Η δημοτική αρχή παρουσιάζει το πάρκο Γεωργιάδη: Η ανάπλαση που κράτησε δύο χρόνια

1,118

Έτοιμο να αποδοθεί στους Ηρακλειώτες το πάρκο Γεωργιάδη το οποίο θα παρουσιάσει και επισήμως αύριο η δημοτική Αρχή, απαριθμώντας το σύνολο των παρεμβάσεων που αθροίζει, στη διάρκεια των δύο χρόνων που παρέμεινε κλειστό, όπου ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, συγκρίνοντας τη χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου σε σχέση με το εύρος των εργασιών που εκτελέστηκαν.

Σε κάθε περίπτωση αναμφίβολο γεγονός είναι ότι, πρόκειται για ένα έργο που χωρίς υπερβολή έγραψε ιστορία, καθώς είναι η πρώτη παρέμβαση ανάπλασης που ξεκίνησε με την παρουσία  ΜΑΤ, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που πυροδότησε, και έγινε πρώτο θέμα συζήτησης στην τοπική κοινή γνώμη.

Η δημοτική Αρχή που δεν αποδέχεται την πολιτική κριτική που αντιμετωπίζει σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (που στέρησε για δύο ολόκληρα χρόνια από την πόλη ένας από τους μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους ), αντιπαραθέτει το αισθητικό αποτέλεσμα που προκύπτει, το οποίο έχει αλλάξει ποιοτικά έναν από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της πόλης.

H ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη

Στελέχη της Λότζια υπογραμμίζουν με έμφαση την αρτιότητα του αποτελέσματος, καθώς όλες οι εργασίες εκτελέστηκαν έντεχνα και ποιοτικά και το μεγάλο στοίχημα είναι, να ανθίσουν τα φυτά, να μεγαλώσουν, ώστε να αναδειχτεί αυτή η πολύ σπουδαία παρέμβαση που έχει γίνει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τη λήξη και των τελευταίων διαδικαστικών  εργασιών που αφορούν στην παράδοση του έργου της αναβάθμισης του πάρκου, η σκυτάλη δίδεται στη  ΔΕΠΑΝΑΛ, η οποία αναλαμβάνει τη διαμόρφωση του αναψυκτηρίου, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει αφού ολοκληρωθεί ένα συνολικό «λίφτιγκ» αποκατάστασης του κτηρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη λειτουργία του αναψυκτηρίου θα την έχει η ΔΕΠΑΝΑΛ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να αναβαθμίσει το προφίλ του καταστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τον ιστορικό χαρακτήρα της θέσης του και την αλληλεπίδραση του με την πόλη, αλλά και την αντικειμενική ανάγκη που υπάρχει, ο χώρος να επανέλθει σε χρήση έχοντας ενσωματώσει  ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στα στοιχεία αυτά επιθυμεί να εστιάσει η Λότζια αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν σε σχέση με το έργο, αλλά και με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του, το οποίο κατά κοινή αποδοχή θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε ένα πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνούσε στην καλύτερη περίπτωση τον έναν χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η τμηματική παράδοση του έργου προχώρησε με δραματική χρονοκαθυστέρηση, την οποία δεν κατάφερε η δημοτική Αρχή να αποτρέψει και με αυτό τον τρόπο έστω να εκτονώσει το εύρος των αντιδράσεων για την απώλεια του κοινόχρηστου χώρου που στερείται η πόλη.

Θυμίζουμε ότι η ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη είναι το πρώτο έργο στο Ηράκλειο, το οποίο ξεκίνησε με την περιφρούρηση των ΜΑΤ, και κόντεψε να αιματοκυλήσει την πόλη, μετά από μια πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα τοπικά χρονικά αντιπαράθεση. Ο χώρος του πάρκου παραμένει κλειστό εργοτάξιο εδώ και δύο χρόνια και έχει απελευθερωθεί μόνο ένα μικρό τμήμα του πάρκου, εκεί όπου βρίσκεται η παιδική χαρά.

Όπως είναι γνωστό η μελέτη ανάπλασης των 15 στρεμμάτων του πάρκου Γεωργιάδη, προέβλεπε τη φύτευση 6,5 χιλιάδων νέων φυτών, και την εγκατάσταση ενός ηλιακού ρολογιού. Με τη μελέτη που  εφαρμόστηκε αλλάζουν τα υλικά επίστρωσης με τρόπο, ώστε να γίνονται πιο φιλικά στο περιβάλλον.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει