Έφτιαξαν μάσκες με αντιβακτηριδιακή επίστρωση στο ΙΤΕ

577

Μάσκες προσώπου με αντιβακτηριδιακή επίστρωση κατασκευάζει η εταιρεία PCN Materials IKE, τεχνοβλαστός του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που ιδρύθηκε πρόσφατα με χρηματοδότηση από το European Investment Fund μέσω του VC “Big Pi”.

Η εταιρεία προχώρησε σε δωρεά 500 μασκών προσώπου με αντιβακτηριδιακή επίστρωση με σκοπό την προστασία των ερευνητών και διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος. Τις μάσκες θα παραδώσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και ερευνητής του ΙΤΕ καθ. Γιώργος Κυριακίδης, στον πρόεδρο του Ιδρύματος, καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη  την ερχόμενη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στη 1 το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στις Βούτες.

Πρόκειται για την πρώτη μάσκα στην Ελλάδα που έχει αυτές τις ιδιότητες, όπως εξακριβώθηκε από ελέγχους στην χώρα μας και το εξωτερικό, όπως αναφέρει στην «Π» ο κ. Κυριακίδης.

Οι κ.κ. Μπίνας και Κυριακίδης
Οι κ.κ. Μπίνας και Κυριακίδης

Η επίστρωση με αντιβακτηριδιακή προστασία αποτελεί εθνική πρωτοπορία με σκοπό την προστασία της Δημόσιας υγείας και των πολιτών. Αξιοποιεί την τελευταία καινοτομία της νεοσύστατης εταιρεία, η οποία διαθέτει τέσσερις πατέντες στο αντικείμενο της φωτοκαταλυτικής αποδόμησης ρύπων της ατμόσφαιρας και καταπολέμησης παθογόνων. Η αντιβακτηριδιακή δράση έχει πιστοποιηθεί από μελέτες Ιδρυμάτων και φορέων του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού και είναι αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας.

Η εταιρεία σκοπεύει σύντομα να διαθέσει στην αγορά αρκετό αριθμό από βαμβακερές μάσκες προσώπου με αντιβακτηριδιακή προστασία σε προσιτή τιμή, συμβάλλοντας στην κοινή προσπάθεια για μείωση της κυκλοφορίας αερόβιων παθογόνων κυρίως σε κλειστούς χώρους και χώρους με αυξημένο φορτίο, όπως νοσοκομεία και δομές προστασίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η εταιρεία PCN Materials IKE αναπτύχθηκε από τους Ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ, Καθ. Γιώργο Κυριακίδη και Δρ. Βασίλη Μπίνα.

Αντικείμενο της εταιρεία είναι η παραγωγή καινοτόμων φωτοκαταλυτικών υλικών που έχουν την ιδιότητα, με την βοήθεια ορατού φωτός, να αποδομούν αέριους ρύπους, να καταπολεμούν βακτήρια και να καταστρέφουν ιούς, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα. Παράγονται υπό μορφή σκόνης, και χρησιμοποιούνται αναμειγνυόμενα με διάφορα είδη ανόργανων και οργανικών υλικών (χρώματα, επιχρίσματα) για να καλύψουν επιφάνειες από γυαλί, σοβά, τσιμέντο, γυψοσανίδα, ξύλο ή μέταλλο, συμβάλλοντας στον καθαρισμό και απολύμανση κυρίως κλειστών χώρων όπως νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, βιολογικοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, κ.ά.

Η δράση τους είναι μακροχρόνια και αποτελεσματική στην καταπολέμηση ασθενειών που σχετίζονται με το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα. Εξαιρετικά αποτελεσματική έχει αποδειχθεί η δράση τους στην αποδόμηση παθογόνων μικροοργανισμών όπως Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus), Κλεμπσιέλλα της Πνευμονίας (Klebsiella Pneumonia), Escherichia Coli (E-Coli) και MS2 Bacteriophage σε υγρά απόβλητα, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση ενδο-νοσοκομειακών  λοιμώξεων και τον καθαρισμό υγρών αποβλήτων.

Τα πρωτοποριακά αυτά υλικά είναι απολύτως ασφαλή για τον άνθρωπο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εσωτερικούς χώρους, σε αντίθεση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες, οι οποίες βασίζονται σε υλικά που ενεργοποιούνται με την υπεριώδη ακτινοβολία, και επομένως είναι κατάλληλα μόνο για εξωτερικούς χώρους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει