ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ: Ανησυχία στα σχολεία – Ζητούν όλοι τεστ

324

Τεστ, τεστ και πάλι τεστ ζητούν επισταμένως εκπαιδευτικοί και γονείς, ιδιαίτερα μετά από τα τελευταία κρούσματα που σημειώθηκαν σε μέλη σχολικής κοινότητας που καθημερινά, δυστυχώς, αυξάνονται.

Ένα θετικό τεστ σε δασκάλα του 28ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, που συστεγάζεται με το 57ο, βγήκε χθες ενώ είχαμε και τρία αρνητικά στο προσωπικό του σχολείου.

Με απόφαση της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, λοιπόν, από σήμερα και για 14 μέρες κλείνει το ΣΤ2 του σχολείου ενώ επειδή η δασκάλα είχε κάνει μάθημα και στο ολοήμερο, θα μείνουν σε καραντίνα οι μαθητές του 4ου τμήματος ολοήμερου του σχολείου. Η δασκάλα δεν έχει συμπτώματα και η καραντίνα προτείνεται ως προληπτικό μέτρο.

ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ στα σχολεία του ΗρακλείουΕπίσης, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου δε λειτουργούν τέσσερα τμήματα, δύο σε Δημοτικά, ένα σε Λύκειο, ένα σε ΕΠΑΛ και το Ειδικό Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου-  Ειδικό Δημοτικό σχολείο Κωφών Βαρήκοων, που θα είναι κλειστό ως τις 29 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά, ως τις 29 Οκτωβρίου αναστέλλει τη λειτουργία του το ΣΤ2 του 57ου Δημοτικού σχολείου, το Β5 του 2ου Λυκείου, που θα μείνει κλειστό ως τις 27 του μήνα, το ΣΤ1 του 47ου Δημοτικού και το τμήμα Β΄ Πληροφορικής του 5ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου.

Η ανησυχία όλων είναι μεγάλη, αν και το ποσοστό των τμημάτων που μένουν κλειστά είναι πάρα πολύ μικρό, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουμε 100 σχολικές μονάδες. Πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, έχουμε το 0,22% των σχολικών μονάδων σε αναστολή και το 0,3% των τμημάτων.

 

πρόσωπα εκπαίδευσης

Μ. Λουμπούνης :«Τα τεστ δεν είναι πανάκεια»

«Ο ιός κυκλοφορεί, δεν έχει φύγει, είναι φυσιολογικό να έχουμε κρούσματα», αναφέρει στην «Π» ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μανώλης Λουμπούνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα τηρούνται σε ένα βαθμό και στα σχολεία ενώ το αν θα γίνονται δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές είναι μία απόφαση που θα λάβει ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τονίζει πως τα τεστ δεν είναι πανάκεια, πανάκεια είναι η σωστή τήρηση των μέτρων. Αν ένα τεστ σήμερα βγει αρνητικό, δε σημαίνει ότι αύριο δε θα νοσήσουμε.

Τα παιδιά μένουν σπίτι

Με κατάληψη αλλά και αποχή από τις σχολικές αίθουσες «απάντησαν» χθες γονείς και μαθητές των σχολείων του Ηρακλείου, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κοροναϊού.

Στο 2ο Λύκειο Ηρακλείου, αντιπροσωπεία μαθητών πήγε στο σχολείο, έβαλε λουκέτο και μαζί με γονείς επισκέφτηκαν τα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου. Τα αδέλφια της μαθήτριας μένουν, επίσης, σε καραντίνα, όμως, τα τμήματα, στα οποία  πηγαίνουν λειτουργούν κανονικά.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως οι γονείς, όπως κάνουν εδώ και καιρό οι δάσκαλοι, ζητούν να γίνουν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για να αισθάνονται ασφαλείς γιατί τώρα φοβούνται να στείλουν τα παιδιά στο σχολεία.

Υπάρχουν, εξάλλου, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που κάνουν μάθημα σε περισσότερα από ένα τμήματα καθώς και σε περισσότερα από ένα σχολεία.

Ο πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, αναφέρει πως υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν πάει σχολείο από την αρχή της χρονιάς γιατί φοβούνται, ιδιαίτερα παιδιά που στην οικογένειά τους έχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Τονίζει πως τα παιδιά που βρίσκονται σε καραντίνα γιατί υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό τους περιβάλλον δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση κι έτσι απέχουν από τη σχολική διαδικασία. Η μόνη επαφή που έχουν με το μάθημα, είναι οι ασκήσεις που λαμβάνουν κάθε μεσημέρι από τους εκπαιδευτικούς τους.

Ο κ. Κουτσαυτάκης θεωρεί πως αυτό δείχνει πως η τηλεκπαίδευση χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας με τιμωρητικό και όχι παιδαγωγικό χαρακτήρα, δεδομένου του τι ισχύει στα υπό κατάληψη σχολεία.

Αναφέρει, ακόμα, πως δεν προβλέπεται να γίνεται τεστ ούτε στο προσωπικό καθαρισμού των σχολείων, όπου έχει βρεθεί κρούσμα. Για παράδειγμα, η καθαρίστρια του 2ου Λυκείου πηγαίνει ακόμα σε άλλα δύο σχολεία και δεν κρίθηκε σκόπιμο να υποβληθεί σε τεστ.

«Το θέμα δεν είναι να κλαίμε το νεκρό, αλλά να προσπαθήσουμε να μην έχουμε νεκρό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσαυτάκης.

Να ελεγχθούν όλες οι επαφές της εκπαιδευτικού που βρέθηκε θετική στον ιό ζητούν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των 28 και 57 Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου.

Η επιστολή τους έχει ως εξής

«Με αφορμή το θετικό κρούσμα κοροναϊού σε εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης για το οποίο ενημερωθήκαμε και ανακοινώθηκε σήμερα (χθες) 18/10/2020, στο σχολικό συγκρότημα των 28 και 57 Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου, ως Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των αναφερόμενων σχολείων, μετά το πέρας της αποψινής έκτακτης συνέλευσης των ΔΣ, εκφράζουμε την άποψη ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η λειτουργία της σχολικής μονάδας με φυσική παρουσία των μαθητών κρίνεται επισφαλής.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα έχει συνυπάρξει με το σύνολο του διδακτικού προσωπικού σε κοινό χώρο εντός των ωρών διδασκαλίας.

Κατ΄ επέκταση δεν θα έπρεπε να ελεγχθούν συγκεκριμένοι μόνο εκπαιδευτικοί αλλά επιβάλλεται και απαιτούμε να ελεγχθεί το σύνολο όλων των διδασκόντων.

Οι διαδικασίες διαδικτυακής εκπαίδευσης έχουν ήδη προβλεφθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τέτοιες περιπτώσεις και θεωρούμε παράλογο να μην εφαρμοστούν για αυτό το μικρό διάστημα ως μέτρο πρόληψης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Να σημειωθεί ότι οι συστεγαζόμενες μονάδες των 28 και 57 Δημοτικών Σχολείων, ούτως ή άλλως στεγάζουν ένα αριθμητικό σύνολο μαθητών, που υπερβαίνει τις εκ κατασκευής προβλεπόμενες δυνατότητες της εγκατάστασης.

Εξ αρχής λοιπόν ο συνωστισμός και συγχρωτισμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος.

Υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός οικογενειών, οι οποίες αποτελούνται από άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και οφείλουμε να τους σεβαστούμε και να τους προστατεύσουμε.

Ως γονείς είμαστε ανάστατοι και ζητάμε την άμεση κινητοποίησή σας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των σχολείων μας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους μαθητές.»

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει