Ηλίας Μόσιαλος: “Γιατί είναι σημαντικά τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ των εμβολίων”

119

Στα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ των εμβολίων του κοροναϊού αναφέρεται ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Με ανάρτησή του στα social media, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία αναλύει γιατί θεωρεί τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά, ενώ αναφέρεται και στο θετικό αντίκτυπο που έχουν.

Επισημαίνει πάντως, πως «δεν έχουμε ακόμη δει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων και αναμένουμε ότι η επιστημονική κοινότητα θα έχει πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα των αναλύσεων».

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Όλος ο κόσμος περιμένει να ακούσει καλά νέα τόσο για την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19. Οι ανακοινώσεις των προκαταρκτικών – ενδιάμεσων αναλύσεων – των κλινικών δοκιμών φάσης III των εταιρειών Pfizer / BioNTech και της Moderna ήρθαν σαν το φως στο τέλος του τούνελ της πανδημίας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θεωρώ τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά με βάση τα δεδομένα της φάσης III που κυκλοφόρησαν.

  • Ασφάλεια: Σε καμία από τις δύο αυτές κλινικές δοκιμές δεν έχει γίνει διακοπή λόγω παρενεργειών. Επίσης και στις δύο ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της φάσης ΙΙΙ, οι δύο εταιρείες σχολίασαν πως οι παρενέργειες που ανέφεραν οι συμμετέχοντες ήταν ήπιες.
  • Υψηλή αποτελεσματικότητα: Το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech (που διανέμεται πιλοτικά σε 4 πολιτείες της Αμερικής) αναφέρεται σε 90% και η ανακοίνωση της Moderna μιλάει για αποτελεσματικότητα κατά 94,5% στην πρόληψη του συμπτωματικού Covid-19. Αυτά, όπως είπα, είναι πρώιμα ευρήματα (ανάλυση 94 μολύνσεων στην περίπτωση της Pfizer έναντι 95 στην περίπτωση του Moderna). Οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται και οι δύο αναλύσεις δείχνουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να παρέχει υψηλή προστασία.
  • Μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων, ηλικιακό εύρος συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων ομάδων: πάνω από 43.000 άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Pfizer / BioNTech, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ευάλωτων ομάδων και ασθενών με ανοσοκαταστολή. Η Moderna παρακολουθεί πάνω από 30.000 συμμετέχοντες και ευρύ φάσμα υποκείμενων νοσημάτων.
  • Προστασία από σοβαρή νόσο από Covid-19: Στην περίπτωση της Moderna, η ανακοίνωση αποκαλύπτει ότι το εμβόλιο απέτρεψε τη νόσο από συμπτωματικό Covid-19, συμπεριλαμβανομένων και περιπτώσεων σοβαρής νόσου. Η Pfizer / BioNTech δεν δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με την προστασία από σοβαρή νόσο (αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εμβόλιο εμπόδισε μόνο ήπιες περιπτώσεις).

Τα εμβόλια, θα μπορούσαμε να πούμε εδώ, πως έχουν ‘θεραπευτική’ δράση. Αυτό γιατί ωθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ‘απομνημονεύσει’ την επίθεση από το συγκεκριμένο παθογόνο και να ανταποκριθεί γρήγορα σε μελλοντική επίθεση του πραγματικού παθογόνου (και τη δεύτερη φορά συναντάμε το ίδιο παθογόνο που είμαστε προετοιμασμένοι έτσι η απόκρισή μας είναι συγκεκριμένη, ενισχυμένη και ταχύτερη από την πρώτη φορά που μας επιτίθεται)”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει