Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΟΡΑ: Η Sky Express του Γρύλου αλλάζει το τοπίο

26,206

Αλλάζει το τοπίο των αερομεταφορών  στην Ελλάδα μετά την απόφαση της Sky Express του Ομίλου Γιάννη Γρύλου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο αεροπορικό γίγνεσθαι επενδύοντας 400 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά αεροσκαφών τύπου Airbus.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την απόκτηση έξι καινούριων αεροσκαφών Airbus, τύπου Α320neo, με άμεση ένταξή τους στον στόλο της, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το πτητικό της έργο εντός αλλά κυρίως εκτός Ελλάδος.

Την ελληνική εταιρεία «καλωσορίζει» στο πελατολόγιό της και ο όμιλος της Airbus, σε μία συγκυρία όπου η πανδημία έχει δώσει καίριο πλήγμα στον τομέα των αερομεταφορών πανευρωπαϊκά, με αποτέλεσμα ο κλάδος σύσσωμος να αναθεωρεί άρδην τη στρατηγική του όσον αφορά τις νέες επενδύσεις.

Το χθεσινό δημοσίευμα της “Π” για την επένδυση Κρητικού επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου για την Sky Express
Το χθεσινό δημοσίευμα της “Π” για την επένδυση Κρητικού επιχειρηματία

Σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Airbus, η Sky Express, που έχει την έδρα της στην Αθήνα, προχώρησε σε παραγγελία τεσσάρων νέων αεροσκαφών A320neo κι επιπλέον στη μίσθωση δύο A320neos από την ACG Aviation Capital Group, έχοντας προστεθεί πλέον στη διεθνή λίστα των 430 εταιρειών που χρησιμοποιούν Airbus.

Από πλευράς της ελληνικής εταιρείας, πρόκειται για μία κίνηση που δίνει ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό, σε μία περίοδο όπου ο κλάδος των αερομεταφορών έχει υποστεί μεγάλες απώλειες λόγω της κατάρρευσης στα ταξίδια.

Η αξία της συναλλαγής, σε τιμές τιμοκαταλόγου (δεδομένου ότι το τίμημα διαμορφώνεται χαμηλότερα ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας), αντιστοιχεί σε 400 εκατ. ευρώ.

Ο Ιωάννης Γρύλος, διευθύνων σύμβουλος ομίλου IOGR, δήλωσε από την πλευρά του χθές ότι «η SKY Εxpress μπαίνει σε μια νεα εποχή, αλλάζοντας το τοπίο των αερομεταφορών στην Ελλάδα. Με οικονομικούς και ανταγωνιστικούς ναύλους που σέβονται τον επιβάτη και με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες που σέβονται το περιβάλλον, η SKY express μεγαλώνει, πετάει ψηλότερα και στηρίζει την ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με το newmoney, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλάνο για την ενίσχυση του στόλου προϋπήρχε ήδη από την περασμένη χρονιά, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της εταιρείας για ενίσχυση των δραστηριοτήτων στο δίκτυο εξωτερικού, ωστόσο η συμφωνία με την Airbus «έκλεισε» μέσα στο πολύ δύσκολο 2020.

«Τα νέα αεροσκάφη με τη χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση και τις πλέον σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, έρχονται να αυξήσουν τον ιδιόκτητο στόλο της SKY Εxpress, ενισχύοντας περαιτέρω το πτητικό της έργο, το οποίο καλύπτει αυτή τη στιγμή 34 προορισμούς εντός Ελλάδας», αναφέρουν οι επιτελείς του ομίλου, ενώ μετά τη νέα εξέλιξη διανοίγονται περαιτέρω προοπτικές και στο δίκτυο εξωτερικού.

Η πρώτη πτήση των νέων αεροσκαφών θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου με το καινούριο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και οι επιβάτες μπορούν να κάνουν κρατήσεις, έχοντας στη διάθεσή τους πολλαπλές επιλογές ναύλων και πρόσθετων υπηρεσιών.

Σταδιακά και μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τα καίνουργια αεροσκάφη θα καλύπτουν τους προορισμούς εσωτερικού αλλά και εξωτερικού από πλευράς της εταιρείας που έχει θέσει στόχο να μεγαλώσει τα μεγέθη της.

Πέρυσι η εταιρεία είχε έσοδα κοντά στα 90 εκατ. ευρώ με 1,3 εκατ. επιβάτες περίπου.

Φέτος η εταιρεία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω της κρίσης του κοροναϊού, παρά το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει τη χρονιά με θετικές επιδόσεις.

Ενδεικτικά, για τον Ιανουάριο η αύξηση των εσόδων ήταν κατά 33,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019 και τον Φεβρουάριο κατά 22,9%, για να ξεκινήσει από τον Μάρτιο η πτώση σε επίπεδο εισιτηρίων και εσόδων, ακολουθώντας τις γενικότερες τάσεις της αγοράς πανευρωπαϊκά.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει