Υπό εξέταση το ενδεχόμενο το Ηράκλειο ν’ αλλάξει επίπεδο

ΑΠΟ ΤΟ “3” ΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ “2”

1,793

Γκίκας: «Από τους καλύτερους της Ευρώπης οι υγειονομικοί δείκτες της Κρήτης»

Το επιδημιολογικό προφίλ της Κρήτης στο θέμα του κοροναϊού παραμένει καλό και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ο ν. Ηρακλείου να περάσει στο “επίπεδο 2”, από το “επίπεδο 3” της αυξημένης επιτήρησης που βρίσκεται σήμερα.

Αυτό είπε χθες στην “Π” η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία σημείωσε ότι αυτά είναι τα δεδομένα στην παρούσα φάση, ωστόσο “η δημόσια υγεία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και οι αποφάσεις θα ληφθούν με αυτό το κριτήριο”.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, είπε στην “Π” ότι “οι επιδημιολογικοί δείκτες της Κρήτης είναι από τους καλύτερους της Ευρώπης”.

Η δημόσια υγεία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση

Η κ. Λένα Μπορμπουδάκη
Η κ. Λένα Μπορμπουδάκη

Η κα Μπορμπουδάκη σημείωσε: “Στην Κρήτη η εικόνα παραμένει καλή και φαίνεται ότι τα μέτρα (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, συχνά πλύσιμο των χεριών) αποδίδουν.

Αυτό σημαίνει όχι ότι πρέπει να εφησυχάσουμε αντίθετα να συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες όσο πιο προσεκτικά μπορούμε”.

Η ίδια ανέφερε ότι οι έλεγχοι από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ είναι συνεχείς, ενώ σε συνεχή δράση βρίσκεται και η Διεπιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για την υποστήριξη των δομών κοινωνικής φροντίδας, στο πλαίσιο της προστασίας εργαζομένων και ωφελουμένων απέναντι στον κοροναϊό.

Συνεχείς οι έλεγχοι σε κλειστές δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας

“Είμαστε σε εγρήγορση για την προστασία και των κλειστών δομών, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας και γενικά κάθε δομή που φιλοξενεί παιδιά ή ενήλικες” είπε.

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ υπογράμμισε ακόμη ότι μέχρι χθες το απόγευμα 3 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία (1 στη ΜΕΘ Covid του ΠΑΓΝΗ, 1 στη ΜΕΘ Covid του Βενιζελείου και 1 στην κλινική Covid στα Χανιά), ενώ είναι λίγα τα περιστατικά των ασθενών που ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

“Όλα αυτά τα δεδομένα είναι καλά και πρέπει να τα διατηρήσουμε.

Ο μόνος τρόπος είναι να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, γιατί η δημόσια υγεία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση” κατέληξε.

Από τα καλύτερα της Ευρώπης το επιδημιολογικό προφίλ της Κρήτης

ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας
Ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας

“Εκτός εξαιρέσεων, η επιδημιολογική πορεία της Κρήτης αναφορικά με τα κρούσματα είναι καθοδική και οι δείκτες του νησιού είναι από τους καλύτερους της Ευρώπης” μας είπε ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας.

Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι τα νούμερα δείχνουν πως στο Ηράκλειο βρισκόμαστε οριακά μεταξύ του “κίτρινου” και του “πορτοκαλί” στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και σχολίασε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και θα μπορούσαμε να πέσουμε στο “επίπεδο 2” της απλής επιτήρησης, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε, μικροί και μεγάλοι, να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας.

“Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε  να έχουμε αυτή την καλή εικόνα” κατέληξε ο ίδιος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει