ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ: Επιφυλάξεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

176

Προβληματισμένοι ως προς την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εμφανίζονται διευθυντές σχολείων του Ηρακλείου. Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν στο 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου. Η ομάδα των διευθυντών σε υπόμνημά της τονίζει: «Εμείς οι Διευθύντριες και οι Διευθυντές σχολείων του Νομού Ηρακλείου εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και τη μεγάλη μας ανησυχία για το εάν μπορεί να υπάρξει πραγματική δυνατότητα ή όχι παροχής ουσιαστικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προς τους μαθητές μας σε περιπτώσεις έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος.

Σε μια τέτοια περίπτωση, επειδή αμφιβάλλουμε πάρα πολύ για το πώς μπορεί να λειτουργήσουν τα σχολεία μας ως συντεταγμένες σχολικές μονάδες, θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες λόγοι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγικοί μάς αποτρέπουν, δυστυχώς οικτρά, από το να υποστηρίξουμε με επιτυχία τη βασική αρχή του σκοπού της Παιδείας, όπως ρητώς δηλώνεται στο διαθεματικό πλαίσιο σπουδών, που δεν είναι τίποτε άλλο από την παροχή ίσων ευκαιριών μόρφωσης προς όλους.

Τα διαφορετικά και επί μέρους προβλήματα του μαθητικού δυναμικού κάθε σχολείου (ιδιαίτερα των πιο απομακρυσμένων περιοχών), οι έκδηλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, η συχνή αδυναμία πρόσβασης των νοικοκυριών στην ψηφιακή τεχνολογία και στο διαδίκτυο, όλα αυτά φοβόμαστε ότι τελικά θα μετατρέψουν το μορφωτικό αγαθό σε μία υπόθεση για τους λιγότερους, υπόθεση με την οποία κανενός από εμάς η συνείδηση δεν μπορεί να συμβιβαστεί.

Θεωρούμε ότι λύσεις μπορούν να υπάρξουν και προς τούτο ζητάμε ακρόαση από τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, ώστε με αίσθημα ευθύνης και αγάπης προς τα παιδιά μας να του καταθέσουμε τις ειλικρινείς μας προτάσεις».

Την περασμένη Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, τριμελής επιτροπή από την ομάδα επισκέφθηκε στο γραφείο του τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Καρτσωνάκη και του επέδωσε το υπόμνημα. Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα περίπου και έγινε σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα, παρευρίσκετο και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Καραγιαννίδης.

Ο περιφερειακός διευθυντής ενημερώθηκε για τα προβλήματα των σχολείων και αντιμετώπισε θετικά την πρωτοβουλία για τη σύνταξη κοινού υπομνήματος. Η επιτροπή τού μετέφερε την ασφυκτική χρονική πίεση που δέχονται οι διευθυντές των σχολείων, αφού τούς ζητείται επιτακτικά η αποστολή στοιχείων για την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης.

Ο περιφερειακός διευθυντής δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το υπόμνημα στο Υπουργείο, με την ηγεσία του οποίου (υπουργό, υφυπουργό, Γενική γραμματέα) βρίσκεται, όπως είπε, σε συχνή και σταθερή επικοινωνία. Τόνισε ότι ο ίδιος και οι διευθυντές βρίσκονται στην ίδια πλευρά.

Τόσο ο περιφερειακός διευθυντής, όσο και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας δήλωσαν ότι είναι κοντά στις διευθύνσεις των σχολείων και ότι λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ανησυχίες, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η εκπαιδευτική κοινότητα σε συνθήκες πανδημίας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει