Παραμένει η Κρήτη στο επίκεντρο της κακοκαιρίας

264

Μπορεί οι «πληγές» που άφησε πίσω της η χθεσινή κακοκαιρία να είναι μεγάλες, ωστόσο δεν μπορεί προς το παρόν να υπάρξει εφησυχασμός αφού αντίστοιχα φαινόμενα με ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται και σήμερα σε ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της.

Ειδικότερα σήμερα και αύριο προβλέπονται πολύ μεγάλες ποσότητες βροχής, οι οποίες και είναι ικανές να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα, αφού η «ψυχρή λίμνη» πρόκειται να συνδυαστεί με το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ καλούν συνολικά τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με δεδομένο πως τα φαινόμενα εξελίσσονται με τρόπο ακραίο και σε κάποιες περιπτώσεις μη προβλέψιμο.

Κι ενώ οι βροχοπτώσεις και τα προβλήματα συνεχίζονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, ο νότος δεν παραμένει «αλώβητος» αφού κι εκεί παρατηρούνται προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως στη Μεσσαρά έχουν ήδη κλείσει όλες οι ιρλανδικές διαβάσεις, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι οι κεραυνοί που είχαν καταγραφεί ειδικά στην Κρήτη μέχρι και χθες το απόγευμα ήταν περίπου 3.800. Την ίδια στιγμή, στην Κρήτη καταγράφηκαν και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ειδικότερα στις Βρύσες Χανίων η βροχόπτωση έφθασε τα 77 χιλιοστά, στο Νεροκούρο Χανίων  τα 45 χιλιοστά, στην Φινοκαλιά Λασιθίου τα 38 χιλιοστά και στον Πλατανιά Χανίων τα 36 χιλιοστά.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο σήμερα αναμένονται βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια, καταιγίδες στο Αιγαίο, με ισχυρά φαινόμενα και τοπικές χαλαζοπτώσεις κυρίως στην Κρήτη, ενώ ενισχυμένοι βοριάδες με εντάσεις έως οκτώ μποφόρ θα πνέουν στα ανατολικά και στο Αιγαίο.

Αναλυτικότερα σήμερα, έντονες θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που θα επηρεάσουν ειδικότερα την Κρήτη, οι οποίες θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζόπτωση.

Η θερμοκρασία στην Κρήτη θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, από 13 έως και 21 βαθμούς κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ και κατά τόπους 8 μποφόρ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει