ΤΟ 5ο ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ: Μια γνωριμία των μικρών αναγνωστών με το προσφυγικό θέμα

1,504

Μόλις κυκλοφόρησε το 5ο βιβλίο της Ελένης Μπετεινάκη με τίτλο «Με ένα κόκκινο κουμπί».

Τις εικόνες του βιβλίου έχει κάνει ο βραβευμένος εικονογράφος-συγγραφέας Νικόλας Ανδρικόπουλος και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

«Ο Ασίντ είναι ένα παιδί πρόσφυγας. Όταν ξεσπάει πόλεμος στην πατρίδα του, αρχίζει να φοβάται κι ας είναι ατρόμητος (Ασίντ σημαίνει λιοντάρι). Μια νύχτα, φεύγει εντελώς μόνος του και η βάρκα που τον μεταφέρει τον αφήνει σ’ ένα νησί.

Θα βρεθεί σε μια ακτή με μόνη συντροφιά του ένα κόκκινο κουμπί με δυο τρύπες που γίνεται φίλος του, παιχνίδι, παρέα του και μεταμορφώνεται κάθε φορά σε ό,τι του λείπει, ό,τι αγαπά, ό,τι χρειάζεται…

Εκεί έρχεται συχνά κι ένα θαλασσοπούλι κατάμαυρο, με ράμφος παράξενο και μακρύ. Είναι ο Αριστοτέλης ο θαλασσοκόρακας. Ώσπου ξαφνικά, ένα πρωί ο Ασίντ χάνει το κουμπί του…».

Μια ιστορία που έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα προσφύγων. Επίσης θα  τα βοηθήσει να ξεχωρίσουν και να καταλάβουν έννοιες όπως πόλεμος, μετανάστης, πρόσφυγας.

Τους δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ασχοληθούν και με τα ζώα- πουλιά που είναι πρόσφυγες  και τα ευαισθητοποιεί σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος που συχνά  η καταστροφή του είναι αιτία μετανάστευσης τους. Θα νιώσουν και θα αντιληφθούν πως όλα τα πλάσματα της γης χρειάζονται αγάπη, φροντίδα, οικογένεια και φίλους.

Μια γνωριμία των μικρών αναγνωστών με το προσφυγικό θέμα!

Η συγγραφέας

Η Ελένη Μπετεινάκη γεννήθηκε σε μια μικρή κωμόπολη του Ηρακλείου, τις Αρχάνες, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια παρέα με «γιαγιάδες» που της έλεγαν πολλές ιστορίες και παραμύθια. Ήθελε πάντα να παραμείνει παιδί κι έτσι σπούδασε Νηπιαγωγός, καταφέρνοντας να συνδυάσει την αγάπη της στα παιδιά και τα παραμύθια με τον καλύτερο τρόπο.

Διαβάζει πολύ, αγαπά τη θάλασσα και το… ποδήλατό της. Εδώ και 25 χρόνια εργάζεται ως νηπιαγωγός και ασχολείται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων που αφορούν τα βιβλία και ιδιαίτερα τα παιδικά. Αγαπά πολύ την Ιστορία και τη Λαογραφία, και αρκετά από τα άρθρα της δημοσιεύονται στις τοπικές εφημερίδες και σε ειδησεογραφικές ηλεκτρονικές σελίδες.

Από το 2013 διατηρεί την εβδομαδιαία στήλη «Τα παραμύθια του Σαββάτου» στην ηλεκτρονική ειδησεογραφική σελίδα www.cretalive.gr, με παρουσιάσεις και απόψεις για τα παιδικά βιβλία, και αφηγείται ιστορίες και παραμύθια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και σε αρκετούς άλλους επιλεγμένους χώρους. Επίσης, έχει στο ενεργητικό της πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα πάντα το παραμύθι και τα παιδικά βιβλία.

Το 2015 τΉς απονεμήθηκε από το ΙΒΒΥ, Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Βραβείο σε Νηπιαγωγό «Βούλα Κουλουμπή», για την εισαγωγή με τους πιο ευφάνταστους τρόπους των παιδιών προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου.

Βιβλία:

Η μάγισσα Χρωματούσα, εκδ. Ελληνοεκδοτική, 2015

Τα κάναμε θάλασσα… (τα παραμύθια) Συλλογική έκδοση, Νήσους Περίπλους, 2016

Ο Τρακατρούκας ο Καλικάντζαρος, εκδ. Ελληνοεκδοτική, 2016

Ο Σιγανός, ένα σκιάχτρο με ψυχή! εκδ. Ελληνοεκδοτική, 2019

Ο Πρίγκιπας Χαρταετός, εκδ. Ελληνοεκδοτική, 2020

Με το ποδήλατό μου στις γειτονιές του Μεγάλου Κάστρου, εκδ. Μύστις, (υπό έκδοση)

Σελίδες και blog:

 http://zhtunteanagnostes.blogspot.gr 

Facebook: https://www.facebook.com/elenibetinaki 

Instagram: @Elenibetinaki

Youtube: https://www.youtube.com/user/elenbet

Μail : [email protected] com

Ο εικονογράφος

Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος ξεκίνησε να εικονογραφεί παιδικά βιβλία το 1993 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εικονογράφους παγκοσμίως. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων, όπως το 1993 το 1ο Βραβείο στην Τεχεράνη, το 1999 το Κρατικό Βραβείο στην Ελλάδα και το 3ο βραβείο πάλι στην Τεχεράνη και το 2002  υποψηφιότητα για το βραβείο Άντερσεν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει