Φουλάρει η Λότζια για την ενεργειακή αναβάθμιση σε σχολεία, ΚΑΠΗ και δημοτικά κτήρια

155

Εντατικοποιεί την προσπάθεια του ο Δήμος Ηρακλείου για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων στο πλαίσιο της οποίας υπογράφεται την ερχόμενη Τρίτη η σχετική συμβασιοποίηση που αφορά σε 14 σχολικά συγκροτήματα και ΚΑΠΗ.

Παράλληλα, μέσα στον Νοέμβριο υπογράφεται η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω, ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία της μελετητικής προετοιμασίας για την ένταξη και άλλων δημοτικών κτηρίων στο πλαίσιο αυτό.

Η σύμβαση για τη μελέτη των πρώτων 14 κτηρίων που υπογράφεται την ερχόμενη εβδομάδα, έχει κόστος 289.800 (ΦΠΑ) και αφορά το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο και 5ο νηπιαγωγείο, το 48ο Δημοτικό Σχολείο, Κ΄ΚΕΠΑ, ΚΑΠΗ Τάλως, 8ο Δημοτικό Σχολείο, 6ο ΕΠΑΛ, Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίου Μύρωνα, 1ο ΣΕΚ, 37ο Δημοτικό Σχολείο, 3ο Λύκειο (παλιό τμήμα) 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο, 9ο Γυμνάσιο (παλαιό τμήμα) 9ο Γυμνάσιο (νέο τμήμα).

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Γ.Αναστασάκης εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου να εκσυγχρονίσει και να κάνει πιο αποδοτικά ενεργειακά, βασικά του κτήρια τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευση που απορρέει από την υπογραφή του νέου συμφώνου των δημάρχων με το οποίο δεσμευτήκαμε για πολύ υψηλούς στόχους περιορισμού των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο του δήμου μέχρι το 2030. Με την 4/2020 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει εγκριθεί το Σχέδιο Δράσης Βελτίωσης της Ενεργειακής Απόδοσης των δημοτικών κτηρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, μελετήθηκε από τον Δήμο σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μια δεξαμενή από 76 κτήρια. Αυτά τα 76 δημοτικά κτήρια κατηγοριοποιήθηκαν βάσει κριτηρίων προτεραιότητας σε κτήρια υψηλής συχνότητας εμφάνισης στον Δήμο, με έμφαση σε κτήρια υψηλού δυναμικού ενεργειακής εξοικονόμησης και υψηλής προτεραιότητας για ενεργειακή αναβάθμιση.

Πρόσθετο κριτήριο αποτέλεσε η θέση των κτηρίων στην πόλη. Αυτό αποτελεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με τον οποίο έχουν επιλεγεί 76 δημοτικά κτήρια προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα επόμενα 17 χρόνια για τα οποία ο Δήμος θα  διεκδικήσει χρηματοδότηση μέσω καινοτόμων προγραμμάτων.

Αμέσως μετά σειρά παίρνει το δημοτικό κτήριο της οδού Ανδρόγεω η ενεργειακή αναβάθμιση του οποίου αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον Νοέμβριο, ενώ ακολουθεί και η ένταξη του Παγκρητίου Σταδίου στον σχεδιασμό αυτό.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του  δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω, για να μπορέσει να ξεκινήσει θα πρέπει πρώτα να λυθεί το πρόβλημα της προσωρινής  μεταστέγασης των περισσότερων από 100 εργαζομένων που σήμερα έχουν τα γραφεία τους στον χώρο αυτό.

Όπως είναι γνωστό, το δημοτικό κτήριο της Ανδρόγεω, το οποίο φτιάχτηκε μέσα στη δεκαετία του ʽ80, δεν έτυχε ποτέ μιας σοβαρής συντήρησης και αποκατάστασης των προβλημάτων που άρχισαν να εμφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου.

Έτσι με την πάροδο των χρόνων, κατέληξε σε ένα κτήριο εξαιρετικά ενεργοβόρο, και δυσλειτουργικό αφού δεν έχουν διασφαλιστεί ακόμα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο προϋπολογισμός  του έργου που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κρήτη 2014 -2020» φτάνει στο ποσό των  1.080.645,16 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.

Το έργο προβλέπει μεταξύ άλλων την υλοποίηση εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, την επισκευή επιχρισμάτων των εξωτερικών όψεων όπου απαιτηθεί. Προβλέπει ακόμα την τοποθέτηση θερμοπρόσοψης με πετροβάμβακα στην όψη του κτηρίου.

Επίσης, την υγρομόνωση-θερμομόνωση δώματος. Επίσης, αντικατάσταση φωτιστικών με νέα τεχνολογίας LED, αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού αερισμού του κτηρίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει