Μόλυνε άλλα 15 άτομα σε μια πτήση

565

Τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κοροναϊό στη διάρκεια μεγάλων πτήσεων αποκαλύπτει η περίπτωση μιας επιβάτιδας αεροσκάφους, που μόλυνε άλλα 15 άτομα εν πτήσει από το Λονδίνο προς το Βιετνάμ.

Όπως αποκαλύπτει έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η 27χρονη επιβάτιδα, που δεν κατονομάζεται, είχε προβλήματα πονόλαιμου πριν από τη δεκάωρη πτήση και μόλυνε με τον κοροναϊό 12 επιβάτες στη business class, δύο στην οικονομική θέση και ένα μέλος του πληρώματος (επί συνόλου 217 επιβαινόντων στο αεροσκάφος) τον περασμένο Μάρτιο.

«Καθόταν στη business class και συνέχιζε να αντιμετωπίζει πονόλαιμο και έβηχε σε ολόκληρη τη διάρκεια της πτήσης», ενώ λίγες ημέρες αργότερα η επιχειρηματίας διαγνώστηκε θετική στον κοροναϊό. Κι όλα αυτά την ώρα που οι θάνατοι από την επιδημία στις ΗΠΑ πλησιάζουν τις 200.000, ενώ έχουν μολυνθεί πάνω από 6,7 εκατομμύρια Αμερικανοί, εκ των οποίων σχεδόν 11.000 μέσα σε αεροσκάφη, όπως αναφέρει η Washington Post.

Η έκθεση του CDC επισημαίνει τον υπαρκτό κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό σε μεγάλης διάρκειας πτήσεις και της δημιουργίας συστάδων του SARS-CoV-2: «Ο πιθανότερος τρόπος διασποράς του κοροναϊού στη διάρκεια πτήσεων είναι με αερολύματα ή σταγονίδια από έναν φορέα, ιδιαίτερα από άτομα που βρίσκονται στη business class.

Ο κίνδυνος μετάδοσης του SARS-CoV-2 στη διάρκεια μεγάλων πτήσεων είναι υπαρκτός κι έχει το δυναμικό να δημιουργήσει σημαντικές συστάδες, ακόμη και σε ευρύχωρες χωροταξικές συνθήκες, όπως εκείνες στη business class, πολύ πέραν των αποστάσεων που συνήθως ορίζουν το συγχρωτισμό στα αεροσκάφη», επισημαίνει.

Και σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες στον ιστότοπο του CDC: «Στα αεροπορικά ταξίδια οι επιβάτες υποχρεούνται να περνούν κάποιο χρόνο στις ουρές για τους ελέγχους ασφαλείας και στα τερματικά αεροδρομίων, που μπορεί να τους φέρουν σε στενή επαφή με άλλα άτομα και επιφάνειες που αγγίζονται συχνά.

Οι περισσότεροι ιοί και άλλα μικρόβια δεν διασπείρονται εύκολα λόγω του τρόπου με τον οποίο κυκλοφορεί και φιλτράρεται ο αέρας στα αεροσκάφη. Ωστόσο, η τήρηση αποστάσεων είναι δύσκολη σε συνωστισμένες πτήσεις και ίσως αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από την Covid-19 αν υποχρεούται κάποιος να καθίσει, ενίοτε επί ώρες, σε απόσταση δύο μέτρων από άλλα άτομα».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει