Εκλογές χωρίς κανέναν υποψήφιο γίνονται; Την απάντηση καλείται τώρα να δώσει το Υπουργείο Παιδείας, αφού οι εκπαιδευτικοί είναι ξεκάθαροι, δεν πρόκειται να «κατέβουν» στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αιρετών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Το προηγούμενο διάστημα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με περηφάνια ανακοίνωνε πως για πρώτη φορά οι εκλογές θα γίνουν Σάββατο, συγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου, και ηλεκτρονικά. Ωστόσο, οι δύο καινοτομίες βρίσκουν αντίθετους τους δασκάλους και τους καθηγητές.
Μάλιστα, οι διδασκαλικοί σύλλογοι Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», «Ν. Καζαντζάκης» και Μεσαράς «Φαιστός» θα αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους σήμερα στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου.
Ο αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης, κ. Δημήτρης Δερμιτζάκης, αναφέρει πως ως αντιπρόταση από πλευράς εκπαιδευτικών, οι εκλογές μπορούν να γίνουν το διάστημα από 15 ως 21 Ιουνίου, όταν τα σχολεία είναι κλειστά αλλά οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους για υπηρεσιακά θέματα.
Ούτως ή άλλως, είναι κάτι που το προσπαθούν τα τελευταία χρόνια και σε καμία περίπτωση, όπως τονίζει, δεν είναι ο σκοπός του κλάδου να χάσουν μία μέρα μάθημα. Μπορούν έτσι οι εκλογές να γίνουν χωρίς να επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
Σημειώνει πως η απόφαση να αποσυρθούν τα ψηφοδέλτια είναι καθολική, όχι απλώς κατά πλειοψηφία, συντάσσονται όλες οι παρατάξεις.
Θεωρούν πως αν οι εκλογές γίνουν Σάββατο, θα έχουν λιγότερη συμμετοχή και ο θεσμός θα απαξιωθεί. Αναφορικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, θεωρείται ότι δεν είναι τόσο «μυστική» και αδιάβλητη, αφού για να βγουν τα αποτελέσματα πρέπει οι ψήφοι να περάσουν από πολλά άτομα, ενώ δεν εμπιστεύονται τα ηλεκτρονικά συστήματα.
Ο αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης, κ. Γιάννης Αστρινάκης, σημειώνει πως οι ανακοινώσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών έγιναν μετά την κατάθεση των ψηφοδελτίων.
Θεωρεί πως το Υπουργείο δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, το σύστημα δεν αντέχει την ταυτόχρονη ψηφοφορία περισσότερων από 170.000 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για συνολικά έξι συμβούλια.
Ακόμα, δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα γίνεται η επιλογή των διορισμένων μελών των συμβουλίων και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές τους, που θα αλλάξουν ξανά με νέο νομοσχέδιο για τη διοίκηση της εκπαίδευσης.
Κάθε υπουργός, όπως γίνεται και με το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλάζει και αυτό το κομμάτι με νόμους που «αραχνιάζουν» στα συρτάρια μέχρι να έρθει η επόμενη πολιτική ηγεσία.
Ακόμα, θέση και της ΟΛΜΕ είναι οι εκλογές να γίνονται εργάσιμη μέρη, χωρίς να παίρνουν άδεια οι καθηγητές, δηλαδή τα σχολεία μπορούν να μένουν ανοιχτά. Σημειώνει ότι η άδεια δόθηκε με Προεδρικό Διάταγμα του 2003, δεν είναι κάτι νέο.