ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ: Ο δρόμος περνά μέσα από το… νεκροταφείο

1,039

Νέα «καυτή πατάτα» σκάει στα χέρια του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, αφού η χάραξη του νέου δρόμου που συνδέει τον Βόρειο Οδικό Άξονα με το Αεροδρόμιο Καστελλίου περνά μέσα από το νεκροταφείο του Αρχαγγέλου και καταργεί το 1/3 του.

Το θέμα έγινε γνωστό στον δήμαρχο κ. Μανώλη Φραγκάκη από στελέχη του Υπουργείου Υποδομών προ διμήνου, όταν τον ενημέρωσαν σχετικά, υπογραμμίζοντας την  ανάγκη που υπάρχει να δρομολογηθούν λύσεις και μάλιστα άμεσα, καθώς πρόκειται για τη διαχείριση ενός εξαιρετικά λεπτού και ευαίσθητου θέματος.

Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Μινώα, η νέα χάραξη του δρόμου κόβει το 1/3 του νεκροταφείου και καταργεί περίπου 20 ταφοπέδια. Από αυτούς τους τάφους οι επτά είναι κενοί και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, καθώς πρόκειται για ταφοπέδια που αγοράστηκαν από οικογένειες και δεν έχει γίνει η χρήση τους.

Όμως, τα υπόλοιπα ταφοπέδια είναι λειτουργικά, και χρησιμοποιούνται κανονικά. Για την ακρίβεια, η τελευταία ταφή έγινε στο επίμαχο σημείο που κόβεται από τη χάραξη του νέου δρόμου προ διμήνου.

Όταν δηλαδή  μάθαμε για το τι ακριβώς έχει συμβεί, απευθύναμε έκκληση στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα ταφοπέδια, καθώς προσπαθούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να δεσμεύσουμε τους πολίτες, αφού οι τάφοι είναι ιδιοκτησιακό τους στοιχείο, όμως ζητούμε τη συνεργασία τους για να βρούμε τη βέλτιστη λύση στο νέο αυτό πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι τουλάχιστον θλιβερό το γεγονός σήμερα να ανακύπτει ένα τέτοιο θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη λυθεί, αφού η χάραξη και σηματοδότηση του οδικού δικτύου είναι μια υπόθεση που σφραγίστηκε προ 4ετίας χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις.

Έτσι, τώρα η δημοτική Αρχή βρίσκεται προ τετελεσμένων, καθώς πρέπει να δώσει λύση και μάλιστα άμεσα, και δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική, όπως για παράδειγμα της μετακίνησης του οδικού δικτύου, ώστε ο δρόμος να στρίψει. Κάποιοι την είχαν στο παρελθόν προτείνει ως καθησυχαστική λύση.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το κεντρικό οδικό δίκτυο θα πρέπει να μετακινηθεί 750 μέτρα πριν και μετά το νεκροταφείο και αυτό από μόνο του είναι μια αλλαγή κυριολεκτικά ανέφικτη.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Μινώα, σε αυτή τη φάση η δημοτική Αρχή προσανατολίζεται στη λύση της επέκτασης του νεκροταφείου, το οποίο εκτός από τον Αρχάγγελο εξυπηρετεί και το γειτονικό χωριό Σκλαβεροχώρι, το κοιμητήριο του οποίου έχει κορεστεί.

Άλλη λύση, όπως για παράδειγμα η δημιουργία νέου νεκροταφείου δεν μπορεί να περπατήσει, επειδή ένα σχέδιο τέτοιο είναι εξαιρετικά χρονοβόρο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει