Ενενήντα πέντε χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι

296

Ενενήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα  από τη γέννηση του ανθρώπου που με το μουσικό του έργο, το προσωπικό του ύφος και τον ουσιαστικό λόγο του, κατάφερε να μεταβάλλει την ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή.

Στις 23 Οκτωβρίου 1925 γεννιέται στην Ξάνθη, στην «πόλη με τα χίλια χρώματα», ο ο Μάνος Χατζιδάκις . Ήταν γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζηδάκη από τον Μύρθιο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και της Αλίκης Αρβανιτίδου από την Αδριανούπολη.

Σε συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα (Εθνική Φωνή  , 1-6-1974) ο Μάνος δήλωνε για την σχέση του με το νησί: «Γεννήθηκα στην Ξάνθη, εκεί βρέθηκε ο πατέρας μου και η μάνα μου και με κάμανε. Από έξι ετών είμαι στην Αθήνα. Και για να ακριβολογώ, είμαι Κρητικής καταγωγής με Κρητική συνείδηση και Αττική παιδεία» .

Το 1978 ο δήμαρχος των Ανωγείων Γιώργος Κλάδιος ήρθε στην Αθήνα με δική του πρωτοβουλία και έκανε πρόταση στον Χατζιδάκι να διοργανώσει τους μουσικούς αγώνες στα ανώγεια. Με τη συμπαράσταση των Aνωγειανών, ο Μάνος Χατζιδάκις κατάφερε να  καταστήσει τα Ανώγεια σ’ ένα ζωντανό μουσικό πολιτιστικό  εργαστήρι.Το 1980 εγκαινίασε τον «Μουσικό Αύγουστο» στο Ηράκλειο.

Ήταν ένα καλλιτεχνικό Φεστιβάλ, με κύριο στόχο την παρουσίαση νέων ρευμάτων, τόσο στη  μουσική όσο και στο χορό και τον κινηματογράφο.

Έφυγε όμως για τη «γειτονιά των αγγέλων» το 1994. Ωστόσο, κάθε χρόνο, η μέρα αυτή θυμίζει τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη και πόσο η μουσική του επηρέασε καταλυτικά τη σκέψη και την έκφραση χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει