Από τη σύσκεψη που είχε το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Περιφέρεια Κρήτης
Από τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης

Με συνοπτικές διαδικασίες θα αρχίσει η αποζημίωση και η στήριξη των πληγέντων, που δοκιμάστηκαν σκληρά από τη θεομηνία που έπληξε την Κρήτη, όπως ανακοίνωσε χθες κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε στο νησί, που θα εφαρμόσει το ίδιο μοντέλο δράσης που εφαρμόστηκε στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός».

Το κυβερνητικό κλιμάκιο  είχε συνάντηση με τους αυτοδιοικητικούς που από την πρώτη στιγμή πήραν στην πλάτη τους όλο το βάρος της διαχείρισης μιας απερίγραπτης καταστροφής την οποία είχε τη δυνατότητα να δει από πρώτο χέρι,   σε  επιτόπια αυτοψία που ακολούθησε. Το κλιμάκιο  αποτελούμενο από τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ νωρίτερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, θα υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καλύπτει τις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της θεομηνίας οι οποίες θα ενταχθούν σε ένα ειδικό καθεστώς αντίστοιχο με αυτό που ισχύει και στις άλλες πληγείσες περιοχές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι πολίτες έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους θα μπορούν άμεσα να καταθέσουν σχετική αίτηση στους Δήμους που υπάγονται και να ζητήσουν αποζημίωση.

Άμεσα θα διατεθεί ένα ποσό της τάξεως των 600 ευρώ για τα πρώτα έξοδά τους και η συνολική αποζημίωση που θα μπορούν να εισπράξουν μπορεί να φτάσει μέχρι και 6.000 ευρώ. Αντίστοιχα οι Δήμοι με τη σειρά τους θα υποβάλουν το σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση και παράλληλα θα προχωρήσουν στη συγκρότηση ευέλικτων επιτροπών που θα αναλάβουν να καταγράψουν τις ζημιές που υπάρχουν σε σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των επιχειρήσεων, οι αιτήσεις θα μπορούν να παραλαμβάνονται και από τους Δήμους, όμως στο σύνολό τους θα προωθηθούν στην Περιφέρεια και από εκεί στο αντίστοιχο υπουργείο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε  την άμεση ενίσχυση με 20 γεωπόνους του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, οι οποίοι θα συνδράμουν στο έργο που εκτελείται ήδη, προκειμένου να αποζημιωθεί άμεσα στο σύνολό του το ζωικό κεφάλαιο, μόλις καταγραφούν οι απώλειες.

«Επίσης ό,τι δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ό,τι δεν αποζημιώνεται από το Πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων μαζί με όσα αποζημιώνονται ως ζημίες από το Πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, θα καταγραφούν ως ζημιές από ομάδα εργασίας που θα συσταθεί για να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις» δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να δοθεί το συντομότερο δυνατό το σύνολο των αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

«Η κυβέρνηση είναι δίπλα στους πολίτες και την αυτοδιοίκηση. Ήδη συγκροτούνται κλιμάκια από τους Δήμους για την καταγραφή ζημιών σε οικίες για να δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις για αποκατάσταση, ενώ ταυτόχρονα η Περιφέρεια διαμορφώνει κλιμάκια προκειμένου να αποτυπωθούν τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανάγκη χορήγησης αποζημίωσης στις επιχειρήσεις ώστε και εκεί να υπάρξει λύση. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κινηθούμε ταχύτατα, θα υπάρξει πλήρης συνεργασία των υπουργείων, προκειμένου άμεσα να εξαγγελθεί πλήρες πακέτο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί» δήλωσε ο κ. Λιβάνιος.

«Ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσουμε τάχιστα τις διαδικασίες, προκειμένου να εκδοθεί μια ΚΥΑ χαρακτηρισμού ως πλημμυρόπληκτων αυτών των περιοχών και βέβαια κλιμάκια του υπουργείου θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον θα γίνει αυτοψία και καταγραφή για τις ζημιές που είναι σε επίπεδο υποδομών στους Δήμους και δεύτερο καταγραφή ζημιών στις επιχειρήσεις και οικίες» δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης που συμπλήρωσε ότι στη συνέχεια το Υπουργείο ως επισπεύδον θα βοηθήσει και τους Δήμους σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των τεχνικών δελτίων που θα χρειαστούν για να αποκατασταθούν αυτές οι ζημιές, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσουν τάχιστα οι εκταμιεύσεις των χρημάτων, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες αποκαταστάσεις.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι το ευτυχέστερο όλων ήταν ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, παρά τις τεράστιες καταστροφές, διευκρινίζοντας ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα προχωρήσουν άμεσα. «Στόχος είναι η αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων, που επιβάλλεται ως διαδικασία να είναι μια διαδικασία συνεργασίας, προκειμένου οι εξελίξεις να επέλθουν άμεσα και ο κόσμος να μπορέσει να επανέλθει στην προ θεομηνίας κατάσταση» όπως χαρακτηριστικά είπε.

 

Περιφερειάρχης:  “Πρωτοφανής καταστροφή”

«Έχουμε μια πρωτοφανή καταστροφή με ζημιές σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, την αγροτική παραγωγή αλλά και στις υποδομές».

Αυτό τόνισε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσιάζοντας την εικόνα των καταστροφών που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Ανατολική Κρήτη και την Π.Ε. Ρεθύμνου, κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου.

Ο περιφερειάρχης ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη γραμμή του πυρός καταγράφοντας τον γιγαντιαίο όγκο των προβλημάτων που άρχισαν να σκάνε το ένα μετά το άλλο, ζήτησε να υπάρξει «κάλυψη των ζημιών με τις απαιτούμενες αποζημιώσεις και χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών» και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης για την άμεση ανταπόκριση και συνεργασία.

Στο κλιμάκιο μετέχουν ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Κραγιάννης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης.

Από την πλευρά της Περιφέρειας παρών ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας  Μανόλης Παραβολιδάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης καθώς και ο αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μιχάλης Σαμονάκης παρουσίασαν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την θεομηνία και τις συνέπειές της.

 

Επικοινωνία Κουράκη-Θεοδωρικάκου

Τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου για την άμεση αποζημίωση όλων όσων επλήγησαν από τη νέα σφοδρή θεομηνία που χτύπησε το νησί, απέσπασε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γ. Κουράκης μετά από επικοινωνία που είχε μαζί του.

Ο ίδιος μετέφερε στον υπουργό το κλίμα που επικρατεί στην αυτοδιοίκηση, όπου όλοι οι αιρετοί είναι άνω κάτω καθώς από την πρώτη στιγμή σήκωσαν πάνω τους όλο το βάρος των σαρωτικών καταστροφών που προκάλεσε  η νέα θεομηνία.

Ο κ. Κουράκης λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι απέσπασε την πολιτική δέσμευση του υπουργού για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και την αποζημίωση των πολιτών – επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία,  ζητήματα τα οποία έθεσε και στον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, ο οποίος και βρέθηκε χθες στην Κρήτη ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου για την αποτίμηση των καταστροφών.

Επίσης, ο κ. Κουράκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, όπου τον ενημέρωσε για την κατάσταση, ενώ παράλληλα ζήτησε την άμεση αρωγή της ΚΕΔΕ προς τα αρμόδια Υπουργεία για όσο το δυνατό ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΕΔ Κρήτης έχει αποστείλει σχετική επιστολή  προς τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ενημερώσει για τις μεγάλες καταστροφές που έχουν προκληθεί σε αρκετές περιοχές.