“Πρωταθλητές” στα αδήλωτα τετραγωνικά οι δήμοι Ηρακλείου και Χανίων

391

“Πρωταθλητές” στα αδήλωτα τετραγωνικά αναδεικνύονται πανελλαδικά οι δήμοι Ηρακλείου και Χανίων, λίγο πριν τον τερματισμό της τελικής προθεσμίας για την κατάθεση των αιτήσεων αποδεικνύεται καθώς ι στη λίστα των 30 δήμων όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα αδήλωτα τετραγωνικά.

Σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, τα τετραγωνικά που θα αποκαλυφθούν μέσα από την πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία, θα προσεγγίσουν τα 50 εκατ.

Δεδομένου ότι σε αυτές τις επιφάνειες, οι οποίες για πρώτη φορά θα αποκαλυφθούν στα αρχεία των Δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ, θα επιβληθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και τέλη ακίνητης περιουσίας από την 1/1/2020 και μετά, το ετήσιο έσοδο που θα προκύψει για τους Δήμους αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Είναι εντυπωσιακά τα στατιστικά ευρήματα από την επεξεργασία των αιτήσεων από όπου προκύπτει ότι στο δήμο Ηρακλείου αυξάνονται σε ποσοστό 43% τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα ενώ αντίστοιχα στο δήμο Χανίων αυξάνονται σε ποσοστό 40%. Αυτό μοιραία σημαίνει ότι θα ενισχυθεί η εισπραξιμότητα των δήμων με την επιβολή νέων τελών από τις μέχρι σήμερα αδήλωτες επιφάνειες.

Το ισχυρό κίνητρο που έχει ωθήσει περίπου 1,6 εκατ. ιδιοκτήτες να δηλώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους, είναι η διασφάλιση ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος του 2019. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται και από τα πρόστιμα αλλά και από τις προσαυξήσεις, οι οποίες φτάνουν ακόμη και στο 200% ειδικά για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.  Ειδικά μετά τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται αναζωπύρωση στο κύμα υποβολής αιτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι τελικώς θα ανταποκριθούν πάνω από δύο εκατ. ιδιοκτήτες.

Ανοικτή και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα, αλλά με πρόστιμα…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει