Οι φοιτητές ζητούν να υπάρξει μέριμνα για την πρακτική άσκηση

1,203

Να ληφθεί μέριμνα για όσους φοιτητές του  Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου  διακόπηκε για μία ακόμα φορά η πρακτική άσκηση στο επάγγελμα, ζητάνε οι φοιτητές, με ανοιχτή τους επιστολή.

Όπως αναφέρουν “Οι φοιτητές των πρώην Α.Τ.Ε.Ι., προκειμένου να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου, χρειάζεται να ολοκληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις για την περάτωση του πτυχίου (μαθήματα, πτυχιακή εργασία, εξάμηνη πρακτική άσκηση στο επάγγελμα) και να μην έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη σπουδών.

Η πρακτική άσκηση, όσων φοιτητών θα ξεκινούσαν από τον Απρίλιο του 2020 αναστέλλεται λόγω του πρώτου lockdown και μεταφέρεται η έναρξή της από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020. Ταυτόχρονα, όσοι ξεκίνησαν την πρακτική άσκηση το Μάρτιο του 2020,  αναστέλλεται για 2η φορά.

Η υποχρεωτική αναπλήρωση των χαμένων ημερών του lockdown και η μη πρόβλεψη της τηλεργασίας για όλες τις σχολές, καθυστερεί αόριστα την απόκτηση του πτυχίου. Συγκεκριμένα η έναρξη της πρακτικής για τους φοιτητές Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Κρήτης συνέβη ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς έπρεπε να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι φοιτητές

. Παράλληλα η πρακτική στην κοινωνική εργασία πραγματοποιείται κυρίωςσε δομές υγείας και πρόνοιας, με εξυπηρετούμενους από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Συνεπώς η φύση του επαγγέλματος και οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, που βιώσαμε, ανάγκασε τους φορείς να χρειαστούν περαιτέρω χρόνο για να μπορέσουν να δεχτούν φοιτητές.  Όσοι φοιτητές ξεκίνησαν την πρακτική τους άσκηση το φθινόπωρο του 2020, αναγκάστηκαν να αναζητήσουν φορέα υποδοχής εκτός Ηρακλείου, που είναι ο τόπος σπουδών μας. Σε αυτό συντέλεσε η υπερπληρότητα των πλαισίων, που προκλήθηκε από το πρώτο lockdown. Με δεδομένο αυτό, συμπεραίνουμε πόσο μεγάλη θα είναι η καθυστέρηση που προκαλείται στην πρακτική άσκηση λόγω συνεχόμενων αναστολών, που αναμένονται.

Εξαντλούνται οικονομικά οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, καθώς η πανδημία ενέτεινε τις συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας. Τα φοιτητικά έξοδα αυξάνονται με την παράταση του χρόνου, καθώς  δεν αμείβεται ο φοιτητής στη διάρκεια του lockdown, ούτε δύναται να εργαστεί. Επιπρόσθετα, καθυστερεί για τους άρρενες τελειόφοιτους την έναρξη της στρατιωτικής θητείας, χάνονται ευκαιρίες για εργασία πάνω στο επάγγελμα, διότι δεν τους έχει αποδοθεί ο τίτλος σπουδών.

Σημειώνεται, τέλος, πως από εκπαιδευτικής άποψης ως μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής, επιθυμούμε να επωφεληθούμε από την τεράστια εμπειρία, που μας παρέχει η εργασία κατά τη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης και τονίζεται η σημασία της συνεισφοράς μας στις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές υγείας, όπου είμαστε τοποθετημένοι.”

Οι φοιτητές ζητούν “την ενιαία ένταξη στο νέο πρόγραμμα σπουδών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, όσων φοιτητών ανήκουν στο καθεστώς του πρώην Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης και συνολικά καθυστερείται η πρακτική άσκηση και η εκπόνηση πτυχιακής εργασίας, από την άνοιξη του 2020 λόγω των lockdown. Την δυνατότητα τηλεργασίας έως 30/11/2020, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στις δομές, έστω και υπό αυτό το ιδιότυπο καθεστώς, αλλά και να μην παρατείνεται αόριστα η ολοκλήρωση της πρακτικής.

Τη δυνατότητα συνέχισης της πρακτικής άσκησης είτε δια ζώσης, είτε μέσω τηλεργασίας από την 1η Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε φορέα.

Να μην απαιτείται αναπλήρωση των εβδομάδων της πρακτικής άσκησης, που χάθηκαν λόγω lockdown. Διαφορετικά σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό του εν λόγω Πανεπιστημίου να αξιοποιήσουμε έκτακτα εναλλακτικό μέσο διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης (π.χ. μέσω γραπτών εργασιών, εικονικών περιστατικών κτλ.)”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει