Επιστολή Στουρνάρα στις τράπεζες για τις ενστάσεις τους στο νέο πτωχευτικό νόμο

153

Παίρνοντας αποστάσεις από τις θέσεις των τραπεζών για τις εκτιμώμενες επιπτώσεις του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως αυτές ποσοτικοποιούνται στη μελέτη της Deloitte, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας συνιστά στις τράπεζες να αναμένουν την τροποποιημένη εκδοχή του νέου νομοσχεδίου που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση και τις διαβεβαιώνει ότι η ΤτΕ θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στις σχετικές διαβουλεύσεις με στόχο την αρτιότερη κατάρτιση των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Με επιστολή του που απευθύνεται στον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Χαντζηνικολάου, και φέρει ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2020, ο διοικητής της ΤτΕ απαντά στην επιστολή της ΕΕΤ της 18ης Σεπτεμβρίου, με την οποία οι τράπεζες εξέφραζαν τις ενστάσεις τους έναντι του επικείμενου νέου νόμου, φοβούμενες ότι ανοίγει “παράθυρο” για εκ νέου καταστρατήγηση της κουλτούρας πληρωμών.

Στην επιστολή αυτή, οι τράπεζες επικαλούνταν στοιχεία έρευνας που εκπόνησε η Deloitte και τα οποία κάνουν λόγο για νέα κόκκινα δάνεια της τάξεως των 10 δισ. ευρώ εξαιτίας του νέου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών και την πτώχευση.

Στην απαντητική επιστολή του, ο διοικητής της ΤτΕ αμφισβητεί το συμπέρασμα της Deloitte, καθώς, όπως αναφέρει, δεν διαχωρίζει πόσα από τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που προβλέπει με το δυσμενές της σενάριο θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας και πόσα αποκλειστικά από τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα για το ποιοι “ευαίσθητοι” οφειλέτες θα συνέχιζαν να εξυπηρετούν το δάνειό τους αν δεν μπορούσαν να προσφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει στις τράπεζες ότι πολλά από αυτά που επικαλούνται και αποτελούν παραδοχές στην έρευνα της Deloitte στηρίζονται σε παλαιότερα δεδομένα του νομοσχεδίου που πλέον έχουν βελτιωθεί και συζητηθεί με τους Θεσμούς.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει