ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: “Ανάσα” για τους αποσταγματοποιούς

423

Λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε τελικά για τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε ένα καθεστώς «άτυπης ομηρείας».

Υπενθυμίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, ο «πόλεμος» της παραδοσιακής τσικουδιάς ήταν πολύ μεγάλος, με τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς να κατηγορούνται για «αθέμιτο ανταγωνισμό», αλλά και να κινδυνεύουν με μια επιβολή φορολογίας της τάξεως των 6 ευρώ ανά λίτρο τσικουδιάς.

Μετά από τεράστιες προσπάθειες και παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους των αποσταγματοποιών, τοπικούς βουλευτές, εκπροσώπους κομμάτων, αλλά και Υπουργούς, καμία λύση δεν φαίνονταν πως μπορούσε να δοθεί, με τους αποσταγματοποιούς να δηλώνουν πως είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ότι το επάγγελμα τους θα χαθεί μέσα στο χρόνο.

Ευτυχώς όμως, αυτό που δεν μπόρεσε να γίνει σε επίπεδο Ελλάδας, έγινε τελικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την απόφαση του ECOFIN να εκδίδεται και να δίνει σημαντική «ανάσα» στους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς.

Το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνώρισε τελικά το ρόλο των παραδοσιακών αποσταγματοποιών και τους προσαρτίζει σε μια ειδική κατηγορία επαγγελματιών που εργάζονται και δραστηριοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, με αντίστοιχο αντικείμενο ο καθένας, αλλά στο σύνολο τους με τελικό προϊόν, ένα αλκοολούχο προϊόν απόσταξης.

Με βάση το νέο πλαίσιο, οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί θα αναγκάζονται να πληρώνουν φορολογία για κάθε λίτρο τσικουδιάς ή τσίπουρου που θα αποστάζουν, η οποία ωστόσο θα περιορίζεται στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο + ΦΠΑ. Η εξέλιξη ασφαλώς και διαφοροποιεί προς τα πάνω την σημερινή φορολόγηση, ωστόσο θεωρείται θετική, κατ’ αρχάς γιατί η συγκεκριμένη φορολογία θεωρείται «λογική», αλλά κάτα κύριο λόγο διότι με αυτή την απόφαση του Συμβουλίου, ο κλάδος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών αποκτά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μια υπόσταση.

Την ίδια στιγμή, με τον τρόπο που θα υπολογίζεται η φορολογία, υπάρχουν δυνατότητες για αύξηση της παραγόμενης ποσότητας, οπότε η αύξηση της φορολογίας ισοσκελίζεται τρόπον τινά με μια σειρά από νομικές δυνατότητες που δίνονται.

Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2022, ενώ μέχρι τότε παραμένει σε εφαρμογή το ισχύον νομικό πλαίσιο.

«Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωσης μας αναγνωρίζει ως οντότητα και ως κλάδο, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι σήμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών Τάσος Βρέντζος για να προσθέσει:

«Είναι μια απόφαση, που σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλες διατάξεις που περιλαμβάνει, εκτιμούμε ότι τουλάχιστον βάζει τέλος σε έναν αγώνα επιβίωσης και απόδειξης πραγμάτων που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει