ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Η τελευταία «μάχη» πριν τη φυλακή

Τα δίνουν όλα για την αναστολή οι καταδικασθέντες

353

Με ελάχιστες αποκλίσεις από την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε χθες τις τελικές ποινές στη δική της Χρυσής Αυγής, ενώ οι συνηγοροι των καταδικασθέντων θα δώσουν σήμερα τη μάχη της αναστολής, προκειμένου οι εντολείς τους ν’ αποφύγουν τη φυλακή.

Στον Νίκο Μιχαλολιάκο επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 έτη και έξι μήνες, στον Ιωάννη Λαγό 13 έτη και οκτώ μήνες, στον Ηλία Κασιδιάρη 13 έτη και έξι μήνες. Αντίστοιχα, στον Χρήστο Παππά επέβαλε ποινή 13 έτη και τρεις μήνες, στον Ηλία Παναγιώταρο 13 έτη και στον Γιώργο Γερμενή, ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών.

Στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο επιβλήθηκε ποινή δέκα ετών. Για όσους ήταν απλά μέλη και δεν είχαν ελαφρυντικό επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης έξι ετών με εξαίρεση τους Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Νίκο Κούζηλο, στους οποίους επιβλήθηκαν επτά έτη. Για τους βουλευτές που είχαν ελαφρυντικά επιβλήθηκε σε δύο άτομα πενταετής κάθειρξη, σε ένα άτομο πενταετής και έξι μήνες και σε ένα ακόμη άτομο εξαετής κάθειρξη.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε, επίσης, την ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πρόσθετη ποινή 14 ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. Οι συνεργοί καταδικάστηκαν από έξι έως επτά χρόνια κάθειρξη και πρόσθετες ποινές πέντε ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

 

Οι δύο κυρίες που έβαλαν τη σφραγίδα τους στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Οι δύο κυρίες που έβαλαν τη σφραγίδα τους στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Τι σηματοδοτούν οι βαριές ποινές για την ηγετική ομάδα

Η ιστορική απόφαση για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής είναι πλέον γεγονός. Για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταδικάστηκε πολιτικός φορέας με ναζιστικού τύπου χαρακτηριστικά, ως εγκληματική οργάνωση και στον ηγετικό πυρήνα της Χ.Α. επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 13 χρόνων.

Η ποινή που επέβαλε το Δικαστήριο στον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και στα λοιπά επώνυμα πολιτικά στελέχη της ΧΑ (Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά και λοιπούς) ανοίγει τον δρόμο για κάποιους ή για όλους της ηγετικής ομάδας να οδηγηθούν στη φυλακή, αν δεν μπορέσουν να πείσουν το δικαστήριο και να πάρουν αναστολή στην έκτιση της ποινής τους.

Για τον μόνο από την ηγετική πολιτική ομάδα της Χ.Α., που το Δικαστήριο επιφύλαξε μικρότερη ποινή ήταν ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων.

Ποινές επτά ή έξι χρόνων επέβαλε το δικαστήριο στους πρώην βουλευτές της Χ.Α., που δεν κατόρθωσαν να πάρουν ελαφρυντικό, ενώ για εκείνους που πήραν ελαφρυντικό (Μπούκουρας, Αλεξόπουλος, Μίχος και Αρβανίτης) το δικαστήριο επέβαλε ποινές πέντε ετών.

 

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Βαριές ποινές για τα εγκλήματα της Χ.Α.

Βαριές ήταν οι ποινές που επέβαλε το Δικαστήριο για όσους μετείχαν στα εγκλήματα της Χ.Α., με πρώτο τον Γιώργο Ρουπακιά που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και σε άλλα δέκα χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Βαριές ποινές κάθειρξης οκτώ χρόνων επέβαλε το δικαστήριο σε πολλούς από τους συνεργούς στο στυγερό έγκλημα του Παύλου Φύσσα στους οποίους επίσης επέβαλε ποινή και πέντε χρόνια για εγκληματική οργάνωση.

Το ίδιο αυστηρές ποινές επιβλήθηκαν και για τη βίαιη επίθεση σε αιγύπτιους ψαράδες (οκτώ χρόνια), ενώ σε μικρότερες ποινές καταδικάστηκαν άλλοι κατηγορούμενοι που μετείχαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο στις εγκληματικές πράξεις της Χ.Α.

Μετά την έκδοση της απόφασης για τις ποινές, το δικαστήριο θα εισέλθει στη δύσκολη φάση για το ποιοι θα πάνε φυλακή και ποιοι θα πάρουν αναστολή, διαδικασία που θα κρατήσει τουλάχιστον δύο ημέρες.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει