ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: Οι “πληγές” θέλουν άμεση επέμβαση

201

Σε ένα νέο κύκλο δράσεων μπαίνει η δημοτική αρχή του Ηρακλείου μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών που έπληξαν κατά κύριο λόγο τη Βιομηχανική Περιοχή, τη Νέα Αλικαρνασσό και τον Καρτερό.

Οι αμέσως επόμενες ημέρες από τις πλημμύρες και τις καταστροφές ήταν ημέρες ανασύνταξης και επιτάχυνσης συγκεκριμένων διαδικασιών. Κατ’ αρχάς, στο πλαίσιο αποτίμησης της κακοκαιρίας υπήρξε μεγάλη ανακούφιση, αφού δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό. Πέραν αυτού όμως, η αρχική εκτίμηση των ζημιών, έδειξε πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν αποτελούν εξαίρεση όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, αλλά τείνουν να γίνουν κανόνας. Οπότε ο ίδιος ο Δήμαρχος Ηρακλείου, έδωσε άμεσα τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές ώστε οι συναρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν κατ’ αρχάς τι μπορεί να αλλάξει, αλλά και στη συνέχεια να καταρτίσουν ένα νέο, πλήρες πλάνο οργάνωσης δράσεων, το οποίο και θα λαμβάνει υπόψη του ότι τα καιρικά φαινόμενα πλέον είναι ακραία.

Άρχισαν οι αυτοψίες για τους πληγέντες από τις καταστροφές των προηγούμενων ημερών

Όμως αυτό, είναι το δεύτερο επίπεδο με το οποίο θα ασχοληθεί η δημοτική αρχή. Διότι στο πρώτο επίπεδο είναι αναγκαίο να γίνει ακριβής καταγραφή των ζημιών, αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις. Ο δήμαρχος Ηρακλείου, έχει δώσει το στίγμα του, κάνοντας σαφές πως εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της καταγραφής και είναι γνωστή η πλήρης κατάσταση θα ασκηθεί όση πίεση απαιτείται προς τα συναρμόδια Υπουργεία ούτως ώστε να υπάρξει μια άμεση πίστωση και στη συνέχεια εκταμίευση των αποζημιώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη αρχίσει οι αυτοψίες από την ειδική επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, στις περιοχές που πλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, με σκοπό να γίνει μια αναλυτική καταγραφή των ζημιών, αλλά και να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες αποζημιώσεων.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να καταγραφούν αναλυτικά όλα τα προβλήματα, αλλά και οι καταστροφές, ώστε στον ταχύτερο δυνατό χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον οι βασικές διαδικασίες και να προχωρούν οι αποζημιώσεις.

Οι πρώτες αυτοψίες έγιναν στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού και του Καρτερού, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν σε εντατικούς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες.

Όσο το δυνατόν ταχύτερα θέλει ο δήμος να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων

Τονίζεται ότι, για να διεξαχθεί αυτοψία από την ειδική επιτροπή θα πρέπει πρώτα οι πληγέντες να καταθέσουν ένα σχετικό αίτημα στο Τμήμα Εφαρμογής Επιδοματικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μάχης Κρήτης και Ηφαίστου. Οι πληγέντες θα πρέπει να καταθέσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στο τμήμα, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται είτε στο τηλέφωνο 2810311328 ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected]

Υπενθυμίζεται ότι για τη χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών έχει εγκριθεί η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος ποσού εξακοσίων ευρώ στο κάθε νοικοκυριό του οποίου η κύρια κατοικία έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και περιέρχεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Δημοτική Αρχή έχει εγκρίνει επιπλέον τη χορήγηση του ποσού των 600 ευρώ που επλήγησαν από τις καταστροφές σε πολύτεκνους και άτομα με αναπηρίες που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι για επισκευαστικές εργασίες και για αντικατάσταση οικοσκευής έχει εγκριθεί η εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος ποσού μέχρι έξι χιλιάδων ευρώ κατ΄ ανώτατο όριο. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ.λπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο προσδιορίζεται από την Επιτροπή εξέτασης των αιτημάτων για την ένταξη ή μη των οικογενειών ή των μεμονωμένων ατόμων στο πρόγραμμα ενίσχυσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει