ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Εκτός ημερησίας διατάξεως η τουρκική προκλητικότητα

185

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός πως το θέμα δεν υπήρχε στην ατζέντα της Συνόδου, μετά τις πολλαπλές προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και το σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το αίτημα έγινε δεκτό και αναμένεται να συζητηθεί σήμερα.

«Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρόεδρο Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καίτοι δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη» ανέφερε κατά την είσοδο του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Ο πρόεδρος Μισέλ συμφώνησε και το θέμα θα συζητηθεί.

Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου -όπως το έκανα ήδη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι η Τουρκία φαίνεται πως εμμένει στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά, τονίζοντας πως με την ίδια συνέπεια που ακυρώνει κάθε δέσμευση της η Τουρκία απέναντι στην Ευρώπη, θα πρέπει να κινηθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε αυτή η συνεχιζόμενη προκλητικότητα να σταματήσει.

Ο πρωθυπουργός παράλληα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, έθεσε τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας με την έκδοση της παράνομης NAVTEX για έρευνες του Ορούτς Ρέις νοτίως του Καστελόριζου και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα που τορπιλίζει τον διάλογο, και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετείχαν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος του Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ δηλώνοντας την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα, ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την τουρκική προκλητικότητα και τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια σε αυτήν.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει