“Εγώ σας το είπα και νίπτω τας χείρας μου… πολύ σχολαστικά”

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

235

Ένα απλό καθάρισμα των χεριών μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει λιγότερο ένοχος για κάποια πράξη του

Πριν από έναν χρόνο  η  Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών θα περνούσε απαρατήρητη αφού πλέον κάθε τι  από το πιο σημαντικό έως το πιο κουζουλό και παράξενο  έχει την ημέρα του.Για παράδειγμα στις 5 Ιανουαρίου είναι η Ημέρα της Σαντιγύ, ενώ  στις 10 Ιανουαρίου, είναι η μέρα της Πικρής Σοκολάτας, χωρίς  να… διευκρινίζεται η περιεκτικότητα σε κακάο.

Το  τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου γιορτάζεται πάλι η Παγκόσμια Ημέρα Κατάποσης Σπαθιού, αλλά σας προειδοποιώ να μην το επιχειρήσεις κανείς στο σπίτι εκτός αν είναι επαγγελματίας και δουλεύει σε τσίρκο.  Στις 2 Ιουλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα ufo. Και μην βιαστείτε να γελάσετε γιατί   διανύουμε το 2020 και τίποτα δεν είναι δεδομένο…

Άλλωστε, εγώ εχω ορκιστεί να μην ξαναδώ ταινία και πω “άμερικανιά” γιατι θα με τιμωρήσει το σύμπαν όπως έκανε με την πανδημία,τους σεισμούς, λιμούς και τους καταποντισμούς.

Πριν λίγες ημέρες γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Μονοκατοικίας με κήπο και πισίνα! Αλλά για τα καλά το σύμπαν συνομωτεί για το αντίθετο, παρά τα όσα έγραφε ο Κοέλιο.

Για να επιστρέψουμε  στην Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών που γιορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου, η πανδημία την έκανε πιο επίκαιρη από ποτέ αφού είναι ένα από τα δυο -τρία μέτρα που μας προστατεύουν από τον κοροναϊό.

Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στις μέρες μας όλο και αυξάνονται αυτοί που νίπτουν τας χείρας τους,όχι για να μην κολλήσουν αλλά αντιθέτως για να ξεκολλήσουν… από πάνω τους κάθε ευθύνη και ενοχή…

Μάλιστα δύο έρευνες όπως αλιεύσαμε από το διαδίκτυο,  επιβεβαιώνουν το συμβολικό χαρακτήρα της κίνησης του «πλυσίματος των χεριών», και συγκεκριμένα ότι η καθαριότητα, γενικότερα φαίνεται να απελευθερώνει ψυχολογικά τους ανθρώπους.

Το πλύσιμο των χεριών μελετήθηκε επιστημονικά το 2006, με την καθηγήτρια Κέιτι Λίλιενκβιστ    όπου αποδείχτηκε  ότι ένα απλό καθάρισμα των χεριών μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει λιγότερο ένοχος για κάποια πράξη του.

Μία δεύτερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science από τον ψυχολόγο Σ. Λι από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, επιβεβαίωσε ότι το καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να απομακρύνει όχι μόνο τις αμαρτίες παλαιότερων πράξεων, αλλά και τα αισθήματα τύψεων ή αμφιβολιών σχετικά με καθημερινές απλές επιλογές.

Σύμφωνα με τον Λι, πλένοντας τα χέρια τους οι άνθρωποι μπορούν να εστιάσουν καλύτερα στις θετικές πλευρές οποιασδήποτε επιλογής τους και να ανακουφιστούν. Υποσυνείδητα όμως.

Οι άνθρωποι που έχουν κάνει κάτι ανήθικο (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν) δηλαδή, αισθάνονται λιγότερες ενοχές, όταν στη συνέχεια πλένονται. Όπως ακριβώς έκανε ο Πόντιος Πιλάτος πριν παραδώσει τον Χριστό για να σταυρωθεί…

Πάντως όπως λέει κι ένας φίλος από το facebook από τον οποίο το δανείζομαι: πολλοί περιμένουν  στις μέρες μας  τη σειρά τους … για τον  νιπτήρα:

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Αρχηγός του ΝΑΤΟ, η Ε.Ε

ο ΟΗΕ, η Γερμανίδα Καγκελάριος, ο Άγγλος Πρωθυπουργός, ο Γάλλος Πρόεδρος, Ο Πούτιν, οι αδελφές Αραβικές χώρες,

ο Κινέζος… και όλοι οι άλλοι που κάνουν τον κινέζο

Ο καθείς και το… σαπούνι του!

Άλλωστε, το σλόγκαν της νέας εποχής ανήκει στον Σπύρο Παπαδόπουλο «Εγώ σας τα είπα και νίπτω τας χείρας μου… πολύ σχολαστικά».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει