Η ΕΚΑΜ Κρήτης και τα δάκρυα συγκίνησης

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 23 ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΤΗΣ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

335

Η ΕΚΑΜ Κρήτης, η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα Κρήτης, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός. Χρειάστηκε, όπως έχει γράψει η «Π», να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια ώστε η υπηρεσία (που μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ως ΟΕΑ) να αποκτήσει θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και φυσικά θεσμική «θωράκιση», ως απολύτως ισάξια σε όλα τα επίπεδα με τη «μητέρα» υπηρεσία της Αθήνας, στην οποία υπάγεται.

Αυτό σημαίνει ότι στο εξής το Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Μονάδας Κρήτης θα έχει πάγια δομή και διάρθρωση απόλυτα οριοθετημένη με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο λειτουργίας, εξοπλισμού, εκπαίδευσης.

Η ίδρυση και λειτουργία της ΕΚΑΜ Κρήτης ήταν μία επίπονη διαδικασία που πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέχρι επιτέλους να βρει τον δρόμο της και συγκεκριμένα πρόσωπα να καταφέρουν, αξιοποιώντας τις συγκυρίες,  να αντικρούσουν ισχυρές παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και με επιχειρήματα να «εξουδετερώσουν»  τακτικές και σκοπιμότητες που μπλόκαραν όλα αυτά τα χρόνια το εγχείρημα.

Πολλές φορές είχε συζητηθεί, είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες, αλλά έμεναν στη μέση εξαιτίας εσωτερικών αντιδράσεων.

Αυτή τη φορά και παρά τα δημοσιεύματα που επιχειρούσαν να προσδώσουν στο όλο θέμα «τοπικιστικό και ρουσφετολογικό χαρακτήρα» λόγω της κρητικής καταγωγής του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, Μιχάλη Καραμαλάκη, η πολεμική που αναπτύχθηκε, δεν βρήκε αντίκρισμα.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2020 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και προχθές, στη διάρκεια μιας λιτής τελετής στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, έγινε η απονομή των πιστοποιητικών σπουδών στους 23 επιτυχόντες αστυνομικούς, οι οποίοι στελεχώνουν το νεοσύστατο Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης.

Πρόκειται για ένα Αξιωματικό, τρεις Ανθυπαστυνόμους και 19 κατώτερους αστυνομικούς, οι οποίοι τερμάτισαν με επιτυχία το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης και Επιλογής, μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία που διήρκησε περίπου τρεις μήνες.

Για τα στελέχη της ΕΚΑΜ Κρήτης (η συντριπτική πλειοψηφία υπηρετούσε στην ΟΕΑ) το κλίμα ήταν φορτισμένο συναισθηματικά, ενώ ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος Νίκος Σπυριδάκης, ο οποίος υπήρξε διοικητής της Ομάδας Ειδικών Αποστολών από συστάσεως της υπηρεσίας το 2008 (μέχρι και το 2017) και ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων μαζί με τα στελέχη του.

Είναι ευρύτατα γνωστό ότι οι σχέσεις που έχουν δομηθεί μεταξύ τους διαπνέονται από βαθύτατα συναισθήματα αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί είναι εκείνοι που τους αποκαλούν «οικογένεια». Γι’ αυτό και τα δάκρυα δεν έλειψαν από την εκδήλωση του Σαββάτου. Μέσα σε λίγα λεπτά πέρασαν από μπροστά τους απίστευτες καταστάσεις ετών, γεμάτες από εντάσεις, αδρεναλίνη, πικρίες, απογοητεύσεις, δυσκολίες αλλά και χαρές.

Ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια τους επιχειρήσεις που κινήθηκαν στην κόψη του ξυραφιού, επιχειρήσεις στις οποίες κρατούσαν την ανάσα τους και επικοινωνούσαν μόνο με το βλέμμα, επιχειρήσεις που κινδύνευσαν να τιναχθούν στον αέρα, επιχειρήσεις που απειλήθηκε ακόμα και η δική τους σωματική ακεραιότητα. Κράτησαν όμως πάντα γερά…

Το γεγονός ότι διοικητής της ΕΚΑΜ Κρήτης παραμένει ο επικεφαλής της ΟΕΑ, Μηνάς Μπραουδάκης αποτελεί εγγύηση για την υποδειγματική  λειτουργία της νεοσύστατης μονάδας.

Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος παρά τη σημαντική προϋπηρεσία στην ΕΚΑΜ Αθήνας και την επιχειρησιακή του δεινότητα, είναι σεμνός και ταπεινός.

Στην εκδήλωση του Σαββάτου παρόντες ήταν επίσης ο  Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, Υποστράτηγος Γεώργιος Παππάς αλλά και ο Διευθυντής της ΕΚΑΜ Αθήνας, Πέτρος Τζεφεράκος.

 

ΕΚΑΜ Κρήτης
Στην ουσία η ΕΚΑΜ Κρήτης είναι η πρώην Ο.Ε.Α.

Καραμαλάκης: Επιβεβλημένη η ίδρυση Τμήματος ΕΚΑΜ Κρήτης

Σε χαιρετισμό που απεύθυνε διαδικτυακά  ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο οποίος έδωσε σάρκα και οστά στην ΕΚΑΜ Κρήτης, τόνισε μεταξύ άλλων:

«…Η ίδρυση του Τμήματος Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης πλέον χαρακτηρίζεται εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη, ως η υλοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος, την αναγκαιότητα του οποίου πίστευα και πιστεύω, καθώς θα ενδυναμώσει και θα προωθήσει μια συγκροτημένη διοικητικά οργάνωση και λειτουργία της υφιστάμενης μονάδας, ενώ στρατηγικά και επιχειρησιακά θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις αρμοδιότητες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας με δυνατότητες άμεσης, αποφασιστικής και αποτελεσματικής επεμβατικότητας προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας της Κρήτης.

Έτσι, καθώς πάγια μέριμνά μου είναι ο εκσυγχρονισμός και η ανανέωση του εξοπλισμού των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας με προτεραιότητα στις ειδικές υπηρεσίες, προς την κατεύθυνση αυτή θεωρώ επιβεβλημένη τη διατήρηση του αξιόμαχου της Υπηρεσίας σας επιδιώκοντας, κατ’ αναλογία με τις υπόλοιπες μονάδες της ΕΚΑΜ, την ενίσχυσή σας με σύγχρονο δυναμικό εξοπλισμό, ο οποίος θα σας καταστήσει ανταγωνιστικούς και αποτελεσματικούς ως προς τις ειδικές παρεχόμενες υπηρεσίες σας, ενώ παράλληλα θα σας παρέχει ατομική προστασία κατά την επιτέλεση του ιδιαιτέρως επικίνδυνου έργου σας…».

Από την πλευρά του ο  Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Αντώνιος Ρουτζάκης επεσήμανε:

«…οι αστυνομικές Υπηρεσίες της Κρήτης ενισχύονται ακόμη περισσότερο με αστυνομικούς που ανήκουν στο δυναμικό των Ειδικών Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και να αναχαιτίσουν την οποιαδήποτε απειλή ακραίων εκδηλώσεων εγκληματικότητας, όπως και να διαχειριστούν την οποιαδήποτε επιχείρηση υψηλότατων υπηρεσιακών απαιτήσεων…».

Εμφανώς συγκινημένος ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος Νίκος Σπυριδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό του:

«Ευχαριστώ την Ηγεσία και ιδιαίτερα τον κ. Αρχηγό, που γνώριζε, ήξερε, θέλησε και αποφάσισε να γίνει αυτό το Σχολείο… Ευχαριστώ τον κ. Γενικό Κρήτης για το ενδιαφέρον και τη βοήθειά του…

Ευχαριστώ επίσης το Διοικητή της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων, το Διοικητή της Ε.Κ.Α.Μ. και τους εκπαιδευτές, που αγκάλιασαν κατανόησαν και υποστήριξαν αυτό το εγχείρημα… Τέλος, θέλω να συγχαρώ τα παιδιά που αποφοίτησαν από το Σχολείο της Ε.Κ.Α.Μ. Θα αποτελέσουν μια μαγιά για την συνέχεια, μια βάση για αυτή την Υπηρεσία.

Έχουν την πείρα, τη γνώση, είναι άξιοι, είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε στιγμή τους χρειαστεί η Υπηρεσία…».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει