Υπέρ της Τουρκίας οι… καθυστερήσεις στη σύνοδο των ΥΠ.ΕΞ.

Γι’ αυτό και η Κύπρος μπλόκαρε τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

118

Καμία απόφαση δεν ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ούτε όσον αφορά την Τουρκία ούτε για τη Λευκορωσία, καθώς όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, οι αποφάσεις όσον αφορά τη Λευκορωσία θα πρέπει να ληφθούν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Όσον αφορά την Τουρκία, είπε ότι «είναι λυπηρές οι τουρκικές εξορύξεις», αλλά οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Άγκυρα θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο ενδεχόμενο κυρώσεων, πράγμα που ζητά μετ’ επιτάσεως η Κύπρος, ενώ και η Ελλάδα έχει πει ότι πρέπει να επιβληθούν αν συνεχιστεί η παράνομη τουρκική δραστηριότητα.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο, ότι «δεν ήταν στην ατζέντα η επιβολή κυρώσεων ούτε στην Τουρκία ούτε στη Λευκορωσία». Ειδικά για την Άγκυρα είπε ότι η σύνοδος κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου θα εξετάσει τις σχέσεις των δύο πλευρών και πιθανώς θα δώσει κατευθύνσεις για το τι θα γίνει.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. κατέστη σαφές ότι ήταν αδύνατο να επιβληθούν κυρώσεις στη Λευκορωσία, καθώς δεν υπήρξε ομοφωνία, διότι η Κύπρος, ενώ συμφωνεί με την επιβολή τους, θα δεχθεί να τις ψηφίσει μόνο όταν αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων και στην Τουρκία.

Έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, γιατί «κατηγορούμε την Κύπρο», που «έχει υποστεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» και «γίνονται εξορύξεις από την Τουρκία στην ΑΟΖ», ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική υποστήριξε ότι «κανείς δεν κατηγορεί την Κύπρο».

Είπε ότι έχουμε να κάνουμε «με ένα υψηλής έντασης πολιτικό πρόβλημα» στο οποίο θα πρέπει να δώσει λύση η σύνοδος κορυφής. Πρόσθεσε ότι «καταλαβαίνουμε την Κύπρο», αλλά «υπάρχουν σε εξέλιξη διάλογος και διαπραγματεύσεις» με την Τουρκία και «πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι τη σύνοδο» για να πάρουμε αποφάσεις.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με την Τουρκία γίνονται με την Ελλάδα ή για την Ελλάδα, την ώρα που στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται τα τουρκικά πλοία «Μπαρμπαρός» και «Γιαβούζ», με το πρώτο να κάνει έρευνες και το δεύτερο γεωτρήσεις.

Επίσης, η όποια διάθεση αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, και πάντα με το βλέμμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της Ε.Ε. στις 24-25 Σεπτεμβρίου, με την απομάκρυνση του Oruc Reis, αφορά την Ελλάδα και όχι

Ακάρ: «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»

Στο μεταξύ, η Άγκυρα δείχνει να τηρεί την ίδια στάση. Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι η Τουρκία «φυσικά θέλει την ειρήνη, τη σταθερότητα, τις διαπραγματεύσεις και τον διάλογο. Τα στηρίζουμε αυτά, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν απώλειες.

Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα, και τα δικά μας και των αδελφών μας Τουρκοκυπρίων».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι «η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί συνεχώς εκφράσεις όπως “παρενόχληση, εντάσεις, επιθέσεις”. Ποιες παρενοχλήσεις; Ποιες εντάσεις; Οι εργασίες μας είναι αποκλειστικά τεχνικές, επιστημονικές και είναι κάτι που κάνουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας, την οποία αναγγείλαμε το 2004. Έχουμε κάνει μελέτες και στο παρελθόν εκεί.

Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο». Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, σημερα Τρίτη θα γίνει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η πέμπτη «τεχνική» συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει