“Καμπανάκι” για ιδιοκτήτες με προβληματικά κτήρια από την πολεοδομία λόγω και των βροχοπτώσεων

317

Το σφοδρό κύμα των βροχοπτώσεων που σαρώνει τις τελευταίες μέρες το Ηράκλειο, στάθηκε αφορμή για να απευθύνει νέο κάλεσμα ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός σε όλους τους ιδιοκτήτες κτηρίων των οποίων οι όψεις εμφανίζουν προβλήματα ώστε να σπεύσουν να τις αποκαταστήσουν.

Γιώργος Καραντινός
Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός

Ολόκληρη η παλιά πόλη είναι ένα εν δυνάμει ναρκοπέδιο κινδύνων καθώς είναι δεκάδες οι περιπτώσεις των κτισμάτων που αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια καθώς εμφανίζουν ρηγματώσεις, αποσαθρωμένους σοβάδες, στέγες κατεστραμμένες, παράθυρα και περβάζια που καταρρέουν, και απειλούν τραυματίσουν ανυποψίαστους περαστικούς.

Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, ο κάθε ιδιοκτήτης να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες που  κινδυνεύουν από τη μια στιγμή στην άλλη να τραυματιστούν από αδέσποτους σοβάδες που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους από τα εγκαταλελειμμένα και ασυντήρητα σπίτια.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της πολεοδομίας, το πρόβλημα έχει οξυνθεί έντονα σε όλη την επικράτεια της πόλης, και δεν αφορά μόνο στα παλαιά κτίσματα της παλιάς πόλης, αλλά και πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’70 και του ’80 όπου οι ιδιοκτήτες συχνά δεν ομονοούν για οικονομικούς λόγους στο θέμα της αποκατάστασης των κτηρίων τους.

Μάλιστα έχει καταγραφεί το φαινόμενο, ένοικοι μιας πολυκατοικίας, να ζητούν την παρέμβαση της πολεοδομίας για να καταγραφεί το πρόβλημα του ακινήτου τους, ώστε να ασκηθεί η αναμενόμενη πίεση που θα αναγκάσει το σύνολο των ιδιοκτητών να συμβάλει στην αποκατάσταση του προβλήματος.

Το πρόβλημα των τραυματισμένων όψεων των κτηρίων εστιάζεται πιο έντονα στον ιστορικό ιστό, καθώς το τμήμα αυτό της πόλης έχει και το μεγαλύτερο αριθμό διερχομένων που κινδυνεύουν από τη μια στιγμή στην άλλη να τραυματιστούν από αδέσποτους σοβάδες που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες κτισμάτων οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί από την πολεοδομία καθώς τα σπίτια τους εμφανίζουν προβλήματα τα οποία μπορούν να απειλήσουν τη δημόσια ασφάλεια κινδυνεύουν να καταλήξουν στα δικαστήρια σε περίπτωση ατυχήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, όταν οι ειδοποιήσεις της υπηρεσίας αγνοούνται, ο νόμος αναγκάζει την υπηρεσία να προχωρήσει τις υποθέσεις αυτές στην Εισαγγελία, ώστε να προστατεύεται η δημόσια ασφάλεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης όσες περιπτώσεις συμπολιτών μας έχουν αγνοήσει, τις οδηγίες της υπηρεσίας για την αποκατάσταση των όψεων των κτισμάτων τους.

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες που έχουν παραλάβει τη σχετική ειδοποίηση της πολεοδομίας, και θα πρέπει άμεσα να εκδώσουν μια άδεια μικρής κλίμακας, και σε συνεργασία με το μηχανικό τους να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των προβλημάτων που εμφανίζουν.

Ο αντιδήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, διότι έχει διαπιστωθεί ότι όταν υπάρχουν σοβαρές βλάβες, με μεγάλη ευκολία εξελίσσονται και πλήττουν το φέροντα οργανισμό του κτηρίου, οπότε τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ δύσκολα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει