Η πρεμιέρα είχε τις δυσκολίες της, αλλά η δεύτερη μέρα κύλησε σαφώς καλύτερα. Ακριβώς όπως συνέβη την περασμένη βδομάδα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, έτσι εξελίσσεται και η τηλεκπαίδευση στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.
Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, κατάφεραν να συνδεθούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί σε σχέση με την πρώτη ημέρα και τα τεχνικά προβλήματα ήταν λιγότερα. Κάποιοι συνδέθηκαν αλλά κάποια στιγμή το σύστημα τους πέταξε εκτός πλατφόρμας, άλλοι έχασαν τον ήχο ή παρακολουθούσαν το μάθημα με διακοπές.
Υπήρχαν και πολλές περιπτώσεις, όπου το μάθημα έγινε κανονικά, τα παιδιά παρακολούθησαν όλους τους εκπαιδευτικούς, κατάφεραν να μεταβούν από μάθημα σε μάθημα χωρίς να χαθούν στις ψηφιακές τάξεις.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως χθες, οπότε και ήταν λιγότερες οι τεχνικές δυσκολίες, φάνηκε πραγματικά πόσα παιδιά απουσιάζουν από το μάθημα γιατί δεν έχουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό ή πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Είναι ενδεικτικό ότι σε Δημοτικό της Μεσσαράς, από τους 16 μαθητές, μόλις οι έξι έκαναν μάθημα! Αυτό θα είναι καθημερινότητα για το συγκεκριμένο τμήμα, αφού τα δέκα παιδιά δεν μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της τηλεκπαίδευσης.
Σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, τα ίδια προβλήματα συναντώνται σε όλα τα σχολεία, για αυτό ακριβώς τον λόγο, γονείς και εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Όπως έχει γράψει η «Π», υπάρχει η μέριμνα από πλευράς Υπουργείου, όταν ένας δάσκαλος δε διαθέτει στο σπίτι του τα απαραίτητα μέσα, έχει τη δυνατότητα να μεταβεί στον χώρο του σχολείο. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους μαθητές δεν διαθέτουν υπολογιστή, τάμπλετ ή σύνδεση στο διαδίκτυο. Υπάρχουν και οικογένειες που δεν έχουν καν τηλεφωνική σύνδεση.
Ωστόσο, τα παιδιά δεν μπορούν να μεταβούν σε κάποιο φιλικό σπίτι για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Υπάρχουν οι περιορισμοί, λόγω των μέτρων που ισχύουν αλλά το γεγονός παραμένει ένα, παιδιά αποκλείονται από το μάθημα ενώ οι συμμαθητές τους προχωράνε στην ύλη. Η διαφορά με την άνοιξη είναι ακριβώς αυτό το σημείο, την προηγούμενη φορά, γίνονταν απλώς επαναλήψεις ενώ πλέον τα μαθήματα προχωράνε κανονικά στην ύλη του σχολείου.
Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ο ενθουσιασμός που δείχνουν τα παιδιά όταν βλέπουν τη δασκάλα και τους συμμαθητές τους ενώ οι εκπαιδευτικοί καταβάλουν προσπάθειες να κάνουν το μάθημα ενδιαφέρον και να είναι σε επαφή με τους γονείς για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν και μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.