ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ: Στις 28 Νοεμβρίου η τελευταία πτήση από το εξωτερικό

791

Με μία πτήση της «Κόνδορ» από τη Γερμανία στις 28 Νοεμβρίου κλείνει- εκτός απροόπτου- η τουριστική σεζόν για το αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Πρόκειται για την τελευταία πτήση από το εξωτερικό σε ένα ρευστό τοπίο στο οποίο όλα αλλάζουν κι όλα ανατρέπονται με την πανδημία και τις απαγορεύσεις που λαμβάνονται στις αεροπορικές μετακινήσεις διεθνώς.  Επισήμως, υπάρχει πρόγραμμα για το τι θα γίνει το μήνα που διανύουμε, όμως κανείς δε ξέρει εάν τελικώς θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις ή όχι.  Ο μήνας που μόλις αποχαιρετήσαμε ήταν ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί.

Συγκεκριμένα, ξεπέρασαν τις 141 χιλιάδες, οι αφίξεις επισκεπτών εξωτερικού  τον Οκτώβριο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, παράλληλα όμως καταγράφεται και μείωση που υπερβαίνει το 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΑΗΚ οι επιβάτες εξωτερικού που έφτασαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τον φετινό Οκτώβρη ήταν κατά περίπου 157.000 λιγότεροι, από εκείνους που είχαν αφιχθεί τον Οκτώβριο του 2019, οι οποίοι έφταναν τους 299.069. Έτσι οι αφίξεις του Οκτωβρίου του 2020 είναι μειωμένες κατά 52,66% έναντι του Οκτωβρίου του 2019.

Στην λίστα των αφίξεων από χώρες του εξωτερικού για τον Οκτώβρη πρώτοι έρχονται οι Γερμανοί, με 97230 αφίξεις, ακολουθούν οι Γάλλοι με 15398 αφίξεις και οι Ελβετοί με 10.000 αφίξεις.

Οι Βρετανοί που έφτασαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ήταν μόλις 6553, με τους περισσότερους να φτάνουν μετά τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και η Βρετανική Κυβέρνηση επανάφερε την Κρήτη στη λίστα των ασφαλών προορισμών.

Ακόμα μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις αφίξεις εσωτερικού, με τους επιβάτες τον Οκτώβρη να είναι κατά 54,16% λιγότεροι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Συγκεκριμένα τον περασμένο μήνα στο Ηράκλειο έφτασαν 25.310 επιβάτες εσωτερικού ενώ τον Οκτώβρη του 2019 είχαν αφιχθεί 55.209 επιβάτες.

Όπως ήδη πάντως έχει γράψε η «Π»,  τους μήνες Ιανουάριο- Αύγουστο παρατηρήθηκε κατακόρυφη πτώση στις αεροπορικές αφίξεις στο Ηράκλειο και τα Χανιά, ενώ φθάνουν το 78% και το 85% αντίστοιχα, συγκριτικά με το αντίστοιχο οκτάμηνο πέρυσι.

Αναφορικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Ηρακλείου που δημοσίευσε η «Π», για την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2020, έγιναν μόλις 543 χιλ. αφίξεις, καταγράφοντας μία εξίσου τεράστια μείωση της τάξεως του 78% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στους Γερμανούς, Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους, οι οποίοι συνέχισαν και φέτος να ίναι  το 60% επί των συνολικών αφίξεων, σημειώνοντας ισόποσο ποσοστό μείωσης με το μέσο όρο όλων των εθνικοτήτων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει