ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ: Επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο οι Έλληνες

121

Επιφυλακτικοί σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους εμφανίζονται οι Έλληνες απέναντι στο εμβόλιο του κοροναϊού αφού ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί.

Όπως αναφέρει το Virus.com, σχεδόν  λίγο περισσότεροι από τους μισούς (58%) είναι πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο. Οι υπόλοιποι δηλώνουν αναποφάσιστοι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (cleoresearch.org).

Ανησυχητικό είναι ότι τα στοιχεία αυτά επαληθεύουν τη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια (vaccine hesitancy), η οποία είχε καταγραφεί από τον ΠΟΫ ως μία από τις κορυφαίες απειλές για την παγκόσμια υγεία ήδη από το 2019. Η στάση αυτή των πολιτών θα αποτελέσει πρόκληση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και η κοινωνία στη μάχη κατά της πανδημίας COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας του SARS-COV-2 έχουν χάσει τη ζωή τους ένα εκατομμύριο άνθρωποι και αναμένεται να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για να αναπτυχθεί ανοσία της αγέλης. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, περισσότερο από το 80% του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για τον κοροναϊό!

«Η έγκαιρη μέτρηση, μέσω κατάλληλα σχεδιασμένων μελετών, της προθυμίας των πολιτών να εμβολιαστούν έναντι του κοροναϊού όταν το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής για την αύξηση της αποδοχής του εμβολίου από τον γενικό πληθυσμό», επισημαίνει η ομάδα ερευνητών του CLEO, που με επικεφαλής τους Δρ. Θεοκλή Ζαούτη και Δρ. Γεωργία Κουρλαμπά πραγματοποίησαν σχετική έρευνα για τον ελληνικό πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη σε τυχαίο δείγμα 1.000 ατόμων του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, με στόχο την αξιολόγηση των γνώσεων, αντιλήψεων και πρακτικών έναντι του κοροναϊού.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Σε έρευνα του ΠΟΫ σε 20.000 άτομα από 27 χώρες παγκοσμίως, καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 7 ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Βρετανία), το ποσοστό των συμμετεχόντων που δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο ανερχόταν στο 74%, εμφανώς μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στην χώρα μας.

Ανάλογο φαινόμενο είχε εντοπιστεί και το 2009 στην αποδοχή του εμβολίου κατά της πανδημίας γρίπης H1N1, όταν οι Έλληνες ανέφεραν χαμηλά ποσοστά αποδοχής έως 22,9%, έναντι άλλων Ευρωπαίων στους οποίους το ποσοστό έφτανε ακόμα και το 67%.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει