ΓΙΑ ΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ: Κρίσιμες λήψεις στα λύματα του Ηρακλείου

2,813

Ξεκινούν αυτή την εβδομάδα οι πρώτες λήψεις δειγμάτων από τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΗ, με σκοπό να ελεγχθούν και να διαπιστωθεί ποια είναι τα μεγέθη του ιικού φορτίου του κοροναϊού στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στην κρίσιμη μάχη που δίδεται για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία, αφού τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα δώσουν πολύ καίριες απαντήσεις για τη διασπορά του ιού.

Για το όλο θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη ΔΕΥΑΗ με τους επιστημονικά υπεύθυνους του προγράμματος όπου ξεκαθαρίστηκε ότι ο στόχος που τίθεται σε πρώτη φάση είναι η εξέλιξη της διασποράς του ιού στη διάρκεια της καραντίνας.

Για να γίνει αυτό θα λαμβάνονται δείγματα με επιμέλεια σε 24ωρη βάση, ώστε να επιτευχθεί η ιχνηλασία της πανδημίας του κοροναϊού στην πόλη και αυτός ο κρίσιμος δείκτης αναμένεται να λειτουργήσει ως καμπανάκι προειδοποίησης για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η διαχείριση του έργου γίνεται από τον  ΕΟΔΥ και τα Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας που συντονίζει (ΕΟΔΥ-Γραφείο Περιβαλλοντικής Υγείας, ΚΕΔΥ, ΠΕΔΥ Κρήτης, ΠΕΔΥ Θεσσαλίας) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, το οποίο έχει μακρά εμπειρία στην επιδημιολογία λυμάτων, θα εφαρμόσει το πιλοτικό πρόγραμμα επιδημιολογίας λυμάτων.

Σε πρώτο στάδιο τα δείγματα θα λαμβάνονται από  την είσοδο των λυμάτων στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων πριν αυτά τύχουν οποιασδήποτε επεξεργασίας. Σε επόμενη φάση της μελέτης θα λαμβάνονται δείγματα και από νοσοκομειακά λύματα νοσοκομείων αναφοράς και όπου είναι εφικτό από κλειστές δομές αυξημένου επιδημικού κινδύνου και οικισμούς ιδιαίτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι δειγματοληψίες θα διευρυνθούν σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης

Με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει η μελέτη θα ξεκινήσει από τον Δήμο Ηρακλείου όπου θα λαμβάνονται δείγματα σε καθορισμένα διαστήματα από την τοπική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Από την δεύτερη εβδομάδα της μελέτης θα ενταχθούν και επιλεγμένες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και στις άλλες τρεις Περιφερειακές Ενότητες οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν τους τέσσερις πολυπληθέστερους δήμους της Κρήτης και συγκεκριμένα των Χανίων του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Σητείας.

Επιδημιολογία λυμάτων και COVID-19

Σύμφωνα με τους επιστημονικά υπεύθυνους του έργου  η επιδημιολογία λυμάτων είναι ένα νέο, πολλά υποσχόμενο και μη παρεμβατικό εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την παρακολούθηση και ταυτοποίηση ιών, όπως αυτός της πολιομυελίτιδας και γαστρεντερίτιδας, βακτηρίων ανθεκτικών σε αντιβιοτικά, παρασιτικών και διαφόρων άλλων ασθενειών.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως (ΗΠΑ, Ολλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Αυστραλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία) μελέτες που έχουν επιτυχώς ανιχνεύσει ίχνη του γενετικού υλικού του ιού (RNA) σε ανεπεξέργαστα δείγματα αστικών λυμάτων. Στη χώρα μας, έχουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  Η εφαρμογή της επιδημιολογίας λυμάτων για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας έχει διάφορα πλεονεκτήματα.

Συγκεκριμένα η παρακολούθηση της παρουσίας του ιού στα λύματα μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τη χρονική εμφάνιση την εξέλιξη και το πραγματικό μέγεθος μιας πανδημίας, καθώς στις μετρήσεις περιλαμβάνονται και οι ιοί που προέρχονται από τον μεγάλο αριθμό ασυμπτωματικών ή ελαφρά συμπτωματικών ατόμων, ιδιαίτερα ελλείψει της δυνατότητας διενέργειας εκτεταμένων ελέγχων στον πληθυσμό για την ανίχνευση λοίμωξης από τον ιό.

Αποτελεί μια οικονομική, μη-επεμβατική μέθοδο, που βασίζεται σε πραγματικά μετρήσιμα δεδομένα για την εκτίμηση της παρουσίας ή και πραγματικής διασποράς του ιού. Μπορεί να επιτρέψει την ακριβέστερη εκτίμηση του πραγματικού αριθμού των λοιμώξεων σε μια λεκάνη απορροής λυμάτων, μέσω της χρήσης υπολογιστικών μοντέλων που συνδυάζουν τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα με το ιικό φορτίο που αποβάλλεται στα κόπρανα ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και την αραίωση και τροποποίηση που υφίστανται τα ίχνη του ιού στο αποχετευτικό δίκτυο.

Επίσης αντικατοπτρίζει τη μέση κατάσταση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, καθότι η ανάμιξη και η αραίωση που συντελούνται στο αποχετευτικό σύστημα εξομαλύνουν ανομοιογένειες και αβεβαιότητες που προκύπτουν από το γεγονός ότι ο ιός εκκρίνεται μόνο σε ένα ποσοστό των θετικών ασθενών/κρουσμάτων και η δυναμική της έκκρισης αυτού ποικίλει από άτομο σε άτομο και κατά τη διάρκεια της λοίμωξης.

Επίσης έρχεται να αναδείξει περιοχές στις οποίες ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται χωρίς να συνοδεύεται από αντίστοιχη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα πράγμα που μπορεί να υποκρύπτει την συνεχιζόμενη ύπαρξη ασυμπτωματικών φορέων στην κοινότητα. Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για την μελέτη διαφόρων κρατικών παρεμβάσεων (όπως lockdown), ως μέτρα ανάσχεσης της επιδημίας.

Συμμετέχοντες φορείς και υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι εξής:

ΕΟΔΥ     Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΟΔΥΓεώργιος Σουρβίνος, Μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ

ΕΟΔΥ-Γρ. Περιβαλλοντικής Υγείας            Αναστασία Κουτσολιούτσου, Προϊσταμένη Γραφείου

ΚΕΔΥ      Κυριακή Τρυφινοπούλου, Διευθύντρια

ΠΕΔΥ     Ελεονώρα Χατζηπασχάλη, Διευθύντρια

ΠΕΔΥ Θεσσαλίας              Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Επ. Υπεύθυνος

ΠΕΔΥ Κρήτης      Άννα Ψαρουλάκη, Επ. Υπεύθυνη

ΕΚΠΑ     Νικόλαος Θωμαίδης, Καθηγητής.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει