Οι παραγωγοί στα λιόφυτα και οι διαρρήκτες στα σπίτια τους

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

223

Αύξηση  στις διαρ- ρήξεις οικιών και επιχειρήσεων  περιμένουν αυτό το διάστημα στελέχη της Αστυνομίας που υπηρετούν σε τμήματα της υπαίθρου, λόγω της απουσίας από τα σπίτια των ανθρώπων για να μαζέψουν τις ελιές.

Ήδη όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τα πρώτα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε χωριά  του νομού Ηρακλείου – καταγγελίες έχουν γίνει για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις στο δήμο Μινώα Πεδιάδος, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν κι άλλα περιστατικά που είτε θα καταγγελθούν είτε όχι.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές κάθε χρόνο αυτή την περίοδο υπάρχει αύξηση σε αυτή τη μορφή εγκληματικότητας, η οποία οφείλεται στις αγροτικές εργασίες που εκτελούνται από τους κατοίκους αγροτικών περιοχών. Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε στις Αρχές στα χωριά Ζωφόροι και Άγιος Βασίλης δυο διαρρήξεις οικιών έγιναν το διάστημα κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες τους είχαν πάει στο λιομάζωμα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι και από τα δύο σπίτια οι δράστες έκλεψαν κοσμήματα, αλλά και τα λιγοστά χρήματα που βρήκαν. Στους χώρους αυτούς παρέμειναν για αρκετή ώρα, αφού όταν οι ιδιοκτήτες επέστρεψαν στα σπίτια τους τα βρήκαν «λεηλατημένα».

«Και στις δύο περιπτώσεις οι οικογένειες απουσίαζαν για πολλές ώρες. Οι άνθρωποι όταν επέστρεψαν είδαν ότι οι διαρρήκτες είχαν ψάξει παντού. Κι αυτό γιατί είχαν όλο το χρόνο να ψάξουν. Τελικώς βρήκαν τα κοσμήματα αξίας 8000 ευρώ συνολικά και τα πήραν μαζί τους» σχολίασε αξιωματικός.

Πέρυσι, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, τα περιστατικά διαρρήξεων ήταν πολλά και είχαν γίνει τις ώρες κατά τις οποίες τα θύματα βρίσκονταν στα λιόφυτά τους. Αστυνομικός που υπηρετεί σε τμήμα της υπαίθρου μας είπε ότι πέρυσι υπήρξαν ημέρες που καταγγέλλονταν ακόμα και πέντε διαρρήξεις σπιτιών σε καθημερινή βάση.

«Περιμένουν να βγει ο κόσμος από το σπίτι του»

Η εκτίμηση των Αρχών για αύξηση των περιστατικών διαρρήξεων δικαιολογείται από το ότι ο κόσμος λόγω του γενικευμένου lock down δεν έβγαινε από το σπίτι του. «Τώρα το πεδίο για να δράσουν είναι ελεύθερο. Γνωρίζουν οι δράστες ότι αυτή την περίοδο ο κόσμος μαζεύει τις ελιές και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι πολλές από τις σπείρες έχουν εξουδετερωθεί, αυτό το διάστημα μέλη τους βρίσκονται στη φυλακή. Όμως, νέα «φυντάνια» εμφανίζονται» σχολίασε αστυνομική πηγή.

Έμπειροι αστυνομικοί που ρωτήθηκαν για τι πρέπει και μπορούν  να κάνουν οι πολίτες που θα πρέπει να μαζέψουν τις ελιές τους, μας είπαν ότι θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα… αυτοπροστασίας.

Για παράδειγμα, πέρα από το αυτονόητο που έχει να κάνει με την ασφάλεια των οικιών και των επιχειρήσεων, ο κόσμος θα πρέπει να έχει και το νου του.

«Εάν το λιόφυτο είναι σε κοντινή απόσταση από το σπίτι, τότε καλό θα είναι να γίνονται ανά διαστήματα κάποιοι έλεγχοι. Εάν πάλι όχι και δεν υπάρχει η δυνατότητα της παραμονής κάποιου στο σπίτι, τότε θα πρέπει να ζητηθεί από γείτονες  ή συγχωριανούς να έχουν το νου τους».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει