ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ: Φτωχοποίηση δημοτών και καταστροφή υποδομών από πανδημία και θεομηνία

2,698

Τη νέα πραγματικότητα των βορείων παραλίων του Δήμου Χερσονήσου, μετά τις πληγές που άνοιξαν οι καταιγιστικές πλημμύρες δεν συνθέτουν μόνο οι υποδομές που διέλυσαν, τα σπίτια που πλημμύρισαν, οι επιχειρήσεις που βούλιαξαν στη λάσπη.

Αυτό που αναδύεται είναι ο πόνος και η ανθρώπινη απόγνωση, ενός συνεχώς αυξανόμενου ποσοστού ανθρώπων που χρόνια τώρα στηρίζουν τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, αλλά λόγω της πανδημίας έχασαν τη δουλειά τους, και τώρα μετά τις φοβερές πλημμύρες, βιώνουν την οδυνηρή απώλεια και του νοικοκυριού τους.

Πρόκειται για ανθρώπους που «έχτισαν» τις ζωές τους επενδύοντας εργασιακά στον ισχυρό πυλώνα του τουρισμού, τον οποίο όμως δεν άφησε ακλόνητο η πανδημία, με αποτέλεσμα να βρεθούν άνεργοι και να βυθίζονται στη δίνη των οικονομικών προβλημάτων και της ανέχειας. Οι άνθρωποι αυτοί ξαφνικά βρίσκονται να χάνουν και τα πιο στοιχειώδη υπάρχοντα τους μετά την απερίγραπτη καταστροφή που τσάκισε τα πάντα στο πέρασμα της.

Περιουσίες χάθηκαν στη θάλασσα
Περιουσίες χάθηκαν στη θάλασσα

«Έχω εκατοντάδες τέτοιες τραγωδίες ανθρώπων που σήμερα αναμετριούνται με το νερό και τη λάσπη» τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος. «Σου δημιουργείται η αίσθηση ότι βλέπεις ανθρώπους μεσοπέλαγα να προσπαθούν να αδειάσουν τη λάσπη με το μπουκάλι… Δεν μπορεί να συλλάβει κανείς τα μεγέθη της καταστροφής και την έκταση της οδύνης που γεννά αυτό το σκηνικό» προσθέτει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι θα αιτηθεί από το κεντρικό κράτος «πακέτα πρόνοιας», αφού πρώτα καταγραφεί αυτή η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, που ασφαλώς σηματοδοτεί την ανασύνταξη της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.

Ο ίδιος δεν κρύβει τη συγκίνηση του για τον καθοριστικό ρόλο του εθελοντισμού και τη συνεισφορά του στην προσπάθεια της ανακούφισης των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται και θα έχουν δύσκολα Χριστούγεννα και επίσης δύσκολο χειμώνα…

Μεγάλες καταστροφές στο Κουτουλουφάρι
Μεγάλες καταστροφές στο Κουτουλουφάρι

Στο δρόμο τα λύματα του παραλιακού μετώπου

Ωστόσο, όπως τονίζει, σήμερα στο Δήμο Χερσονήσου τα μέτωπα είναι πολλά και δύσκολα. Τα 3 εκατομμύρια που ήδη μας διατέθηκαν δε φτάνουν ούτε για το «καλημέρα» αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο το κόστος αποκατάστασης των υποδομών της ΔΕΥΑΧ είναι 5 εκατομμύρια ευρώ.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όλο  το παραλιακό μέτωπο, Γούρνες-Γούβες-Κουτουλουφάρι, σήμερα δεν έχει αποχέτευση πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα λύματα τους πέφτουν στο δρόμο και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας… Σε αυτά να προσθέσει κανείς και το ποσό των 500 χιλ ευρώ που χρειάζονται μόνο για τα χωματουργικά της αγροτικής οδοποιίας. Δηλαδή όχι για να φτιαχτούν οι δρόμοι, αλλά για να ανοίξουν από τη λάσπη και τα χώματα που τους έχουν καταπλακώσει….

Η καταστροφή αυτή, σε κάθε περίπτωση, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στο Δήμο που πέρυσι στερήθηκε εισπράξεις 4 εκ ευρώ λόγω της πανδημίας, και σήμερα καλείται να διαχειριστεί ένα απερίγραπτο όγκο πολυεπίπεδων προβλημάτων. Στη νέα επίσκεψη που είχαμε χθες σε Γούβες, Γούρνες, Χερσονήσο, Κουτουλουφάρι, Σταλίδα αυτό που αντικρύσαμε ήταν η απόλυτη καταστροφή!!

Κατεστραμμένες περιουσίες, κατεστραμμένες υποδομές, κλειστά ρέματα (τα οποία θα ανοίξουμε) διαλυμένα αποχετευτικά δίκτυα, βομβαρδισμένα οδοστρώματα.  Δεν θα αφήσουμε κανένα συνδημότη μας μόνο του σε αυτό που μας βρήκε και θα δουλέψουμε όλοι μαζί συντονισμένα και δυναμικά για να καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει