ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ: Στον “αέρα” εκατοντάδες ακίνητα από την αδικία σε βάρος του Ηρακλείου

2,155

Εκατοντάδες ιδιοκτησίες ακινήτων ιδιωτών, αλλά και του δημοσίου  αναμένεται να αλλάξουν χέρια στο τέλος του χρόνου,  καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση για να παραταθεί η προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών του κτηματολογίου, που συντμήθηκε εντελώς απαράδεκτα για το Ηράκλειο από τις 31-12-2026, στις 31-12-2020.

Πρόκειται για μια κατάφορη αδικία σε βάρος της πόλης, που παίρνει ακόμα δραματικότερη εξέλιξη εν μέσω των αναγκαστικών μέτρων της πανδημίας που αναγκάζει το κτηματολόγιο να λειτουργεί μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο μοιραία θα αποκλείσει πολύ κόσμο και θα του στερήσει τη δυνατότητα να διασφαλίσει την περιουσία του. Το πρόβλημα ασφαλώς δεν αφορά μόνο σε ιδιοκτησίες ιδιωτών αλλά και ακινήτων του δημοσίου που παραμένουν αδήλωτα.

Σύμφωνα με μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιοποιήθηκε, το κτηματολόγιο μετά το νέο lockdown δεν θα κλείσει – όπως έγινε την προηγούμενη φορά- αλλά θα λειτουργεί  κανονικά μόνο με ραντεβού και θα εξυπηρετεί μόνο επείγουσες περιπτώσεις τις οποίες θα αξιολογεί ο προϊστάμενος της υπηρεσίας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που είναι χωρίς υπερβολή δραματική, αφού μέσα στον 1,5 μήνα που απομένει πρέπει να διορθωθούν οριστικά εκατοντάδες λάθη και διορθώσεις των αρχικών εγγραφών των ιδιοκτησιών, το κτηματολόγιο θα λειτουργεί μέσα σε καθεστώς καραντίνας, που επιβάλλει τη διαχείριση «μόνο επειγουσών περιπτώσεων».

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς εδώ γεννιούνται εκατοντάδες ερωτήματα για τι είναι περισσότερο επείγον, και με ποια κριτήρια, θα εξεταστεί πρώτη μια υπόθεση και πως θα εξηγηθεί γιατί η άλλη αποκλείεται.

Πρόκειται για μια απροκάλυπτα προκλητική διαχείριση του αρμόδιου υπουργείου που δημιουργεί συνθήκες και όρους να συντελεστεί μια κατάφωρη αδικία σε βάρος εκατοντάδων πολιτών που μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο τους στερεί τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους. Δεκάδες ιδιοκτησίες θα αλλάξουν χέρια και θα δημιουργηθεί μια νέα οικονομική πραγματικότητα και για ιδιώτες και για το ελληνικό δημόσιο, καθώς θα χαθεί μεγάλος αριθμός ακινήτων.

Δεκάδες ιδιοκτήτες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με τελεσίδικες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις

Από τη μια η σύντμηση της προθεσμίας για τη διόρθωση των λαθών του κτηματολογίου που λήγει τέλος του χρόνου, από την άλλη το νέο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας του κτηματολογίου που μπαίνει σε αυστηρό καθεστώς λειτουργίας λόγω κοροναϊού, δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού για δεκάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να χάσουν άδικα τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μια νέα εφιαλτική πραγματικότητα, αφού δεκάδες πολίτες που σήμερα καταβάλλουν ένα πραγματικό αγώνα δρόμου, προκειμένου να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους δεν θα έχουν τον χρόνο να το κάνουν με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με τελεσίδικες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Πάνω από 2.000 επιμέρους τμημάτων κληροτεμαχίων του δήμου, δεν εμφανίζονται ως ιδιοκτησία του

Όπως έχει αποκαλύψει η «Π» στον Δήμο Ηρακλείου εκτιμάται ότι πάνω από 2.000 επιμέρους τμημάτων κληροτεμαχίων του δήμου, δεν εμφανίζονται ως ιδιοκτησία του. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο δημοτικής περιουσίας Μ. Βασιλάκη, το όλο θέμα δεν αφορά μόνο σε ελαιόφυτα, χέρσους αγρούς, αλλά και κοινωφελείς εκτάσεις, όπως για παράδειγμα σχολικά ακίνητα, δεξαμενές, πληθώρα οδικών τμημάτων ρεμάτων κοινόχρηστων χώρων εμφανίζονται ως ιδιοκτησία ιδιωτών ή εμφανίζονται με διαφορετικά όρια ή εμβαδό.

Όπως είναι γνωστό ο πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής περιουσίας κ. Βασιλάκης έχει ήδη απευθυνθεί στους τοπικούς  βουλευτές και ζητά την παρέμβαση τους στο όλο θέμα, προκειμένου να εξαιρεθεί το Ηράκλειο από την ένταξη του σε αυτό το πλαίσιο και να ισχύσει η προθεσμία που είχε αρχικά οριστεί για τις 31-12-2026.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής περιουσίας ξεκαθαρίζει ότι «μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του Δήμου προέρχεται από τις εκτάσεις του δόθηκαν στον Δήμο μετά από διανομές αγρών και συνοικισμών του Υπουργείου Γεωργίας, και της Πρόνοιας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές σύνταξης των κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων οι πράξεις αυτές θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη από τους μελετητές του κτηματολογίου κατά το στάδιο συλλογής στοιχείων κτηματογράφησης και να εμφανίζονται με χωριστό ΚΑΕΚ ως ιδιοκτησίες του δήμου.

Παρόλα αυτά, κατά τη σύνταξη του κτηματολογίου στην περιοχή του Δήμου Ηρακλείου δεν εμφανίζεται να ελήφθησαν υπόψη οι διανομές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πληθώρα ακινήτων που εμφανίζονται  σε αυτές και μεταβιβάστηκαν στο δήμο Ηρακλείου να μην εμφανίζονται σε ξεχωριστό ΚΑΕΚ και τμήματα τους να εμφανίζονται ως ιδιοκτησία ιδιωτών. Εκτιμάται ότι πάνω από 2.000 επιμέρους τμημάτων κληροτεμαχίων του δήμου δεν εμφανίζονται ως ιδιοκτησία του. Π

έραν των ιδιωτικών ( ελαιοφύτων χέρσων αγρών κ.λ.π.) και κοινωφελών ( σχολικών ακινήτων κοιμητηρίων δεξαμενών κ.λ.π. ) πληθώρα οδικών τμημάτων ρεμάτων κοινόχρηστων χώρων εμφανίζονται ως ιδιοκτησία ιδιωτών ή εμφανίζονται με διαφορετικά όρια ή εμβαδό. Παράλληλα, αρκετά από τα ιδιωτικά ακίνητα του Δήμου που δηλώθηκαν εμπρόθεσμα από το δήμο κατά το στάδιο συλλογής στοιχείων κτηματογράφησης δεν ελήφθησαν υπόψη από τους μελετητές.

Αντίθετα λήφθηκαν υπόψη δηλώσεις του δημοσίου ή ιδιωτών άνευ στοιχείων και τίτλων ιδιοκτησίας. Τέλος διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι του Δήμου ( δρόμοι πλατείες κ.λ.π.) οι οποίοι προέκυψαν μετά από ρυμοτόμηση ιδιωτικών ακινήτων δεν έχουν καταχωρηθεί ως κοινόχρηστη περιουσία του αλλά ως ιδιοκτησία άλλων νομικών προσώπων ( π.χ. εκκλησίας) ή ιδιοκτησία αγνώστου.

Όπως τονίζει ο κ. Βασιλάκης μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του Ν. 4623/19 η προθεσμία διόρθωσης ανακριβών πρώτων εγγραφών στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου έληγε την 31-12-2026 όπως ίσχυε με το Ν. 4585/2018. Με το άρθρο 102 του Ν. 4623/2019 η αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση αγωγής για τη διόρθωση της πρώτης εγγραφής λήγει στις 31-12-2020.

Η σύντμηση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών από την 31-12-2026 στην 31-12-2020 σε συνδυασμό με σφάλματα που έγιναν κατά το στάδιο κτηματογράφησης και της ανεπαρκούς στελέχωσης της Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου και του Υποθηκοφυλακείου έχει οδηγήσει το δήμο και τους πολίτες σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου προκειμένου να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων και μη αναστρέψιμων καταστάσεων.

Καλούμαστε καθημερινά να εξετάσουμε δεκάδες αγωγές ιδιωτών, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να διορθώσουμε όσο το δυνατό περισσότερα σφάλματα  που αφορούν ιδιοκτησίες του Δήμου, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων δεν θα υπήρχε εάν είχαν ληφθεί υπόψη οι αιτήσεις του δήμου, οι διανομές του Υπουργείου Γεωργίας και στοιχείο πόλης κατά το στάδιο συλλογής στοιχείων κτηματογράφησης».

Κινδυνεύει να χαθεί  το 10% των ακινήτων

Εκτός από τα ακίνητα του δημοσίου που «βρίσκονται στον αέρα» μείζον θέμα ανακύπτει και για τα ιδιωτικά ακίνητα που οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν το χρόνο να διορθώσουν τις αρχικές εγγραφές και ακόμα χειρότερα προκύπτει μεγάλο ζήτημα για τα αδήλωτα ακίνητα  του δημοσίου και για τα ιδιωτικά αυτά που είναι άγνωστου ιδιοκτήτη, τα οποία θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Κ. Αράπογλου είναι  ότι κινδυνεύει να χαθεί οριστικά το 10% των ακινήτων τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες που δεν τα έχουν δηλώσει, τα οποία θα περιέλθουν στα χέρια του δημοσίου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «δυστυχώς όταν γινόταν το κτηματολόγιο, η ανάδοχη εταιρεία στο Ηράκλειο μάζευε τα στοιχεία χωρίς συντεταγμένες, επειδή το πρόγραμμα τότε ήταν πιλοτικό .

Πήγαινε ο καθένας ο καθένας δήλωνε πάνω στο χάρτη το ακίνητο του με αποτέλεσμα να γίνουν λάθη, επειδή η όλη διαδικασία έγινε χωρίς συντεταγμένες και ως εκ τούτου, υπάρχουν αρκετές αλληλοεπικαλύψεις.

Το άλλο λάθος που καταγράφεται είναι ότι η ανάδοχος εταιρεία, προκειμένου να γίνουν ενστάσεις έστελνε στον κάθε ιδιοκτήτη σπίτι του ένα φάκελο με αντίγραφο του κτηματολογικού φύλλου, το οποίο όμως ήταν προσωρινό.

Από εκεί και μετά μεσολάβησαν αλλαγές που αναδιαμόρφωσαν τα δεδομένα για τα οποία δεν έχουν ενημερωθεί πολλοί. Θα πρέπει άμεσα ο κάθε πολίτης να σπεύσει να πάρει αντίγραφο του κτηματολογικού φύλλου από το κτηματολόγιο για να το επιβεβαιώσει να δει αν οι εγγραφές της ιδιοκτησίας του  είναι σωστές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει