“Στον αέρα” το πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» και ο λόγος είναι η σχεδόν εξαφάνιση της Πολιτικής Επιστήμης και της Κοινωνιολογίας από το Λύκειο
Ολοένα και περισσότερα σχολεία λαμβάνουν απόφαση να απέχουν από το πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων»

Ένας θεσμός που φέρνει πιο κοντά τους μαθητές με τις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος κινδυνεύει να τιναχθεί στον «αέρα». Ολοένα και περισσότερα σχολεία παίρνουν απόφαση να μη συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» και ο λόγος είναι η σχεδόν εξαφάνιση της Πολιτικής Επιστήμης και της Κοινωνιολογίας από το Λύκειο.

Μέχρι στιγμής, τέτοια απόφαση έχουν λάβει οι σύλλογοι διδασκόντων των 5ου και 11ου  Λυκείων Ηρακλείου και του Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού.

Αντιδρούν με αυτό τον τρόπο στην κατάργηση των μαθημάτων «Σύγχρονος κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» Γ.Π. και «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών», Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, της Β’ τάξης από το τρέχον σχολικό έτος (2020-21), την επικείμενη κατάργηση του μαθήματος «Κοινωνιολογία», Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, της Γ’ τάξης από την επόμενη σχολική χρονιά (2021-22) και την υποβάθμιση του μαθήματος «Πολιτική Παιδεία» της Α’ τάξης, καθώς μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας από τρεις σε δύο ώρες την εβδομάδα και το μάθημα δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στα γραπτώς  εξεταζόμενα μαθήματα.

Σημειώνεται πως φέτος μειώθηκε κατά 99% ο αριθμός των αναπληρωτών του συγκεκριμένου κλάδου και την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να μη γίνει καμία νέα πρόσληψη κοινωνιολόγου, πολιτικού επιστήμονα ή νομικού. Αναφορικά με τους μόνιμους καθηγητές, θα αναγκαστούν, όπως ήδη κάνουν, να μοιράσουν το ωράριό τους σε δύο και τρία σχολεία.

 

Αντίδοτο στον φασισμό

Η πανελλήνια ένωση νομικών και πολιτικών επιστημόνων αναφέρει πως η Βουλή των Εφήβων βασίζεται στο μάθημα «Πολίτης και Δημοκρατία», δεδομένου ότι οι βασικοί στόχοι της είναι η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και αξίες της δημοκρατίας, με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, καθώς και η άσκηση των εφήβων σε δημοκρατικές πρακτικές και η ενεργοποίησή τους σε ζητήματα που απασχολούν το σχολείο, την κοινότητα, την κοινωνία,  δηλαδή η καλλιέργεια δημοκρατικής παιδείας.

Η Π.Ε.Ν.Π.Ε αναφέρει πως «αν δεν εκπαιδεύσει το Σχολείο το Δημοκρατικό Πολίτη, τα αντιδημοκρατικά, αντικοινωνικά και απάνθρωπα μορφώματα θα συνεχίσουν τη δική τους “πολιτική εκπαίδευση” των νέων αποσκοπώντας στη συνέχιση του εκφασισμού της κοινωνίας, εκμεταλλευόμενοι μάλιστα τις συγκυρίες κρίσης και οικονομικής στενότητας, όπως έγινε στη Γερμανία του Μεσοπολέμου αντιστοίχως. Με την καταδίκη της ΧΑ δεν ξεμπερδεύουμε με το νεο-ναζιστικό φαινόμενο.

Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, η Πολιτεία οφείλει να εκπαιδεύει τους νέους για το Πολίτευμα που έχει, ειδάλλως θα επακολουθήσει η εκτροπή του.

Η πολιτειακή/πολιτική παιδεία είναι το θεμέλιο και η ασπίδα της Δημοκρατίας, το εμβόλιο ενάντια στο νεο-Φασισμό, τη μισαλλοδοξία και τη διαίρεση της κοινωνίας τώρα πιο πολύ από ποτέ είναι απαραίτητες η ενότητα, η εθνική ομοψυχία και η αλληλεγγύη».

Η καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών του 11ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Άρια Τσαχάκη, τονίζει πως ο κλάδος δεν ανταγωνίζεται τα Λατινικά, θα μπορούσε να είχε τη δυνατότητα ο υποψήφιος να επιλέγει το μάθημα ανάλογα τις σπουδές που θέλει να ακολουθήσει.

Αναφέρει πως το μάθημα, στο οποίο στηρίζεται το πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων», αναπτύσσει την κριτική σκέψη των μαθητών, τους βοηθάει να έχουν άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω τους, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως λέει, ουσιαστικά το Υπουργείο με το νέο πρόγραμμα σπουδών είναι και εκείνο που καταργεί τη «Βουλή των Εφήβων».

Η κοινωνιολόγος, σύμβουλος σχολικού προσανατολισμού στο Τμήμα Συμβουλευτικής και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Ηρακλείου, κ. Ρούλα Λεμονή, αναφέρει πως είναι ένα μάθημα, το οποίο υπάρχει σε 176 πανεπιστημιακές σχολές και δε γίνεται να μη διδάσκεται στα σχολεία. Θεωρεί πως είναι σκόπιμο να έχει τη δυνατότητα ο κάθε μαθητής να επιλέγει ανάμεσα στην Κοινωνιολογία και τα Λατινικά.

Τα συγκεκριμένα μαθήματα βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, να επικοινωνούν. Όπως λέει, επικράτησε η άποψη, επειδή ειπώθηκε από κάποιους, ότι η Κοινωνιολογία βγάζει αριστερούς, κομμουνιστές, όμως, πρώτη φορά εισήχθη στο σχολείο από δεξιές κυβερνήσεις.