Ζητούν επιστροφή δεδουλευμένων από συμβασιούχους του ΔΟΠΑΦΜΑΗ

...ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

367

Ο τρόπος με τον οποίο το οικονομικό σύστημα της χώρας από τη μια τσέπη σου δίνει τον μισθό και από την άλλη τσέπη ταχυδακτυλουργικά στον αφαιρεί, παίρνει μια νέα  διάσταση στην περίπτωση 60 εργαζομένων στο ΔΟΠΑΦΜΑΗ, που καλούνται να επιστρέψουν πίσω αθροιστικά ένα ποσό της τάξεως των 30 χιλιάδων ευρώ, το οποίο νόμιμα εισέπραξαν και νόμιμα καλούνται να το επιστρέψουν χωρίς φυσικά να φταίνε οι ίδιοι.

Η περίπτωση των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς,  ουσιαστικά αποτυπώνει την ανηλεή σφοδρότητα των μνημονιακών νόμων που συνθλίβουν ανίερα τα εργασιακά δικαιώματα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει, οι εργαζόμενοι υπέγραφαν διάφορες συμβάσεις που ανανεώνονταν. Το επίμαχο διάστημα όπου ανέκυψε το όλο θέμα αφορούσε στη χρονική περίοδο 2016- 2018, όπου μειώθηκαν, αν όχι ακρωτηριάστηκαν οι μισθοί του δημόσιου τομέα μέσα από το ενιαίο μισθολόγιο.

Ωστόσο, επειδή σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις των μισθών ήταν βαρύτατες καθώς γινόταν περικοπή που έφτανε και το 30%, ακριβώς επειδή η απόκλιση ήταν πάρα πολύ μεγάλη, μέσα από το μηχανισμό της « προσωρινής διαφοράς» τους δόθηκε η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να εισπράξουν κάποια χρηματικά ποσά σαν αντιστάθμισμα της μείωσης του μισθού τους. Μ

άλιστα, η όλη διαδικασία κινήθηκε με την έγκριση του Επιτρόπου, που έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει, αξιολογώντας το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν συνεχιζόμενες συμβάσεις.

Μέχρι εδώ καλά. Διότι σε επόμενη φάση που έγινε έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κρίθηκε ότι δεν το δικαιούνται οι εργαζόμενοι, επειδή οι συμβάσεις τους διακόπτονται τον Αύγουστο.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι εργαζόμενοι καλούνται, ο καθένας από αυτούς να επιστρέψουν πίσω τα χρηματικά ποσά που εισέπραξαν ανάλογα με το ύψος της προσωρινής διαφοράς που είχε υπολογιστεί σύμφωνα με την περικοπή του μισθού τους. Με τον τρόπο αυτό κάποιοι καλούνται να επιστρέψουν από 200 έως 1.800 ευρώ, έκαστος και έτσι αθροιστικά να προκύπτει ένα ποσό της τάξεως των 30 χιλ ευρώ.

Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση των εργαζομένων, οι οποίοι χωρίς να φταίνε, βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση να επιστρέψουν χρήματα που νόμιμα τους είχαν δοθεί, και ο οικονομικός προγραμματισμός της ζωής τους και της οικογένειας τους να γίνεται μπαλάκι των διαφορετικών ερμηνειών της νομοθεσίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κ. Μαρίνος Παττακός, με δηλώσεις του στην «Π» σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται πλήρως το πρόβλημα που έχει ανακύψει για το οποίο δε φταίει ο Οργανισμός, που καλείται να εφαρμόσει τον νόμο, όπως αντίστοιχα δε φταίνε και οι εργαζόμενοι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη του Οργανισμού, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών, από όπου προέκυψε μια θετική εξέλιξη, λόγω της οποίας έχει παγώσει η διαδικασία είσπραξης των χρημάτων.

Όπως τονίζει μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει, μέσα από τον νόμο περί ιθαγένειας που πρόσφατα ψηφίστηκε που περιλαμβάνει μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να γίνεται καταλογισμός εάν τα χρηματικά εντάλματα έχουν περάσει από Επίτροπο.

Ο κ. Παττακός τονίζει ότι πρόκειται για μια αισιόδοξη εξέλιξη, όμως περιμένουμε και την έκδοση του ΦΕΚ για να διαπιστώσουμε πώς αναλύεται η τροπολογία με την οποία θα επιδιώξουμε να δώσουμε οριστική λύση, χωρίς να γίνει προσωπικός καταλογισμός.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει