίρες θα μέναμε σπίτι”

168

«Έχουμε πόλεμο, αν έπεφταν σφαίρες θα μέναμε στο σπίτι».

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, δε θα μπορούσε να είναι πιο δραματική, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του ιού στη χώρα μας.

Αναφορικά με τα νέα κρούσματα, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ακόμα εξήγησε πως «παρατηρείται μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων».

«Χρειάζεται υπομονή γιατί το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται» τόνισε η ίδια.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο» σημείωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε περιπτώσεις 90ρηδων που είναι ασυμπτωματικοί και περιπτώσεις 40ρηδων που νοσούν βαριά.

«Περιμέναμε μεγαλύτερη ύφεση»

«Το κακό είναι πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές» είπε και υπενθύμισε διαπίστωση επιστήμονα του ΠΟΥ πως εάν η χρήση μάσκας επεκταθεί στο 95%, δεν θα χρειάζεται lockdown.

Σημείωσε μάλιστα πως «η χαλαρή συμπεριφορά έστω λίγων, η μη σχολαστική τήρηση των μέτρων, οδηγεί σε μια καθυστέρηση της ύφεσης που περιμένουμε. Είναι λάθος να χαλαρώσουμε, είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνεύσει. Δεν κάνει εξαιρέσεις ο ιός και πρέπει να το καταλάβουμε. Είναι λάθος η χαλάρωση επειδή βλέπουμε στους θανάτους να αναφέρονται υποκείμενα νοσήματα. Δεν θα πέθαιναν οι άνθρωποι αυτοί αν δεν είχαν νοσήσει».

Πρόσθεσε, δε, πως είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων από όλους λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Βλέπουμε 90άρηδες να είναι ασυμπτωματικοί και 40άρηδες να νοσούν βαριά ή και να χάνουν τη ζωή τους. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο. Αν έξω έπεφταν σφαίρες, δεν θα χαλαρώναμε και θα μέναμε όλοι στο σπίτι. Δεν θα κοιτάγαμε πως θα αποφύγουμε τους περιορισμούς, ούτε θα μας δυσαρεστούσε να μένουμε στο σπίτι μας».

Τι είπε για το εμβόλιο

Παράλληλα, η καθηγήτρια ΕΚΠΑ μίλησε και για τα εμβόλια, υπογραμμίζοντας πως «περιμένουμε την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών και τη δημοσίευση των εμβολίων. Μόνο μέσω του μαζικού εμβολιασμού θα φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης». Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε να χαμογελάσουμε, που είχε αναφέρει η ίδια σε προηγούμενη ενημέρωση, απάντησε: «Είναι σαφές σε όλους πως οι δυο τελευταίες εβδομάδες ήταν κρίσιμες, όπως θα είναι και η επόμενη. Τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας έδειξαν πως υπάρχει σταθεροποίηση αλλά το φορτίο είναι υψηλό. Μπορεί τις επόμενες ημέρες να χαμογελάσουμε αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό να γίνει τήρηση των μέτρων».

Στο «κόκκινο»   η Βόρεια Ελλάδα

«Η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο», είπε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η Αττική αυτή τη βδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με ακόμα ηπιότερη από την προηγούμενη βδομάδα επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης και περαιτέρω συρρίκνωσης του δείκτη Rt.

Ο ρόλος των παιδιών

Η ηλικιακή ομάδα 40-65 παρουσίαζε περισσότερη επίπτωση, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης στα αναμενόμενα για τον πληθυσμό επίπεδα.

Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης, που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η εξαιρετικά χαμηλή επίπτωση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του κύματος, και ενώ οι άλλες ηλικίες πέρασαν φάσεις μαζικής αύξησης -και κάποιες μείωσης- καταδεικνύει αυτό που δείχνουν πολλαπλές μελέτες και σε άλλες χώρες: ότι ο ρόλος των παιδιών στην επιδημία και τις εξάρσεις της είναι δευτερεύων.

Με απλά λόγια, κυριαρχούν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα παρά από αυτήν, ενώ η πιθανότητα μόλυνσης είναι πολύ πιο χαμηλή από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει