Στο Ηράκλειο με τον “Καρυοθραύστη” η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΑΦΝΙΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

131

Η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ),  θα ταξιδέψει στο Ηράκλειο για να παρουσιάσει το μπαλέτο Καρυοθραύστης, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Αυτό ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής,  Δάφνις Κόκκινος κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη,στις εγκαταστασεις της Σχολής  στο Κολωνάκι.

Εκτός από τον κ. Κόκκινο, την υπουργό υποδέχθηκε και ξενάγησε η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Βικτωρία Ζυγούρου – Καρτάλη. Οι τρεις αίθουσες της μοναδικής κρατικής σχολής σύγχρονου χορού στην Ελλάδα ήταν γεμάτες με χορευτές όλων των ετών φοίτησης.

Το ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε φέτος στην ΚΣΟΤ ομαλά, τηρώντας όλες τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Στη συνάντηση που ακολούθησε ο κ. Κόκκινος ο οποίος κατάγεται από την Κρήτη  επεσήμανε την ανάγκη να αναβαθμιστεί η ΚΣΟΤ σε Ανώτατη Σχολή 5ετους φοίτησης και αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη συζήτησε τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις, προκειμένου η Σχολή να αποτελέσει ένα υποδειγματικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με διεθνή ακτινοβολία και αξιοπιστία.

Το κτήριο της ΚΣΟΤ, το ιστορικό μεσοπολεμικό κτήριο (αρχιτέκτων Γεώργιος Σ. Κοντολέων), δεν επαρκεί για τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης σχολής χορού στον 21ο αιώνα. Η υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση της ΚΣΟΤ να αναζητήσει κτήρια στην Αθήνα, αλλά και σε γειτονικούς δήμους, τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν με μακροχρόνια ενοικίαση στη σχολή, μέσω προγραμματικής συμφωνίας με το ΥΠΠΟΑ.

Το νέο κτήριο θα επιτρέψει στη σχολή να αυξήσει τις αίθουσες χορού, αλλά και να στεγάσει τη Βιβλιοθήκη της, η οποία σήμερα αριθμεί 6.000 τόμους.

Εντωμεταξύ υπό την διεύθυνση του Δάφνι Κόκκινου αναβαθμίστηκαν τα ηχητικά συστήματα στις αίθουσες διδασκαλίας και δρομολογείται τις επόμενες μέρες και η τοποθέτηση σε αυτές ειδικού πατώματος.

Για την αγορά νέων πιάνων (η σχολή χρησιμοποιεί πιάνα της δεκαετίας του ‘70) η κ. Μενδώνη έδωσε οδηγία να εκταμιευτεί, ως έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ προς την ΚΣΟΤ το ποσό των 30.000 ευρώ.

Μια εκπαίδευση σε κίνηση εντός και εκτός συνόρων, σχεδιάζει ο Δάφνις Κόκκινος. ‘Ηδη, ένας θρύλος του σύγχρονου χορού, η Άννα Λαγκούνα, μάγεψε, μέσω οθόνης, τους σπουδαστές στην Αθήνα.

Τα σεμινάρια με διάσημους χορευτές και χορογράφους θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης. Τέλος προετοιμάζεται συνεργασία με την Ακαδημία Χορού της Ρώμης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει