Τα τρία αντίδοτα της ανθρώπινης νοσηρότητας

143

Έκπληκτη και ανήσυχη, βρέθηκε,  η κοινή γνώμη του νομού μας,  πρίν κάποια χρόνια, μετά από   την δημοσιοποίηση των στοιχείων   που προέκυψαν  ως   πορίσματα μιας επιστημονικής επιδημιολογικής μελέτης,της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε  ένα ημιορεινό χωριό, στο οποίο είχαν παρατηρηθεί αλλεπάλληλοι θάνατοι, τα τελευταία χρόνια, από διάφορες μορφές της επάρατης νόσου, καθώς και  ταυτόχρονη νοσηρότητα, με σοβαρές ασθένειες, νευρολογικές-αιματολογικές  κ.α. μελών της ίδιας οικογένειας.

Το βασικό συμπέρασμα της επίμαχης αυτής μελέτης είναι για την δυσμενή αυτή εξέλιξη  ότι ενοχοποιείται η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων  στις παρακείμενες των οικιών των ασθενών, καλλιέργειες, αμπελώνων, κά.

Όμως παρόμοια  πορίσματα, όπως  της παραπάνω μελέτης, δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά.

Ο κώδωνας του κινδύνου είχε σημάνει από τον Φεβρουάριο του 2006, αλλά όπως γίνεται συνήθως “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”…

-Υπήρξαν, τότε, καταγγελίες κατοίκων, ενός άλλου  χωριού, σε μακρινή, σχετκά απόσταση από το άλλο, σύμφωνα με τις οποίες μεγάλος αριθμός κατοίκων νόσησε τα τελευταία χρόνια με σοβαρές ασθένειες και  παρατηρήθηκαν αθρόοι θάνατοι, νέων κυρίως ανθρώπων, την τελευταία διετία.

-Με αφορμή αυτές τις  καταγγελίες, η  τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, χρηματοδότησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με ευθύνη του οποίου εκπονήθηκε  επιστημονική επιδημιολογική μελέτη, σε 24 οικισμούς στα Νότια του Νομού Ηρακλείου (των οποίων οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με θερμοκηπιακές καλλιέργειες), καθώς και, για λόγους σύγκρισης,ένα ορεινό χωριό του γειτονικού νομού, όπου δεν υπάρχουν σοβαρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καθώς κυριαρχεί  η κτηνοτροφία.

-Στην έρευνα αυτή, βοήθησε τότε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο διέθεσε στη μελετητική ομάδα του κ. Καφάτου, τη διενέργεια των απαιτούμενων ιατρικών (αιματολογικών και λοιπών) εξετάσεων, το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας Βιάννου, Χάρακα, Μοιρών, οι Δήμοι της περιοχής, καθώς και την ομάδα του καθηγητή τοξικολογίας κ.Αριστείδη Τσατσάκη

– Κατά την παρουσίαση της μελέτης αυτής ο κ. Καφάτος τόνισε ότι  η έρευνα περιλάμβανε δύο σκέλη: α) την ιατρική εξέταση του πληθυσμού και β) τη μελέτη (μετρήσεις) των πιστοποιητικών θανάτου για τα τελευταία 50 χρόνια, σε 24 χωριά. Έτσι, σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, παρουσιάσθηκε αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου σε υπερτριπλάσιο ποσοστό στο πρώτο χωριό.

–  Στο ορεινό δε χωριό το ποσοστό σχεδόν τετραπλασιάστηκε, παρά το ότι  βρίσκεται στο μέσο όρο αύξησης σε Πανελλήνιο επίπεδο.

Ο κ .ΚΑΦΑΤΟΣ απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων  της επάρατης νόσου, για μεν τα πεδινά  χωριά σε πολλές αιτίες και  κυρίως στον τρόπο διατροφής, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, στη χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων, και λιπασμάτων το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, οινοπνευματωδών ποτών κ.α.

-Για δε το ορεινό χωριό, όπου  δεν χρησιμοποιούνται σε τέτοια έκταση φυτοφάρμακα και λιπάσματα, απέδωσε τον τετραπλασιασμό των κρουσμάτων καρκίνου σε άλλους λόγους όπως είναι:

α)  Στην ύπαρξη εκτεταμένου δικτύου αγροτικών δρόμων, μέχρι και την κορυφή των βουνών, στην οποία φθάνουν οι κτηνοτρόφοι μας με αυτοκίνητα 4Χ4, άρα δεν περπατάει πια κανείς.

β) Στο ότι τις πιο σκληρές πια εργασίες εκτελούν αλλοδαποί εργάτες.

γ) Στην μεγάλη κατανάλωση οφτού  κρέατος, του οποίου  η καρβουνιασμένη επιφάνεια είναι καρκινογόνος (αρωματικοί υδρογονάνθρακες)

(Σε παρατήρηση μας, ότι με αυτή  του την αποκάλυψη ενοχοποιείται  ένα από τα πιο νόστιμα Κρητικά εδέσματα, ο κ. Καφάτος τόνισε ότι μπορούμε άφοβα να τρώμε οφτό κρέας, αρκεί να του ρίχνουμε λεμόνι, καθόσον το κιτρικό οξύ  εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες μετατρέποντας τις σε διοξείδιο του άνθρακος και  νερό…)

δ) Επίσης στο μανιώδες αρειμάνιο κάπνισμα  και στην υπερκατανάλωση  λιπαρών ουσιών.

Ο παρακάτω πίνακας δίνει ανάγλυφα  την δραματική μεταβολή των δεικτών θνησιμότητας(SMR), ανά 100.000 κατοίκους, τις εικοσαετίες 1950-1970 και 1980-2000.

Περιοχές              1950-1970      /    1980-2000

άτομα ανά    100.000 πληθ.    /   άτομα  ανά 100.000 πληθ.

Πεδινό  χωριό 1 47,7        147,8

Πεδινό χωριό 2  92,3        135,0

Ορεινό χωριό     61,6        218,4

Πανελλήνιος

μέσος όρος         98,8        218,7

-Απαιτείται λοιπόν την αγροτική ανάπτυξη (συμβουλές στους αγρότες) να την καθορίζουν επιστήμονες γεωπόνοι, σύμβουλοι του αγρότη και όχι οι έμποροι λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, όπως γίνεται σήμερα, οι οποίοι και δικαιολογημένα επιδιώκουν να πουλούν  όλο και μεγαλύτερες ποσότητες από τα προϊόντα τους.

Είναι σαν να ασκούν  την Ιατρική  οι Φαρμακοποιοί…

-Με αυτό τον τρόπο θα εκλογικευθεί η χρήση  των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων  που είναι περίπου  ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα   να γίνεται σπατάλη, αύξηση της τιμής παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, που τα καθιστά μη ανταγωνιστικά και επικίνδυνη, για την υγεία των αγροτών μας, αλλά και των καταναλωτών, ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ο κ. Καφάτος τόνισε  ακόμη ιδιαίτερα ότι, οι κίνδυνοι αυξάνονται και γι’ αυτό επιβάλλεται να επιστρέψομε στον παραδοσιακό τρόπο Κρητικής Διατροφής και στη σωματική άσκηση ή και το  περπάτημα.

-Άρα τρία είναι τα αντίδοτα κατά της ανθρώπινης νοσηρότητας:

  1. Η Κρητική Διατροφή με βάση το ελαιόλαδο.
  2. Εξορθολογισμός  της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και
  3. Σωματική άσκηση.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει