ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΔΑΒΑΣ ΣΤΗΝ «Π»: Μέχρι το καλοκαίρι έτοιμο το στέγαστρο

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

337

ο Κώστας Βαρδαβάς

Σκάνδαλο και αντεθνική στάση από την πλευρά της ΕΠΟ χαρακτήρισε ο Κώστας Βαρδαβάς την απόσυρση της υποψηφιότητας του Παγκρητίου από την διοργάνωση του τελικού του Conference League 22 και 23.

Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου μίλησε στην «Π» και αναφέρθηκε στην διαδικασία αναβάθμισης του Παγκρητίου, για το στέγαστρο, η κατασκευή του οποίου μετά από πολλά εμπόδια μπήκε στην τελική ευθεία και θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι, τον ΟΦΗ για τον οποίο είπε ότι χρειάζεται ένα σύγχρονο γήπεδο αλλά και για το κλειστό κολυμβητήριο που είναι μεγάλος στόχος αλλά για την ώρα είναι στον «πάγο» λόγω των ενστάσεων που υπάρχουν για την προσβασιμότητα (!!!) στην περιοχή του Αη Γιάννη.

Ο κ. Βαρδαβάς αρχικά μίλησε για το Παγκρήτιο, για την δομή και λειτουργία του υπό την σκέπη της ΑΑΗ:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΔΑΒΑΣ ΣΤΗΝ «Π»
Ο κ. Βαρδαβάς στην “Π”

«Το Παγκρήτιο Στάδιο είναι ένα Ολυμπιακό στάδιο που το αναπτύξαμε σε μεγάλο βαθμό. Αυξήσαμε την επισκεψιμότητα και αξιοποιήθηκε με μικρούς και μεγάλους σε διάφορα αθλήματα, ενώ πολλά παιδιά επισκέπτονταν το Στάδιο σε όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Το Παγκρήτιο απασχολεί 200-300 άτομα και εκτός από μια κυψέλη αθλητισμού είναι και πυλώνας ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, της δεξιότητας των παιδιών σε διάφορα αθλήματα.

Εμείς αναλάβαμε το 2014 με πολύ πιεσμένα τα οικονομικά. Φιλοξενούσαμε τον Εργοτέλη αλλά και την ΕΡΤ με την συντήρηση στα δυο πρώτα χρόνια να είναι στην ευθύνη της Πολιτείας. Στην συνέχεια είχαμε δυστυχώς και την πτώση του στεγάστρου και προτεραιότητα μετά από αυτό ήταν η ασφάλεια των αθλητών και των θεατών».

Το θέμα της κατασκευής νέου στεγάστρου πέρασε από χίλια κύματα, έγινε σίριαλ, αλλά δείχνει έστω και με καθυστέρηση να μπαίνει στην τελική τροχιά με την δημοπράτηση που έγινε πριν από ένα μήνα.

Ο κ. Βαρδαβάς τόνισε ότι αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει το έργο κι αν όλα πάνε καλά και ευνοήσουν και οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 5 μήνες, δηλαδή μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι:

«Το θέμα του στεγάστρου δεν ήταν απλό αλλά πλέον είναι στην τελική ευθεία.

Το έργο αδειοδοτήθηκε μετά από μεγάλη προσπάθεια, εξασφαλίστηκε και το κονδύλι του 1,5 εκ ευρώ που το 2018 είχε εγκρίνει το κράτος, και πριν από ένα μήνα έγινε η δημοπράτηση, βρέθηκε ο ανάδοχος και πλέον το ζήτημα έχει πάει στην Αποκεντρωμμένη διοίκηση και στην συνέχεια αναμένεται να γίνει ο προσυμβατικός έλεγχος από το ελεγκτικό συμβούλιο. Αρχές του έτους αναμένεται να ξεκινήσει το έργο και η ολοκλήρωση του προβλέπεται σε 5 μήνες.

Παράλληλα καταθέσαμε πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να ενταχθεί το Παγκρήτιο σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης προυπολογισμού 3 εκ ευρώ. Το κόστος που σήμερα φτάνει στις 200.000 ευρώ το χρόνο αναμένεται να μειωθεί στις 90.000 ευρώ.

Εξάλλου έχουμε αγοράσει εξοπλισμό για τα αποδυτήρια, νέους πάγκους για το γήπεδο, επιπλέον καθίσματα VIP, αναβαθμίζονται τα δίκτυα για τα ΜΜΕ αγοράστηκαν νέα ups, τοποθετήσαμε τον νέο πίνακα led matrix από την πλευρά του δρόμου, εγκαταστήσαμε σύστημα μεταγωγής ρεύματος για να υπάρχει αυτονομία σε περίπτωση διακοπής.

Τα σχέδια για το μέλλον

Όπως λέει ο κ. Βαρδαβάς το Παγκρήτιο κατασκευάστηκε το 2004 με άλλες προδιαγραφές οι οποίες σήμερα έχουν αλλάξει και χρειάζεται αναβάθμιση. Στα σχέδια της ΑΑΗ είναι να γίνουν κι άλλες σημαντικές παρεμβάσεις και επιπλέον κτίρια και έξτρα χώροι για τους VIP τους δημοσιογράφους και τους αξιωματούχους της ΟΥΕΦΑ.

«Το Παγκρήτιο που κατασκευάστηκε το 2004 σήμερα δεν πληροί τις Ευρωπαικές προδιαγραφές. Αυτή την στιγμή φιλοξενούμε 22 αθλήματα, το ποδόσφαιρο περισσότερη ζημιά έχει κάνει στο Παγκρήτιο όλα αυτά τα χρόνια. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κι άλλους χώρους υποστηρικτικούς έχουμε αναθέσει σε μηχανικό μια μελέτη , μια προεκτίμηση για να γίνουν τρία πράγματα:

α)Ένα 4οροφο κτίριο πίσω από τα δημοσιογραφικά που θα ενώνεται με το τελευταίο διάζωμα. Θα μπουν σουίτες που θα οδηγούν σε ένα σύγχρονο κτίριο για τις ανάγκες των VIP και των δημοσιογράφων, η πρόσβαση από κει θα αξιοποιείται πολλαπλώς.

β) θέσεις ΑμεΑ για όλο το γήπεδο και

γ)μια ολοκληρωμένη μελέτη για την συντήρηση του Παγκρητίου για την όψη του εσωτερικά και εξωτερικά από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Ασύμφορο για τον ΟΦΗ το Παγκρήτιο

Ο πρόεδρος της ΑΑΗ στάθηκε και στις επαφές που έγιναν με τον ΟΦΗ πριν από το ευρωπαικό ματς με τον Απόλλωνα Λεμεσού. Όπως είπε για τον ΟΦΗ ήταν ασύμφορο να παίξει σε αυτό το γήπεδο και εξέφρασε την άποψη ότι η κρητική ομάδα χρειάζεται ένα δικό της σύγχρονο γήπεδο  «Με τον ΟΦΗ είχαμε συζητήσεις ενόψει της Ευρωπαικής του πορείας.

Έγιναν επαφές για να του παραχωρηθεί το Παγκρήτιο αλλά έπρεπε να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις. Το Παγκρήτιο είναι από τα λίγα αδειοδοτημένα στάδια στην Ελλάδα σε ότι αφορά την εγκατάσταση αλλά δεν πληροί τις προδιαγραφές της ΟΥΕΦΑ και για να γίνει Ευρωπαικό παιχνίδι έπρεπε να αλλάξουν πολλά.

Για να λειτουργήσει έπρεπε να φτιαχτεί το κλειστό κύκλωμα, τα τουρνικέ και να γίνει μεταφορά των δημοσιογραφικών θεωρείων στην απέναντι κερκίδα. Αυτά όλα δεν μπορούμε να τα κάνουμε εμείς, δεν θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτό το κομμάτι. Όλα αυτά όμως κρίθηκαν ασύμφορα και από την πλευρά του ΟΦΗ.

Γνωρίζω την φιλοσοφία της διοίκησης Μπούση, και θεωρώ ότι ο ΟΦΗ χρειάζεται να αποκτήσει ένα σύγχρονο γήπεδο. Στο Παγκρήτιο φιλοξενούμε τον Εργοτέλη και τον στηρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια με ένα μικρό ενοίκιο και με την συντήρηση στα δυο γήπεδα. Αυτή την στιγμή έχουμε τον καλύτερο χλοοτάπητα στην Ελλάδα».

 

“ΠΑΓΟΣ” ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ: «Αντεθνική στάση και σκάνδαλο η απόφαση για το Conference League»

Το Ηράκλειο έχασε την ευκαιρία να διοργανώσει τον τελικό του Conference League για τους γνωστούς λόγους και ο κ. Βαρδαβάς χαρακτηρίζει σκάνδαλο την απόφαση αυτή, αλλά και αντεθνική την όλη στάση της ΕΠΟ να αποσύρει την υποψηφιότητα του Παγκρητίου.

«Ήταν σκάνδαλο η απόσυρση της υποψηφιότητας του Ηρακλείου από την διεκδίκηση της διοργάνωσης του τελικού του Conference League. Ήταν μια αντεθνική στάση και οφείλεται καθαρά στην σύγκρουση της κυβέρνησης και του υφυπουργείου με την ΕΠΟ.

Εμείς πάντως ανεξάρτητα από αυτό θα συνεχίσουμε με στόχο την αναβάθμιση του Παγκρήτιου και μετατροπής του σε ένα σύγχρονο Στάδιο, όχι όπως όταν κατασκευάστηκε το 2004.

Σήμερα δεν πληροί τις προδιαγραφές.  Όλα τα “μεγάλα“ στάδια στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, για παράδειγμα το Καραϊσκάκη, αξιοποιούνται διότι έχουν ένα brand name για να προσελκύσουν χορηγούς. Το Παγκρήτιο δεν έχει μια μεγάλη ομάδα, δεν έχει αυτό το brand name και αυτό που κάνει είναι να παρέχει κοινωφελές έργο στηριζόμενο στον Δήμο, στην Περιφέρεια και στους Δημότες».

Παγκρήτιο
Όλοι ελπίζουν μέχρι το καλοκαίρι να έχει φτιαχθεί το Παγκρήτιο

«Πάγος» για  το κλειστό κολυμβητήριο

«Αντεθνική στάση  και σκάνδαλο  η απόφαση για το Conference League»

Τέλος ο κ. Βαρδαβάς αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την δημιουργία κλειστού κολυμβητηρίου στο Ηράκλειο, με την περίπτωση της έκτασης του Αη Γιάννη να είναι για την ώρα στον «πάγο»

«Ο Δήμος διεκδικεί την κατασκευή ενός κλειστού κολυμβητηρίου από την εποχή που ήταν υφυπουργός ο κ. Βασιλειάδης. Είχαμε καταθέσει ένα πλήρη φάκελο αθλητικών υποδομών και το πρώτο αίτημα ήταν για το κλειστό κολυμβητήριο. Μας ζητήθηκε να βρούμε ένα οικόπεδο και αρχίσαμε την αναζήτηση.

Υπήρχε ένας χώρος στα “Δυο Αοράκια” αλλά χρειαζόταν ρυμοτομικό σχέδιο και το εγκαταλείψαμε.

Βρήκαμε έναν άλλο χώρο στο Σκαλάνι ιδιοκτησία της Περιφέρειας αλλά οι περισσότεροι φορείς δεν το υποδέχθηκαν με θέρμη λόγω της απόστασης.

Βρέθηκε ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων χαρακτηρισμένος αθλητικός χώρος στον Αι Γιάννη, σε μια εξαιρετική περιοχή, χωρίς αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το θέμα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δημοτικό Διαμέρισμα, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής για την προσβασιμότητα. Εμείς θέλουμε να γίνει η μελέτη η οποία θέλει περίπου 3 χρόνια αλλά για την ώρα και το υφυπουργείο υιοθετεί τις αντιρρήσεις».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει