Κλήρος και λαός προσεύχονται για την υγεία του Ειρηναίου

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

481

Βαρύ το κλίμα  στην Αρχιεπισκοπή. Υπάρχει μεγάλη αγωνία για την εξέλιξη της υγείας του Σεβασμιότατου κ. κ. Ειρηναίου, ο οποίος ναι μεν είναι σταθερός αιμοδυναμικά, όμως η αναπνευστική του λειτουργία εξακολουθεί να υποστηρίζεται μηχανικά.

Αρκετοί πιστοί προσήλθαν και χθες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά για να ανάψουν ένα κεράκι για τον Αρχιεπίσκοπό μας, ενώ τα τηλέφωνα της Αρχιεπισκοπής δεν σταματούν να χτυπάνε. Όλοι θέλουν να μάθουν πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του και προσεύχονται για το καλύτερο. Ανάμεσα σε εκείνους που ήδη επικοινώνησαν για να μάθουν νέα για την υγεία του και να ευχηθούν ταχεία ανάρρωση είναι και ο Μακαριότατος Αθηνών.

Η σοβαρή περιπέτεια υγείας του Σεβασμιότατου  Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο οποίος παραμένει διασωληνώμενος σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αναπόφευκτα δρομολογεί εξελίξεις στην Εκκλησία της Κρήτης.

Παρά την πνευματική διαύγεια και το γεγονός  ότι παραμένει ακούραστος εργάτης στην υπηρεσία του Θεού και των ανθρώπων, ο Άγιος Κρήτης βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία και αυτό δυσκολεύει την άσκηση μιας τόσο απαιτητικής διοίκησης.

Ναι μεν υπάρχει Βοηθός Επισκόπου-στα μέσα Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογή του Θεοφιλέστατου Προδρόμου-όμως εντείνονται οι φωνές εκείνες που πιστεύουν ότι έφθασε η ώρα ο Σεβασμιότατος κ. κ. Ειρηναίος να παραδώσει την σκυτάλη της διοίκησης.

Και μόνο η δημόσια αναφορά μιας τέτοιας συζήτησης περί των διαδικασιών διαδοχής μπορεί να θεωρηθεί από πολλούς ως ασέβεια και προσβολή στο πρόσωπο του ιδιαιτέρως αγαπητού Ποιμενάρχη της Κρήτης, ο οποίος δίνει τη μεγαλύτερη μάχη για τη ζωή του.

Κλήρος και λαός προσεύχονται να βγει νικητής από αυτή την κρίσιμη δοκιμασία καθώς στα 14 χρόνια που βρίσκεται στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο μόνο καλό έχει προσφέρει. Αναμφίβολα είναι ένας Ιεράρχης πλήρως αφοσιωμένος στο Θεό, αγαπά τον άνθρωπο, αγαπά την Εκκλησία, τον χαρακτηρίζει η πραότητα, η συναίνεση, η ενότητα. Πάντα σεμνός και ταπεινός.

Όμως στην πραγματικότητα οι διαδικασίες αυτές έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο πολύ πριν την εσπευσμένη εισαγωγή του στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Εδώ και καιρό υπάρχει σε εξέλιξη όλη αυτή η συζήτηση προετοιμασίας για τη διαδοχή υπό το πρίσμα οικειοθελούς απόσυρσης του αγαπητού Αρχιεπισκόπου Κρήτης λόγω γήρατος.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Βερνιδάκης, ανέφερε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ευδιάθετος, χαμογελαστός, ευγενικός και γλυκύτατος όπως πάντα. Το μόνο θέμα που παρουσίαζε ήταν ότι δεν είχε όρεξη να φάει ή να πιει. Όμως δεν υπήρχε ιδιαίτερη ανησυχία καθώς όλες οι τιμές των εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί προ ημερών ήταν φυσιολογικές.

Όταν χρειάστηκε να διακομιστεί στο ΠΑΓΝΗ, παρουσίασε εφίδρωση και δύσπνοια. Οι γιατροί που τον παρέλαβαν ανέφεραν ότι με βάση τις τιμές διοξειδίου του άνθρακα (ήταν εξαιρετικά αυξημένες) θα έπρεπε να είχε πέσει σε κώμα, όμως εκείνος είχε κανονικά τις αισθήσεις του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 87 χρόνια στα Μυξόρρουμα Ρεθύμνου, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, έχει αποδείξει ότι διαθέτει γερή κράση και ισχυρή πίστη.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις περί διαδοχής, όσο άκομψο και αν θεωρείται το συγκεκριμένο ζήτημα στην παρούσα φάση, είναι ένα θέμα που μοιραία επανέρχεται στο προσκήνιο.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης θα είναι εκείνη που θα καταρτίσει το τριπρόσωπο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα κληθεί να επιλέξει έναν από τους τρεις Ιεράρχες ως Αρχιεπίσκοπο.

Πολλά μπορούν να γραφτούν για το παρασκήνιο, τις υποψηφιότητες, τα φαβορί, τους συσχετισμούς με το Φανάρι και την οικογένεια του πρωθυπουργού, όμως αυτά πράγματι δεν είναι της παρούσης. Αυτά όλα μπορούν να αναλυθούν σε δεύτερη φάση και αφού ο Σεβασμιότατος πάρει εξιτήριο με το καλό.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει