Η επόμενη μέρα της Αλικαρνασσού και το… φιλέτο “Ν. Καζαντζάκης”

229

Ένας κρίσιμος δημόσιος διάλογος για την επόμενη μέρα της Νέας Αλικαρνασσού μετά την απομάκρυνση του αεροδρομίου Ν.Καζαντζάκη, ανοίγει στο πλαίσιο της εκπόνησης της τεχνικής έκθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό να δρομολογήσει ο δήμος Ηρακλείου την ανάθεση χωρικού σχεδίου και να έχει λόγο η τοπική κοινωνία για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη σημαντική αυτή πολεοδομική ενότητα.

Όπως είναι γνωστό ο δρόμος για την ανάθεση του Χωρικού Σχεδίου είναι μια πολιτική απόφαση της Λότζια που δρομολογήθηκε αφού ήρθαν στο φως τα γεγονότα που συνδέονται με το ότι η ανάπλαση 3.000 στρ. δημόσιας γης του αεροδρομίου  δεν καθορίζεται με στρατηγικούς όρους από την τοπική αυτοδιοίκηση, ακριβώς επειδή πλέον «αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των όρων του δανείου της ΕΤΕπ» για την κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Λότζια στην προσπάθεια της να έχει λόγο για τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί στο χώρο που απελευθερώνεται από τη μετακίνηση του αεροδρομίου, επιχειρεί να διασφαλίσει ένα θεσμικό εργαλείο μέσα από το οποίο θα επιχειρήσει να έχει λόγο και ρόλο στην περιφερειακή ενότητα.

Οι μελετητές της τεχνικής έκθεσης που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσίασαν την πρώτη φάση του έργου τους μέσα από το οποίο καταγράφεται η διεθνής εμπειρία σε αντίστοιχες περιπτώσεις και ένα προτεινόμενο σενάριο για το τι ακριβώς μπορεί να γίνει στην περιοχή.

Σε αδρές γραμμές η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η δημιουργία πρασίνου σε ποσοστό 30% , διπλή ανάπλαση 20%, τη δημιουργία μιας ζώνης καινοτομίας και τεχνολογικό πάρκο σε ποσοστό 15% και εμπορική δραστηριότητα σε ποσοστό 15 %.

Τους βασικούς άξονες της έκθεσης, η οποία συντάχθηκε, προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις και οι αναπτυξιακές δυνατότητες από την επικείμενη απομάκρυνση του Διεθνούς Αερολιμένα Ν. Καζαντζάκη, ανέπτυξαν οι μελετητές που τη συνέταξαν, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη  Λαμπρινού, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη, στελεχών της δημοτικής Αρχής, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπων φορέων του Ηρακλείου.

Θα ακολουθήσει διαβούλευση πάνω στη συγκεκριμένη έκθεση, ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση που εν συνεχεία θα κατατεθεί στο  Υπουργείο Περιβάλλοντος για να εγκριθεί.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει