“Στα σκοινιά” η Λότζια για την απένταξη του Πολιτιστικού Κέντρου

1,208

Το Ελεγκτικό Συνέδριο απορρίπτει την  προσφυγή του Δήμου για τη μη καταβολή από το ταμείο του των 12 εκατ. ευρώ

Μαύρα τα μαντάτα για την προσφυγή της πρώην ΔΕΠΤΑΗ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» απορρίφθηκε το αίτημα που είχε κατατεθεί προκειμένου να μην πληρώσει από την τσέπη της η δημοτική επιχείρηση το ποσό των 11.814.687 ευρώ, που αντιστοιχεί στην απένταξη της  πρώτης φάσης του έργου.

Στη Λότζια αποφεύγουν επιμελώς να κάνουν δηλώσεις εξηγώντας ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση όπου αναμένουν τυπικά την καθαρογραμμένη απόφαση για να έχουν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα σε σχέση με το επίμαχο θέμα που αποτελεί βόμβα μεγατόνων για τα οικονομικά του Δήμου Ηρακλείου.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο ξεκαθαρίζεται από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, είναι ότι ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις υπάρχουν το βέβαιο είναι, ότι αφού πάρει στα χέρια της την απόφαση θα τη μελετήσει και θα εξαντλήσει και την τελευταία δυνατότητα προσφυγής ώστε να μη πέσει στις πλάτες του Δήμου Ηρακλείου, η χρέωση των 11.814.687 ευρώ που αντιστοιχούν στην απένταξη της πρώτης φάσης του έργου.

Σε αντίθετη περίπτωση ο Ηρακλειώτης θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του «το μάρμαρο» της απένταξης της πρώτης φάσης του Πολιτιστικού, και μάλιστα ενώ βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία λόγω της γενικότερα κακής οικονομικής κατάστασης που έχουν δημιουργήσει τα αλλεπάλληλα σοκ που ζει η ελληνική κοινωνία από τα μνημόνια μέχρι τον κοροναϊό.

Όπως είναι γνωστό το Πολιτιστικό απεντάχθηκε από τη χρηματοδότηση του  επιχειρησιακού προγράμματος “Πολιτισμός” στο οποίο είχε ενταχθεί με το ποσό των  11.814.687,43 ευρώ με υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Στο έγγραφο του Υπουργείου τονίζεται χαρακτηριστικά ότι “ αποφασίζουμε

αποφασίζουμε την απένταξη από το Ε.Π. “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ”, στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Ανάπτυξη Σύγχρονου Πολιτισμού», στο Μέτρο 1 «Ενίσχυση Υποδομών και Μεγάλων Επικοινωνιακών Γεγονότων» και με κωδικό στο ΟΠΣ 76398, της πράξης με τίτλο:

«Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου» με τελικό Δικαιούχο τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου (ΔΕΠΤΑΗ).

Το ανωτέρω έργο ήταν εγγεγραμμένο στη ΣΑΕ 0143 και οι συνολικές δαπάνες του αρνέρχονται ανέρχονται στο ποσό των 11.814.687,43 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, η διαχείριση της βόμβας της απένταξης έσκασε στα χέρια της πρώτης θητείας της Δημαρχίας Λαμπρινού και όπως στην πράξη αποδείχτηκε η απένταξη του έργου δεν αφορούσε σε μια «απλή λογιστική τακτοποίηση» όπως ευαγγελιζόταν η προηγούμενη δημοτική Αρχή.

Αφορά στην τετελεσμένη απόφαση της επιστροφής του χρηματικού ποσού των 11.814.687 ευρώ, την οποία η σημερινή δημοτική Αρχή δίνει πραγματική μάχη (και είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο), προκειμένου να αποφύγει με κάθε τρόπο η ΔΕΠΑΝΑΛ και ο Δήμος Ηρακλείου να πληρώσουν το μάρμαρο της απένταξης με ζεστό χρήμα από το δημοτικό ταμείο που θα στραγγίξει από τις τσέπες των Ηρακλειωτών.’

Μπορεί επίσης να σας αρέσει