ΠΛΟΙΑ: Ο “πορτοκαλί” συναγερμός μειώνει τις πληρότητες

200

Και νέες αλλαγές φέρνει η covid 19 στον τρόπο με τον οποίο θα ταξιδεύουμε.

Στο Ηράκλειο ως μια από τις περιοχές που βρίσκονται στο δείκτη 3 (πορτοκαλί) οι αλλαγές αφορούν σε πληρότητα των πλοίων, στα μέτρα προστασίας στα κρουαζιερόπλοια. Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ η πληρότητα στα πλοία θα πρέπει να είναι στο 50% και στο 55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες.

Ανά καμπίνα θα έχουμε έναν επιβάτη εκτός και αν πρόκειται για οικογένεια. Η διάθεση των καμπινών θα γίνεται μόνο από το αφετήριο λιμάνι. Για παράδειγμα ένα πλοίο με δρομολόγιο από τον Πειραιά στη Ρόδο, και με επιβάτη που έχει προορισμό το ενδιάμεσο λιμάνι πχ της Πάτμου, η καμπίνα που χρησιμοποίησε δεν θα διατίθεται για το υπόλοιπο σκέλος του ταξιδιού.

Σχετικά με τις «αεροπορικές θέσεις», έχει ήδη γίνει γνωστό ότι θα υπάρχει μια κενή θέση ανάμεσα στους επιβάτες, ενώ θα υπάρχει και ειδική σήμανση για το πού θα πρέπει να κάθονται. Επίσης, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδίασμά, οι πόρτες και τα παράθυρα θα πρέπείΛ/α ανοίγονται περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο, ενώ όσον αφορά στον μηχανικό αερισμό σε περίπτωση διακοπτόμενης λειτουργίας του πλοίου θα πρέπει το σύστημα αερισμού να μην σταματάει καθόλου.

Μέτρα προστασίας στα κρουαζιερόπλοια

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, επιτρέπεται η κρουαζιέρα εφόσον τα κρουαζιερόπλοια προέρχονται από κράτη τα οποία δεν ισχύουν ειδικότερα περιοριστικά μέτρα. Ο πρώτος κατάπλους των κρουαζιερόπλοιων από το εξωτερικό με ή χωρίς επιβάτες πραγματοποιείται αποκλειστικά στα λιμάνια Ηρακλείου, Βόλου, Κατάκολου, Κέρκυρας, Πειραιά και Ρόδου.

Επίσης, το Ηράκλειο εντάσσεται για πρώτη φορά στα λιμάνια που γίνεται ελλιμενισμός κρουαζιερόπλοιων ανεξαρτήτως σημαίας σε λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και σε εκείνο της Ρόδου εφόσον πάρουν άδεια από την αρμόδια λιμενική Αρχή και δεν διενεργούν περιηγητικό ταξίδι και είναι κενά επιβατών

Ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής

Για την κατηγορία αυτή θα πρέπει τα πλοία με αριθμό καμπινών άνω των 10 και έως 15 για τα οποία μια εξ αυτών διατηρείται υποχρεωτικά κενή, ενώ σε περίπτωση πλοίων άνω των 15 καμπινών διατηρούνται υποχρεωτικά κενές δύο εξ αυτών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει