Φέτος λόγω της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19 ο σύλλογος ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΡΗΤΗΣ «ΖΑΧΑΡΙΑΣ Κ. ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ» CRETAN PALLIATIVE CARE θα αναγκαστεί να ακυρώσει τους προγραμματισμένους εορτασμούς και τις αγαπημένες εκδρομές των ασθενών-μελών. Ωστόσο, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τα ευχάριστα νέα και την πορεία του συλλόγου μας.

Μετά από αρκετές προσπάθειες του ΔΣ και της ιατρονοσηλευτικής ομάδας, τους οποίους ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διέθεσαν, προκειμένου να βρούμε τον κατάλληλο χώρο, στον οποίο θα στεγαστεί ο σύλλογος μας εν τέλει βρέθηκε στη ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ 64 γωνία.

Ο χώρος θα μεταμορφωθεί σ’ ένα ευχάριστο περιβάλλον, στο οποίο θα στήσουμε τη λειτουργία ενός ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Κ.Η.Φ.Α. ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών και τις  προδιαγραφές της ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ.

Οι ανάγκες και οι δομές της ανακουφιστικής φροντίδας είναι αρκετές και απαιτητικές γι’ αυτό απαιτείται εκπαίδευση στις βασικές ανάγκες της Ανακουφιστικής Φροντίδας. Τις γνώσεις αυτές αποκόμισαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία τρεις απόφοιτοι του σεμιναρίου που οργάνωσε η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» από 16.9.20 – 2.10.2020 για πρώτη φορά online με μεγάλη επιτυχία.

Μας έκανε μεγάλη εντύπωση η οργάνωση και κυρίως οι εντυπώσεις και τα λόγια μιας έμπειρης νοσηλεύτριας που είπε ότι «δουλεύω δεκατέσσαρα χρόνια σ’ ένα νοσοκομείο στην Αθήνα, αλλά αυτό που άκουσα και βίωσα σε αυτό το σεμινάριο, το συναντώ για πρώτη φορά στη ζωή μου».

Τι ήταν αυτό που άκουσε και βίωσε με πάθος η κοπέλα;  Ότι στην ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ «ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΜΕΙΣ». Οι ανάγκες του ασθενή με καρκίνο ή με μία απειλητική για την ζωή του ασθένεια, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την οικογένεια του είναι πολύπλευρες και απαιτητικές που δεν μπορούν  να αντιμετωπιστούν από μόνο μια  ειδικότητα, αλλά ούτε από μια Πολύ-Επιστημονική Ομάδα (Multidisciplinary team), αλλά μόνο μια Δι-Εεπιστημονική ομάδα (Interdisciplinary team) είναι αυτή που μπορεί να προσφέρει την  ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ που έχει ανάγκη ο ασθενής και οι φροντιστές του. Αυτή η ολική ανακουφιστική φροντίδα είναι εξατομικευμένη, διότι αγκαλιάζει περιτυλίγοντας  τον ασθενή με ένα «μανδύα» (Pallium)  ως άτομο: ΣΩΜΑ – ΨΥΧΗ – ΝΟΥ!

Μόνο έτσι αντιμετωπίζεται ο Ολικός Πόνος με τις οργανικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και πνευματικές διαστάσεις του.

Αντιμετωπίζοντας τον πόνο και το «υποφέρειν» αναβαθμίζουμε αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Το «υποφέρειν» είναι εκατό θάνατοι πριν το θάνατο. Υποφέρειν σημαίνει Αλωπεκία-Ακινητοποίηση-Απώλεια αξιοπρέπειας- Ευάλωτος-Απώλεια Ελέγχου – Οικονομική επιβάρυνση – Ανάγκη για άγγιγμα – Παραμέληση-Πνευματικός  πόνος – Μάχη για ζωή – Απογοήτευση – Εγκατάλειψη – Αβεβαιότητα – Λύπη  – Στέρηση – Απερίγραπτη θλίψη  (Ferrell & Coyle, 2008)

Η διεπιστημονική ομάδα και εθελοντές έχουν ένα κοινό στόχο που είναι η επίτευξη της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς και την οικογένεια τους (WΗΟ 2002), με την αξιοποίηση της τέχνης, της ζωγραφικής, της  μουσικής, της  λογοτεχνίας, της χειροτεχνίας και τη συγγραφή καταφέρνουν να γεμίσουν τις καρδιές των ασθενών με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία  και χαρά προσφέροντας  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ!!!!

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ροσβίτα Μπαντουβά

* Άρθρο αφιερωμένο στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ στις 10 Οκτωβρίου 20.